Totalitárius típusú propaganda; kutyák a robotkutatásban; Orbán igazi vétója

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én

Haraszti Miklós a magyar médiáról: Elvileg többpárti demokráciában totalitárius típusú propaganda. Kutyák a robotkutatásban – interjú Miklósi Ádám biológussal. A kivonulás leple alatt: Orbán Viktor igazi vétója. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Haraszti Miklós a magyar médiáról: Elvileg többpárti demokráciában totalitárius típusú propaganda

Az Európai Unión belül a valódi veszélyt nem a szólásszabadság korlátozása, hanem a médiaszabadság szűkítése, a pluralizmus hiánya jelenti – jelentette ki interjúnkban az első magyar médiatörvény egyik megalkotója. A később az EBESZ sajtószabadság-felelőseként dolgozó Haraszti Miklós szerint annak az utópiának, hogy a médiában jön létre a racionális vita és a politikai közvélemény, az egyik pofont az állam által futtatott oligarchikus propagandamédia adja, a másikat a független média buborékosodása.

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal

Hány év múlva lesz az embereknek társrobotjuk a hétköznapi életben, hogyan segítik a kutyákkal foglalkozó biológusok a robotokat gyártó mérnökök munkáját? – ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Miklósi Ádámmal a Szabad Európa podcastjában. A kutató egyebek mellett arról beszélt, hogy akár tíz-tizenöt év múlva megjelenhetnek a hétköznapi életben az embereket segítő társrobotok.

A kivonulás leple alatt: Orbán igazi vétója

A múlt heti EU-csúcson a magyar miniszterelnök kivonulása kapta a legnagyobb figyelmet, elfedve egy annál sokkal fontosabb ügyben kényszerpályára küldött döntést. Erről is szó volt friss podcastunkban, amelyben állandó brüsszeli tudósítónkkal közösen értékeljük a magyar kormány és az európai uniós intézmények idei viszonyát.

Egy másik elemzésünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy tényleg a befagyasztott magyar pénz állt-e a találkozó eredményének hátterében, hogy lehetett-e vagy sem háttéralku Orbán Viktor, Ursula von der Leyen és más kulcsszereplők között.

Emellett az ukrán csatlakozási folyamat szempontjából is megvizsgáltuk a történteket, miután lényeges döntések születtek a bővítés megkezdésére vonatkozóan, de vannak még hasonlóan komoly akadályok is.

EU-s megállapodás egy kötelező kvóták nélküli migrációs paktumról

Még válsághelyzetekben sem lesz kötelező a menedékkérők és migránsok tagállamok közötti elosztása, ami kiváltható lesz pénzügyi hozzájárulással. A tagállamoknak összesen harmincezer férőhelyet kell majd biztosítaniuk előre meghatározott nemzeti kvóták alapján határrendészeti eljárások céljából. Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megállapodott a migrációs paktumról.

Társadalmi mobilitás – minél mélyebbről jössz, annál nagyobb a felemelkedés ára

Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat. A nemrég megjelent A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet alapjául szolgáló, öt éven keresztül tartó kutatás vezetője Durst Judit szociológus volt, aki most interjút adott a Szabad Európának.

Hiába az aggodalmak az LMBT-jogok miatt, továbbra is virágzik a magyar filmipar

David Pressman amerikai nagykövet nemrég arról beszélt, hogy a magyar filmipart is veszélyeztetheti a magyarországi LMBT-jogok helyzete. A Szabad Európa több, az itt forgó amerikai filmekre rálátó producert is kérdezett, hogy mit érzékelnek ebből. Mint kiderült, a külföldi produkciók továbbra is nagy számban érkeznek. „Végső soron a pénz számít, és itt elég jók a feltételek” – fogalmazott egyikük. Egy másik azt mondta, hogy míg az egyes emberek jogait nem bántják, addig nincs ok a valódi aggodalomra a filmiparban sem.

Az EU-pénzek legalább harmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon a korrupció miatt

Az előző uniós költségvetési ciklusban nagyjából harmincmilliárd euró érkezett Magyarországra, ennek mintegy harmada illetéktelen kezekbe kerülhetett – jelentette ki a Szabad Európa podcastjában Martin József Péter, a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Lakner Zoltán: Talán ideje lenne, hogy az ellenzék ne alkalmazkodjon a fideszes keretekhez

Az újabb választások előtti törvénymódosítás megmutatta: talán ideje lenne, hogy ne alkalmazkodjon az ellenzék a fideszes keretekhez – jelentette ki Lakner Zoltán politológus. Az Elemzőben terítéken volt az EU-pénzek mellett a szuverenitásvédelem, a választási törvény és Antall József hagyatéka is.

2023: A Momentum küzdelme az üvegplafonnal

„Donáth Anna pánikreakciójáról” beszélt nemrég podcastunkban Ruff Bálint kampánytanácsadó, és a Momentum idei évét vizsgálva is ez a kifejezés juthat eszünkbe. Donáth az év elején a tervezettnél hamarabb tért vissza gyesről a nagypolitikába, majd szakértők szerint elkövetett több komoly hibát, majd végül karácsony előtt bejelentette, hogy visszaveszi a párt vezetését. A Momentum népszerűsége mindeközben semmit nem erősödött, jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy jövőre ismét meglesz a két EP-mandátum, a befogni kívánt DK pedig elérhetetlen távolságban van. Elemzés.

Kálid Artúr: Belefáradtam a várakozásba és a lelkesedésbe

A színész azt mondja, tudja, hogy készülnek listák. Bizonyos filmek castingjára azért nem jutott el, mert aláírt egy petíciót. Bár az elveihez hű maradt, mégis úgy véli, hogy ha nem közösködnénk a rendszerrel, munka nélkül maradnánk. Ő pedig harcolhat és küzdhet, de senkit nem érdekel, maximum éhen hal a gyerekeivel együtt.

Beregszászi polgármester az ukrán–magyar kérdésről: „Sok kijevi politikus nem érti, hogy mi történik Kárpátalján”

Magyarország kormánya a leggyakrabban a kisebbségi jogok csorbítását hozta fel Ukrajnával szemben, amelyek jelentős bővítését a kijevi parlament decemberben szavazta meg, így innentől lehetőség nyílik például a magyar nyelvű oktatásra is az iskolákban. A jogszabály megszavazása után kárpátaljai magyar vezetők azzal a felhívással fordultak Orbán Viktorhoz és az Európai Unió vezetéséhez, hogy támogassák Ukrajna európai integrációját. Az aláírók között van Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere is, akivel arról beszélgetett a Szabad Európa ukrán szerkesztősége, hogy miért támogatják a helyiek az új nemzeti kisebbségi törvényt, és miért törekszenek az ország EU-csatlakozására.

Az Orbán-kormány bevédte Paks II.-t az új európai uniós szankcióktól

A tizenkettedik orosz szankciós csomag további egy évvel meghosszabbítja a kőolajtermékek embargó alóli mentességét, és kivon az új korlátozások alól a Paks II. atomerőmű-projekt kivitelezésénél használt minden árut és szolgáltatást. Az orosz gyémántexport is több lépcsőben tiltás alá kerül.

A Kúria elnöke az Országos Bírói Tanács megválasztásának befolyásolását célzó levelet írt egy bírói egyesületnek

Két nappal azelőtt, hogy az Európai Bizottság felszabadított 10,2 milliárd eurót a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott, Magyarországnak járó támogatásokból, a Kúria elnöke, Varga Zs. András levelet írt egy bírói egyesületnek, a MABIE-nek. E szerint szerencsésnek tartaná, ha bekerülnének az Országos Bírói Tanács (OBT) nemsokára megválasztandó új tagjai közé az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartozó igazgatási vezetők is. Az EU-támogatások feloldásának egyik legfontosabb feltétele az OBT független, az OBH-t ellenőrző jogosítványainak helyreállítása és bővítése volt.

Kizárták Donald Trumpot a coloradói előválasztásból a Capitolium ostroma miatt

A szövetségi állam legfelsőbb bíróságának döntése szerint a volt amerikai elnök neve nem szerepelhet a szavazólapon az alkotmány azon záradéka alapján, amelynek értelmében nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen. Elnökjelölt kizárására most alkalmazzák a történelem során először a klauzulát. Trump azonnal be is jelentette fellebbezési szándékát. A milliárdos kampányszóvivője hibásnak és antidemokratikusnak minősítette az ítéletet.

Szabálytalanságokat észlelt a szerbiai választásokon, teljes körű vizsgálatot kér az EU-s megfigyelő

Az Európai Unió egyik megfigyelője elítélte a hétvégi szerbiai választások állítólagos szabálytalanságait, és vizsgálatot kért. Az ellenzék azzal vádolta a kormányzó populista pártot, hogy választási csalásokkal biztosította be a győzelmét. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Várhelyi Olivér bővítési biztos sürgette, hogy Szerbia hajtson végre jelentős pozitív változtatásokat a választási folyamatban.

Harctéri patthelyzettel és bizonytalansággal zárul az év Ukrajna számára

Nagy reményekkel vágott neki az ország 2023-nak, azonban az újabb ellenoffenzíva csalódást keltett, és egyre nő a bizonytalanság a nyugati támogatások jövőjével kapcsolatban is. Huszonkét hónappal járunk az invázió megindítása után, Oroszország ma körülbelül Ukrajna ötödét tartja ellenőrzése alatt, az ezer kilométer hosszú frontvonal gyakorlatilag nem mozdult idén.