Továbbra is harcok folynak Kijev körül

Orosz páncélozott harckocsik és katonai járművek roncsai a frontvonalon Kijev közelében március 30-án

Bár Oroszország azt állította, csökkentik a hadműveleteiket Kijev körül, ukrán tisztviselők március 30-án összecsapásokról számoltak be a főváros és az északi Csernyihiv régió közelében. Magát a fővárost azonban hosszú idő óta először nem lőtték éjszaka.

„Bár az oroszok kivonják néhány csapatukat Kijev környékéről, mégis itt, Kijev közelében hagynak bizonyos erőket, hogy itt tartsák a csapatainkat” – nyilatkozta Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója televíziós kommentárjában. Szerinte Oroszország csapatokat vezényel át Észak-Ukrajnából a keleti területekre, hogy megpróbálja bekeríteni az ottani ukrán csapatokat.

Elterelő hadművelet

Arestovics azt mondta, hogy Oroszország Kijev közelében tart néhány csapatot, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az ukrán erők megerősítsék a keleti frontot.

Ehhez kapcsolódóan: Honnét hova menekülnek az ukránok?

Az orosz erők az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területet és az oroszok által támogatott szakadárok által tartott területeket elválasztó frontvonal mentén fekvő szinte valamennyi várost lőtték a keleti Donyecki területen – közölte a régió kormányzója –, és súlyos harcokat jelentettek a déli Mariupol kikötővárosból is. Arestovics elmondása szerint a város mintegy felét elfoglalták az orosz erők.

Kijev főpolgármester-helyettese, Mikola Povoroznik azt jelentette az országos televíziónak, hogy magát a fővárost március 29–30-án éjszaka már nem bombázták. „Az éjszaka viszonylag nyugodtan telt – szirénák hangjára és a város körüli harcokból származó lövések hangjára – de magában a városban nem volt lövöldözés” – mondta.

Keleten nem csökkennek a harcok

Azonban a főváros körüli Csernyihivi terület kormányzója, Viacseszlav Csaus nem látott enyhülést az orosz támadásokban. „Hiszünk-e a katonai tevékenység csökkentésére tett ígéretben? Természetesen nem – írta Csaus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. – A Csernyihivi régióban az bizonyította a »csökkentett tevékenységet«, hogy az ellenség csapásokat hajtott végre Nyizsnyij városára, beleértve a légicsapásokat, és egész éjszaka csapásokat mértek Csernyihiv városára” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna szilárd biztonsági garanciákért cserébe semlegességet vállalna

A nyugat-ukrajnai Hmelnickij régió kormányzója szintén arról számolt be, hogy az orosz erők az éjszaka folyamán három csapással ipari létesítményeket támadtak a régióban. Szerhij Hamalij kormányzó nem közölt részleteket a célpontokról vagy a károkról, de azt mondta, hogy a támadások lokálisak voltak, és ellenőrzik, hogy vannak-e áldozatok.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója elmondta, hogy a Fekete-tenger partján fekvő, megszállt Herszon környékén és a régió egészében is folytatódtak a harcok. „Nem lazítunk, a védelmi képességünk megerősítésén dolgozunk” – mondta Kim.