Trump az ukrán segélyeket ellenző J. D. Vance ohiói szenátort választotta alelnökjelöltjének

Vance szenátor élénken bírálta az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segélyeit (archív felvétel)

Donald Trump republikánus elnökjelölt a 39 éves és a politikában újoncnak számító J. D. Vance ohiói szenátort, az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek hangos bírálóját nevezte meg alelnökjelöltjének a november 5-i amerikai választásokra.

Trump július 15-én a Truth Social közösségimédia-platformján jelentette be ezt – akkor, amikor kezdetét vette a republikánusok nemzeti konvenciója a wisconsini Milwaukeeban. Korábban már említette lehetséges jelöltként Vance-et, aki ellenzi az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

„Hosszas mérlegelés és gondolkodás után, sok más szóba jöhető ember óriási tehetségét is figyelembe véve úgy döntöttem, hogy az Egyesült Államok alelnöki posztjának betöltésére J. D. Vance, Ohio állam szenátora a legalkalmasabb” – közölte Trump.

Alig egy órával azután, hogy bejelentette, Vance-re esett a választása, Trump besöpörte a szavazatok többségét a nemzeti konvenció küldöttjeitől, ezzel hivatalosan is ő lett a párt elnökjelöltje immár a harmadik, egymást követő választáson.

Vance élesen bírálta az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segélyeit. Áprilisban egy véleménycikkben arról írt, hogy Kijev felhívásának a hatalmas segélyről szóló jogszabály elfogadására több köze van a matematikához, mint a képviselőházban ülő republikánusokhoz, akik ellenálltak a segély megszavazása érdekében rájuk gyakorolt fehér házi nyomásnak.

„Ukrajnának több katonára van szüksége, mint amennyit ki tud állítani, még a drákói hadkötelezettségi politika mellett is. És több eszközre van szüksége, mint amennyit az Egyesült Államok biztosítani tud – írta a The New York Timesban. – Ennek a valóságnak kell áthatnia minden jövőbeli Ukrajna-politikát az újabb kongresszusi segélyektől az elnök által meghatározott diplomáciai irányig.”

Azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak nincs kapacitása arra, hogy annyi fegyvert gyártson Ukrajnának, amennyi amerikai fegyverre szüksége lenne a háború megnyeréséhez.

Rálőttek Donald Trumpra, a támadót megölték

A milwaukeei konvenció két nappal azután kezdődött, hogy hétvégén egy lövöldöző megsebesítette Trumpot és megölte egyik támogatóját. Vance, aki Trump hűséges követője, vihart kavart, amikor a közösségi médiában azt írta: a lövöldözés „nem csak elszigetelt incidens” volt.

Vance X-en közzétett bejegyzése szerint a Biden-kampány központi premisszája „az, hogy Donald Trump elnök tekintélyelvű fasiszta, akit bármi áron meg kell állítani”, és ez „a retorika közvetlenül vezetett el a merényletkísérlethez Trump elnök ellen”.

Sokan élesen bírálták, amiért akkor tette közzé ezt az üzenetet, amikor mindkét párt részéről egységre és a felforrósodott kampányhangulat hűtésére szólítottak fel.

Mielőtt 2022-ben beválasztották a szenátusba, a most 39 éves Vance nem töltött be állami tisztséget. 2016-ban jelent meg és vált bestsellerré Hillbilly Elegy című memoárja, amely arról szól, milyen volt felnőni Ohio délnyugati részén egy olyan városban, amelynek gyárait a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes években bezárták, ezzel gazdasági örvénybe taszították az egész térséget. A könyvből, amely Vance katonai szolgálatát és iraki bevetését is bemutatja, 2020-ban film készült.

Miután a tengerészgyalogságnál szolgált, Vance az Ohioi Állami Egyetemre járt, majd a Yale jogi karán szerzett diplomát. Ezután egy szövetségi bíró mellett dolgozott, majd a Szilícium-völgyben csatlakozott egy befektetési céghez, mielőtt visszatért Ohióba, hogy politikai karrierbe kezdjen.

Vance története rezonál a republikánusok véleményére, miszerint az ország túl keveset tett gyártóbázisának fenntartásáért, és állandósította azt, amit Trump végtelen háborúknak nevezett. Az alelnökjelölt háttere és elképzelései megnövelhetik annak esélyét, hogy Trump támogatói szavazzanak a november 5-i választáson, beleértve a két szomszédos csatatérállamot, Pennsylvaniát és Michigant.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: Hogyan boríthatja fel a Donald Trump elleni merényletkísérlet az amerikai elnökválasztást?

Vance kiválasztása növeli annak a valószínűségét is, hogy „a trumpizmus (…) a Republikánus Párt következő generációjában is jelen lesz” – mondta Chris Tuttle, a Külkapcsolatok Tanácsának vezető munkatársa a Szabad Európának.

„J. D. Vance egy olyan, fiatalabb hang, amely azt az egyre növekvő elégedetlenséget terjeszti az Egyesült Államokban, amelynek Trump a haszonélvezője” – vélekedett Tuttle.

Vance kimondottan felerősíti Trump nézeteit, és hozza azt „az ideológiai következetességet, amely mindig jellemzi az alelnökjelölteket” – tette hozzá Tuttle, aki szerint Vance tapasztalatlansága előnyt jelent.

„Bizonyos szempontból hátrány, ha valaki túl hosszú ideig foglalja el a hivatalát. Az emberek Washington kreatúrájának tekintik, egyfajta romlott játék részének” – mondta.

Vance nem volt mindig Trump követője. Bírálta Trumpot, amikor a milliárdos ingatlanmágnás 2016-ban először indult az elnökválasztáson, és privát üzenetben azt írta egy munkatársának a Facebookon, hogy néha azt gondolja: „Trump egy cinikus seggfej, mint Nixon volt, aki nem lenne olyan rossz (és akár hasznosnak is bizonyulhat), máskor pedig azt, hogy ő az amerikai Hitler.”

Amikor 2022-ben először esett szó nyilvánosan erről a megjegyzésről, Vance szóvivője nem vitatta, de közölte, hogy már nem fedi Vance nézeteit.

Trump a kiválasztási folyamatot a The Apprentice rendkívül kifinomult változatához hasonlította. (A televíziós valóságshow-ban a résztvevők egy állásért versenyeztek Trump cégénél, és segítettek a nevét közismertté tenni.)

Trump a jobb fülén sérült meg, amikor az FBI által a húszéves Thomas Matthew Crooksként azonosított fegyveres július 13-án egy közeli háztetőről rá és a tömegre lőtt egy kampánygyűlésen, mielőtt a titkosszolgálat emberei megölték. Az FBI közölte, hogy még mindig kutatják a támadás indítékát.

Joe Biden amerikai elnök, aki a demokraták valószínű elnökjelöltje lesz az elnökválasztáson, július 14-én a Fehér Házból a nemzethez intézett televíziós beszédében elítélte a merényletkísérletet, és azt mondta: elrendelte annak kivizsgálását, hogy a lövöldöző hogyan kerülhetett egy AR–15 típusú puskával elég közel Trumphoz ahhoz, hogy az amerikai titkosszolgálat által biztosított védelem ellenére rá tudjon lőni.

Az FBI közölte: nincs tudomása arról, hogy bármilyen veszély fenyegetné a republikánus konvenciót, a titkosszolgálat pedig azt mondta, hogy nem változtat a biztonsági terveken Milwaukeeban.

Your browser doesn’t support HTML5

Az erőszak erőszakot szül: növekvő politikai instabilitásra figyelmeztet az amerikai politikai elemző

Készült a Szabad Európa washingtoni tudósítója, Todd Prince írása, illetve az AP és a Reuters beszámolói alapján.