Tüntetések Jerevánban, miután az örmény kormány földeket adott át Azerbajdzsánnak

Az örmény főváros, Jereván több pontján tüntetések voltak hétfőn. A tiltakozók a forgalmat is lezárták, hogy nyomást gyakoroljanak Nikol Pasinján örmény miniszterelnökre, amiért földeket adott át Azerbajdzsánnak. Több mint 270 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.

Örmény rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt egy kormányellenes tüntetésen Jerevánban május 27-én

A jereváni tüntetéseket a Tavus a Hazáért mozgalom szervezte, amely ellenzi Örményország északi, Tavus régiójában a nemrég végrehajtott határmódosítást, miután Pasinján vezetése alatt sorozatos katonai vereségeket szenvedtek az örmények Azerbajdzsánnal szemben.

Egy új határjelző oszlop Kirancban, az azerbajdzsáni határhoz közeli faluban május 23-án

Örményország északi részén Azerbajdzsán visszanyerte a fennhatóságát négy olyan falu felett, amelyek a kilencvenes évek elején történő, első örmény–azerbajdzsáni háború óta Jereván ellenőrzése alatt álltak. A helyiek szerint volt, ahol sötétedés után helyezték el a határjelzőket.

Kiranc lakói megpróbálnak felgyújtani egy telket. Az egyik férfit azt kiabálja: „Ez az én verejtékem, valamint anyám és apám verejtékének eredménye. Nem hagyom, hogy egy azerbajdzsáni élvezze!”

Kirancban az új határvonal kijelölése miatt dulakodás alakult ki a rendőrség és a helyiek között, akik közül néhányan lebontották az Azerbajdzsánnak átadandó épületeket.

Határőröket küldtek a területre, felváltva az évtizedek óta ott állomásozó örmény és azeri katonákat.

Egy fegyveres katona az északi Kiranc közelében május 23-án

Az új határvonalat a szovjet időkben készült térképek alapján jelölték ki. Kirancban a határmódosítás ötven telket és két lakóházat engedett át Bakunak. Azt nem közölték, hogy az érintetteknek mikor kell elhagyniuk az otthonukat. Jereván azt ígérte, hogy a kilakoltatottakat pénzzel vagy másképp kárpótolja.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Voszkepár falunál megtekinti a módosított határszakaszt Azerbajdzsánnal május 25-én

A határmódosítás április 19-én kezdődött és május 15-én fejeződött be, amikor Örményország és Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettesei találkoztak, hogy hivatalossá tegyék a folyamat végét. A találkozóról nem adtak ki képeket.

Bagrat Galsztanján, Tavus tartomány érseke beszél támogatóihoz Jerevánban május 26-án

A Bakunak adott földterületek miatt növekvő nyugtalanságot Bagrat Galsztanján, Tavus tartomány érseke is szította, aki az elmúlt napokban nagyszámú tüntetőt mozgósított. Galsztanján többször felszólította Pasinjánt, hogy mondjon le, mivel sokak szerint túlzottan engedékeny volt Bakuval.

Tüntetők vonulnak Jerevánban Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követelve május 26-án

Pasinján szerint az örmény engedmények jelentősen hozzájárulnak majd az Azerbajdzsánnal kötendő békéhez. „Nem húzunk új határt, egyszerűen csak visszatérünk ahhoz a de jure határhoz, amely a Szovjetunió összeomlásakor jogilag érvényes volt” – mondta a Szabad Európa örmény szolgálatának.

Your browser doesn’t support HTML5

A rendőrség erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben Jerevánban