Több mint húszezren haltak meg Ukrajnában Oroszország Volga menti területeiről

Zászlók lengenek az Ukrajnában meggyilkolt orosz katonák friss sírjai fölött az oroszországi Volgográdi terület egyik temetőjében

A Szabad Európa tatár–baksír szolgálatának számításai szerint több mint húszezer katona halt meg Ukrajnában az oroszországi Povolzsijéből – a Volga folyó körüli, több régiót magában foglaló területről –, amióta Moszkva megtámadta a szomszédját.

A Idel.Realities, a Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának regionális híradója úgy tudja, hogy Baskíriából haltak meg a legtöbben, valamivel több mint háromezren, ezt követi Tatárföld 2724 és a Permi terület 2296 háborús halottal. A Volga menti területek tizennégy régiója közül a legkevesebb veszteséget Penzából (461) és Mordvinföldről (307) jelentették. Az adatok kiszámításának alapjául az elhunytak hozzátartozóitól származó jelentések és a hivatalos nyilatkozatok szolgáltak.

Az egyes régiók hatóságai aktívan támogatták a háborút azzal, hogy pénzt kínáltak a bevonulás ösztönzésére. A mozgósítás útján behívott katonákon kívül az érintett területekről többen is csatlakoztak a háborúhoz a börtönökben fogva tartottak közül, illetve magánhadseregek zsoldjában vagy szerződésesként; ők önként írtak alá szerződést arról, hogy harcolnak a rendkívül magas bérek és a veteránok juttatásai miatt, amelyek egyaránt megilletik az özvegyeket és a túlélőket.

Az orosz kormány az invázió 2022. februári megindítása óta hírhedten szűkszavú, amikor a háborús veszteségekről van szó. Az utolsó hivatalos adat 2022 szeptemberében került nyilvánosságra, és 5937 orosz katonáról szólt. Akkoriban az ukrán fél ennél csaknem tízszer több orosz halottról számolt be. Ez megnehezítette a riporterek, az elemzők és a külső megfigyelők számára, hogy felmérjék a háború teljes hatását a népesség bizonyos csoportjaiban.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi Tatárföld és Baskíria különösen nagy árat fizet az ukrajnai háborúért

Az összesítés a Szabad Európa múlt héten közzétett adataival együtt a legújabb jele annak, hogy a Kreml ukrajnai háborújának terheit aránytalanul nagy mértékben viselik Oroszország távolabbi régiói, amelyek messze fekszenek az olyan gazdag központi városoktól, mint Moszkva és Szentpétervár.

A Mediazona és a BBC orosz szolgálata megerősítette a múlt hónapban elesett 71.057 elesett orosz katona nevét. Baskíria és Tatárföld országosan az első és a negyedik helyen áll a veszteségek tekintetében.

Összességében az ukrajnai háború orosz veszteségei meghaladják azoknak a konfliktusoknak a veszteségeit, amelyekben a Szovjetunió és Oroszország a vasfüggöny leomlása óta részt vett.

Your browser doesn’t support HTML5

Videóra vették az ukrán mentősök a feléjük zúgó orosz drónt