Törökországban eltávolítják a kóbor kutyákat az utcáról; az ellenzék mészárlásról beszél

A Baron nevű kutya is részt vett a törvényjavaslat elleni tüntetésen Isztambulban 2024. július 27-én

Törökországban kedden elfogadták azt a törvényt, amely lehetővé teszi több millió kóbor kutya eltávolítását az utcáról. Az állatbarátok attól tartanak, hogy sok kutyát megölnek majd, míg mások szerint a törvény célba veszi a tavaszi helyhatósági választásokon sikeres ellenzéket is.

A Török Nagy Nemzetgyűlés képviselői maratoni ülésen hagyták jóvá a jogszabályt, miután a kormány még a parlament nyári szünete előtt el akarta fogadtatni. Törökország városaiban tüntetők ezrei követelték annak a cikkelynek a kivételét, amely lehetővé tenné egyes kóbor állatok elaltatását. Ellenzéki képviselők, állatjóléti csoportok és mások mészárlástörvénynek nevezték el a tervezetet.

Recep Tayyip Erdoğan elnök szerint szükség van az új törvényre ahhoz, hogy kezelni lehessen az ország „kóborkutya-problémáját”.

A kormány becslései szerint mintegy négymillió kutya kóborolhat Törökország utcáin és vidéki területein. Bár sokuk ártalmatlan, egyre többen gyűlnek falkába, több embert meg is támadtak. Az ország hatalmas kóbormacska-állományára nem összpontosít a törvény.

Konténervárosokban konténerkávézók: ilyen az élet a törökországi földrengés után egy évvel

Az isztambuli Şişhane téren több százan gyűltek össze és küldtek harcias üzenetet a kormánynak. „Csak papírfecninek tekintjük a mészárlástörvényeteket – közölték a szervezők. – Az utcán írjuk majd a törvényt. Az élet és a szolidaritás győz, nem a gyűlölet és az ellenségeskedés.”

Állatbarátok tüntettek a fővárosban, Ankarában is az önkormányzati hivatalok előtt. Fütyülés és gúnyolódás közepette felolvastak egy közleményt: „Újra és újra figyelmeztetjük a kormányt, hogy állítsa le a törvény elfogadását. Ne kövesse el ezt a bűnt az ország ellen.”

Politikai pártok és állatvédő csoportok Európa több városában tiltakozásokat tartottak. Arra figyelmeztettek, hogy a törvény turistákat tántoríthat el Törökországtól.

A legnagyobb török ellenzéki párt bejelentette, hogy kérni fogja a jogszabály megsemmisítését a legfelsőbb bíróságnál.

„Önök olyan törvényt alkottak, amely szembemegy az erkölccsel, a lelkiismerettel és a joggal. Nem tudják lemosni a vért a kezükről” – mondta Murat Emir, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik alelnöke vasárnap este a parlamentben. Azt kérdezte, hogy a törvényjavaslat miért írja elő az egészséges és szelíd állatok begyűjtését, ha nem akarják leölni őket.

Mások a kóbor kutyák befogását, ivartalanítását és a korábbi szabályozások végrehajtásának elmulasztását okolták a kutyapopuláció növekedéséért, amely előírta a kutyák visszajuttatását a lelőhelyükre.

A Humane Society International Erdoğannak címzett közleménye szerint aggasztó, hogy a törvény „számtalan állatnak okoz szükségtelen szenvedést és halált egy olyan rövid távú beavatkozással, amely nem hoz hosszú távú megoldást”.

Az új jogszabály előírja az önkormányzatoknak a kóbor kutyák begyűjtését és menhelyi elhelyezését oltás és ivartalanítás céljából, mielőtt lehetővé tennék az örökbe adásukat. Azokat a kutyákat, akiknek fájdalmai vannak, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek vagy egészségügyi kockázatot jelentenek az emberre, elaltatják.

Sokan azonban felteszik a kérdést, hogy a pénzszűkében lévő önkormányzatok hol találhatnának pénzt a szükséges pluszmenhelyek építésére.

Ehhez kapcsolódóan: Ünnepel a török ellenzék, miután tarolt az önkormányzati választáson

„Mivel nincs elég menhely – nagyon kevés van Törökországban –, megnyílt az út a kóbor állatok megölése előtt – mondta Türkan Ceylan állatorvos. – Mi, állatvédők, nagyon jól tudjuk, hogy ez a halált jelenti.”

A kormány tagadja, hogy a törvényjavaslat a kutyák széles körű selejtezéséhez vezetne. Yılmaz Tunç igazságügyi miniszter múlt héten azt mondta az újságíróknak, hogy aki ok nélkül öl kóbor állatokat, azt megbüntetik.

Új kóborkutya-rendelet Törökországban: több millió ebet altathatnak el, börtönnel fenyegetik az ellenálló polgármestereket

Készült az AP tudósításának felhasználásával.