Több utat is eltorlaszoltak a demonstrálók a hétvégén Szerbiában

A hétvégén újra eltorlaszolták az utakat Szerbia több pontján a tüntetők, akik több törvénymódosítás ellen is tiltakoznak. A változtatások lehetővé tennék a magántulajdon gyors kisajátítását, ha az "a közérdeket szolgálja", ugyanakkor megnehezítik a népszavazás kezdeményezését.

Környezetvédők szerint az elnök által aláírt törvények elősegítik az olyan nagy nemzetközi, környezetkárosító projektek felgyorsítását, mint amilyen a Rio Tinto vállalaté, akik lítiumbányát terveznek nyitni Nyugat-Szerbiában. Aleksandar Vučić elnök mindezt tagadta, és azt nyilatkozta, hogy a jogszabály módosítására az infrastruktúra fejlesztése miatt van szükség, és népszavazást ígért a Rio Tinto bánya megnyitásáról.

A kormány és Aleksandar Vučić konzervatív elnök elleni szlogeneket skandáló demonstrálók leállították a forgalmat Belgrád központjában, és elzárták a szerb fővároson átvezető főútszakaszt szombaton.

"Dühös vagyok, mert egy megszállt ország vagyunk... Nem tudom, miért hallgatnak (mások)" - nyilatkozta az egyik belgrádi tüntető, a 35 éves Marija Popovic a Reutersnek.

Újvidéken több tucat tüntető verekedett össze a rendőrökkel, és a tüntetés szervezői szerint több aktivistát őrizetbe vettek szombaton.

A nyugati Sabac városban álarcos civil ruhás férfiak támadtak aktivistákra, hogy nyissák meg az utat azok előtt a buszok előtt, amelyek a szerb elnök belgrádi kongresszusára szállították az SNS párt támogatóit.

Your browser doesn’t support HTML5

"Nagyapáink földjét nem lehet beárazni" - a kínai bányavállalat miatt egy egész falunak el kell költöznie

Közben a kínai Zijin bányászati vállalat, amely felvásárolta a Kelet-Szerbiában található bori bányászati medencét, arany- és rézbányát nyitott a településen. A Csukaru Peki nevű bánya megnyitóján a kínaiak azt hangsúlyozták, hogy ez egy "zöld bánya" lesz, ahol a lehető legalacsonyabb lesz majd a környezeti károsítás mértéke.

A Zijin bánya Borban

A Rio Tinto vezetői is kijelentették, hogy a szerbiai lítiumbányában minden hazai és uniós környezetvédelmi előírást be fognak tartani. Környezetvédők viszont attól tartanak, mindkét projekt szennyezni fogja a balkáni ország földjét és vizét.

Engedély nélkül belépni tilos! - olvasható a táblán, a Rio Tinto bányászati vállalat által megvásárolt szerbiai terület előtt, Gornje Nedeljiceben

A tiltakozók szombaton a népszavazás nemrégiben módosított szabályai ellen is tiltakoztak, mert azok, szerintük, a tetemes adminisztrációs díjak bevezetésével teljesen meggátolhatják például a Rio Tintohoz és a Zijinhez hasonló környezetszennyező projektek elleni népi kezdeményezéseket. A demonstrálók ellenezték továbbá az új kisajátítási törvényt is, amely lehetővé teszi, hogy nyolc napon belül megszerezze az állam a magánterületet.

Your browser doesn’t support HTML5

Több ezren tüntettek Belgrádban egy tervezett lítiumbánya ellen

Vučić elnök az SNS (Szerb Haladó Párt) belgrádi pártkongresszusán azt mondta támogatóinak, hogy megmutatták, "milyen a tisztességes Szerbia". "Amikor néhányan útlezárással fenyegetőztek... nem tudták, hogy akkor vagy a legmakacsabb, amikor korlátozzák a szabadságaidat" - mondta.

Szerbia Európa egyik legszennyezettebb országa, és eurómilliárdokra lesz szüksége ahhoz, hogy megfeleljen az Európai Unió környezetvédelmi normáinak, ha csatlakozni akar az unióhoz.