A TI szerint alkotmányellenes a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelenlegi vezetője beszél még a XXI. Század Intézet nevű szervezet igazgatójaként a Terror Háza Múzeumban 2019. április 3-án

Átfogó vizsgálatot indított az új, homályos célokkal bíró állami Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International Magyarország (TI) ellen. A TI alkotmányellenesnek tartja az egész eljárást, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult. Az Átlátszó ellen is vizsgálódott volna a hivatal, de a portál nem tartja magát a törvény hatálya alá tartozónak, ezért csak olyan információkat ad meg, amit bárki másnak is.

Június 18-án az új állami Szuverenitásvédelmi Hivatal átfogó vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország (TI) ellen, 62 kérdést tettek fel nekik hat oldalon keresztül.

Ehhez kapcsolódóan: Elsőként a Transparency és az Átlátszó ellen kíván vizsgálódni az új Szuverenitásvédelmi Hivatal

A TI válaszolt, és bízik abban, hogy sikerült eloszlatniuk a szervezetnél felmerülő homályt a működésüket illetően. Egyúttal felhívták a figyelmüket arra, hogy

a működésükre és az eredményeikre vonatkozó minden információ nyilvános a honlapjukon és az éves beszámolóikban,

bárki elolvashatja.

A TI szerint a szuverenitásvédelmi törvény számos része ellentétes az Alaptörvénnyel. A tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz, valamint a szólás és véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapvető jogok sérelme miatt ezért másnap, június 19-én az Alkotmánybírósághoz fordultak, kérve a törvény érintett rendelkezéseinek megsemmisítését.

A szervezet nyilvánosságra hozta a a Szuverenitásvédelmi Hivatal 62 kérdést tartalmazó levelét, amely itt érhető el. A TI július 8-i válaszát itt, az Alkotmánybírósághoz benyújtott alkotmányjogi panaszt pedig itt találja a TI oldalán.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és működését, valamint a TI ellen indított eljárását is összeegyeztethetetlennek tartják az Alaptörvénnyel.

Kiemelték, hogy szerződéseiket, elszámolásaikat és különösen az ügyfeleikre vonatkozó adatokat az érintetteken kívül kizárólag a törvények által erre feljogosított hatóságok ismerhetik meg. A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nincs ilyen felhatalmazása. A TI közleménye szerint számos esetben csak arra tudták felhívni az érdeklődő hivatal figyelmét, hogy a kérdéseik egyszerűen értelmezhetetlenek.

Az Átlátszó tizenegy kérdést kapott

Az Átlátszó ellen is átfogó vizsgálatot kezdeményezett a hivatal. Az oknyomozó portál július 8-án közölte, hogy mivel se nem politikai párt, se nem jelölőszervezet, nem gyakorol közhatalmat, ezért nem kell együttműködnie a Szuverenitásvédelmi Hivatallal.

Tizenegy kérdést kaptak a hivataltól, ők is nyilvánosságra hozták a levelet. Kérdéseik egy részében bárki számára nyilvános adatokra kérdeznek rá, egy részükkel részletes könyvelési adatokat kívánnak megtudni, más kérdésekkel pedig az Átlátszó támogatási szerződéseit próbálták megszerezni több évre visszamenőleg.

Az Átlátszó válasza szerint a vonatkozó törvény alapján a hivatal „választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet” végző szervezetektől kérdezhet, az Átlátszó pedig nem ilyen. Ez szerintük a választási eljárásról szóló törvény értelmében pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent. Az Átlátszó nem folytat ilyet, ezért kizárólag olyan információkat fognak megosztani a hivatallal, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnának.

Ehhez kapcsolódóan: Háborúellenes akcióterv: a pártok és a médiumok pénzeire kíváncsi a kormány