Újabb fővárosi háziorvosok távozhatnak az ügyeleti kényszer miatt

Deményi Zsolt háziorvos egy hajléktalan nőt vizsgál Debrecenben 2017. január 5-én (képünk illusztráció)

Halasszák októberről januárra a budapesti orvosi ügyelet átalakítását – kéri a Magyar Orvosi Kamara a kormánytól. A kamara úgy tudja: az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges mintegy kilencszáz orvosnak csak a töredéke jelentkezett a feladatra.

A MOK elnöke szerint ha újabb terhet raknak a budapesti háziorvosi karra, ugrásszerűen nőhet a betöltetlen praxisok száma. Álmos Péter azt mondta a Népszavának: időre van szükség a szakmai és szervezési aggályok tisztázására.

Az elmúlt három évtizedben Budapesten nem a háziorvosok ügyeltek, most pedig a 129 üres praxisból hiányzó kollégák helyettesítése mellett még ügyeletet is kellene vállalniuk az átlagosan 61 éves fővárosi háziorvosoknak – mondta a lapnak a MOK elnöke.

Ez szerinte súlyos probléma, amit az is alátámaszt, hogy információik szerint a szükséges mintegy kilencszáz orvos helyett csak nagyjából háromszázan jelentkeztek a feladatra a mentőszolgálatnál.

Komoly a veszélye annak – és ezt belső felmérésük is igazolta –, hogy a kényszer miatt többen abba fogják hagyni a praktizálást, így a lakosság még nehezebben fér majd hozzá az alapellátáshoz – tette hozzá.

A MOK másik szakmai aggálya, hogy a háziorvosok Budapesten a hetvenes évek óta nem látnak el gyermeket, nincsenek vegyes praxisok, ezért nincs jártasságuk benne, most mégis ezt kellene tenniük a kormány tervei szerint, bár lehet, hogy ebben el tudnak érni valamilyen változtatást.

Az új ügyeleti rendszer a megszokott rendelési időket is átírhatja. Most sok helyen este nyolcig fogadják a betegeket, az átalakítás viszont azzal jár, hogy délután négyig be kell fejezni a rendelést, ekkortól indul az ügyelet – hívta fel rá a figyelmet a MOK elnöke.

Ehhez kapcsolódóan: Póta György: Ha nem szakad meg ez az ördögi kör, felmorzsolódik a házi gyermekorvosi ellátás