Történelmi mélyponton a forint, beigazolódnak az elemzők és Brüsszel jóslatai

Különböző valuták egy budapesti bankban 2011. augusztus 8-án

Az euró árfolyama átlépte a 370 forintos határt, és a dollár ára is csúcsot ért el 328 forinttal a devizapiacokon a hétfői nyitást követően.

A mélypontot követően az euró értéke visszakorrigált valamennyivel 369 forint alá, és a dollár is 327 forint közelébe gyengült. Az euróárfolyam korábbi rekordja 2020. április 1-jén dőlt meg, akkor 369,7 forintot kellett fizetni egy euróért.

Ehhez kapcsolódóan: Magas inflációval és lassuló gazdasággal számol az EU Magyarországnál

"Péntek délutánra gyengülésnek indult a forint, így az euró árfolyama 368 forint felett is járt napközben, emellett a történelmi csúcs is karnyújtásnyira került az árfolyamtól. A piac továbbra is visszafogottnak ítélheti a magyar jegybank lépéseit, így ez is közrejátszhatott a gyengélkedésben, illetve a dollár erősödése is negatív hatással volt a forintra" - írta a KBC Equitas a napi.hu által idézett elemzésében.

A helyzet elemzők szerint már lépéskényszerbe hozza Magyar Nemzeti Bankot. Október végén arról beszélt Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója egy konferencián, hogy a magyar fizetőeszköz gyengülése várhatóan erős és tartós folyamat lesz.

Ehhez kapcsolódóan: Tartósan gyengülő forintra és magas magyar inflációra számít a Saxo Bank

Szerinte a magyar gazdaság jövőjét két fontos folyamat fogja alakítani a következő években: a magas infláció és a magyar kormány elhúzódó konfliktusa az Európai Unióval. Jakobsen szerint a várhatóan tartósan magas infláció és a kormány uniós csatározásai két-három éven belül 380 forintnál is drágább eurót eredményezhetnek.

Dan Bucsa, az UniCredit Bank kelet-közép-európáért felelős közgazdásza és Marek Drimal, a Societe Generale régiós stratégája is arról beszélt akkor, hogy az EU és a magyar kormány vitája a jogállamiságról nem fog egyhamar megoldódni. Ez egyben valószínűleg azt is jelenti, hogy amíg nem enged valamelyik fél, addig a magyar kormány nem fog tudni uniós támogatásokat elosztani, mert nem adják oda. Bucsa ezért azzal számol, hogy még 2022 második felében sem jutnak uniós támogatások Magyarországra.

Ehhez kapcsolódóan: Magas inflációval és lassuló gazdasággal számol az EU Magyarországnál

Varga Mihály pénzügyminiszter azt ígérte, hogy már idén év végén megegyezik a kormány az uniós intézményekkel. Emellett szerinte a magas infláció sem lesz tartós, jövő év végére már visszacsökken évi háromszázalékosra. Nagy Márton, aki korábban Matolcsy György általános gazdasági szakértője volt és a jegybank alelnöke volt, kevésbé optimista véleményt fogalmazott meg: szerinte az infláció a következő másfél évben még négy–öt százalék között ragadhat, utána viszont csökkenhet.

Ezzel párhuzamosan a kormány óriási költekezésbe fog kezdeni a választások előtt, csak az egyszeri szja-visszatérítés ajándéka fog nagyjából hatszázmilliárd forintba kerülni.

Pesszimista EU-prognózis

Az Európa Bizottság alig tíz napja kiadott jelentésében Magyarországtól jelentősen lassuló növekedést és tartósan viszonylag magas inflációt várnak. A következő években erős lassulással számolnak az ország jelenlegi pályája alapján, két év múlva már csak 3,2 százalékot. Ez továbbra is lassú felzárkózást jelentene a fejlettebb országokhoz, Németországnak például jelenlegi jellemzői alapján 2023-ra háromszázalékos növekedést számoltak.

Ehhez kapcsolódóan: Magas inflációval és lassuló gazdasággal számol az EU Magyarországnál

Emellett sokáig magas inflációt vár a brüsszeli jelentés Magyarországon. Részben azért, mert a kormány óriási pénzosztást rendez a választások előtt, a GDP több mint egy százalékát osztják ki egyszeri ajándékként a választóknak.

Készült a napi.hu és a Pénzcentrum tudósításának felhasználásával