Történelmi győzelmet ünnepelnek az osztrák szélsőjobboldal támogatói

Herbert Kickl 2024. szeptember 29-én Bécsben

Miközben támogatói a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétvégi történelmi választási győzelmét ünneplik, tisztában vannak vele, hogy nem lesz könnyű a kormányalakítás.

A Herbert Kickl által 2021 óta vezetett Osztrák Szabadságpárt győzelme már az előzetes felmérések szerint elég valószínű volt, de végül valamivel még ennél is jobban teljesítettek, a szavazatok 29 százalékát söpörve be. „Ez igazi siker, viszont azt jósolom, hogy bárki alakít kormányt, karácsony előtt biztosan nem lesz meg” – mondta Erik Berglund, egy 35 éves pincér az AFP francia hírügynökségnek.

A hagyományos osztrák népviseletbe öltözött férfi szerint Kickl most a „legkompetensebb vezető”, de az már a többi párton múlik, hogy végül kancellár lehet-e belőle. „Minden bizonnyal nagyon-nagyon izgalmas időszak lesz” – emelte ki az FPÖ kék színével kivilágított bécsi étteremben, ahol a párt ünnepelt.

Ehhez kapcsolódóan: A szélsőjobb nyerte a választást Ausztriában, Orbán Viktor gratulált az Osztrák Szabadságpárnak

„Hegymászó”

Karl Nehammer kancellár, akinek konzervatív Osztrák Néppártja (ÖVP) a második helyen végzett, máris kijelentette, hogy nem lép koalícióra Kickllel, ahogyan más pártok is elutasították az együttműködést a szélsőjobboldali pártvezérrel. „Hegymászó vagyok, de a hátizsák, amit kaptam, nem könnyű” – mondta Kickl.

Az eredményvárón a szavazást nem a párt hívei által elfogultsággal vádolt közszolgálati tévén követték, hanem másik csatornán, és sokan kifütyülték, amikor más erők politikusai jelentek meg a képernyőn.

Hilmar Kabas, aki a hatvanas évek óta tagja az FPÖ-nek, hangsúlyozta, hogy a többi párt gyengesége volt a fő ok, ami elhozta a győzelmet. A Team Kickl feliratú kabátot viselő támogatók egyéb okokat is emlegetnek, például a menedékkérelmek magas számát, a gazdaság visszaesését, a magas megélhetési költségeket. Kabas úgy vélekedett, hogy ha más pártok Kickl miatt nem hajlandók koalíciót kötni, jobb lenne ellenzékben maradni. „Nem a többi párt dönt helyettünk.”

„Világítótorony az éjszakánkban”

Az összegyűltek között volt a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) egyik aktivistája is, aki elmondása szerint az osztrák fővárosba utazott Bajorországból, hogy a barátaival ünnepeljen. „Németország ma este Bécsre néz” – mondta neve elhallgatását kérve. Hozott ajándékba Kicklnek egy kis kék világítótornyot, amelyre az ő nevét vésték, mivel „ő világítótorony az éjszakánkban”.

Petra Steger távozó törvényhozó arról beszélt, hogy Alexander Van der Bellen elnöknek „a választókat tiszteletben tartva” most Kicklnek kell adnia a kormányalakítási megbízást. „Így működik ez egy demokráciában.”

Az államfő néhány hónappal ezelőtt fenntartásait fejezte ki Kickllel szemben, az eredményeket látva pedig leszögezte: gondoskodni kell arról, hogy olyan kormány alakuljon, amely tiszteletben tartja „liberális demokráciánk alapjait”.

Az FPÖ ünnepségétől nem messze, a parlament előtt pár száz ember gyűlt össze, hogy „nemet mondjon Kicklre”, az egykori nácik által alapított párt vezetőjére. „Nácik, kifelé!” – skandálták. „Sajnos várható volt, hogy az FPÖ lesz az élen. Elég szomorú az eredmény, mert valahogy semmit sem tanultunk a történelemből” – mondta Juliana Hofmann, egy 19 éves diáklány.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.