Újabb két pert nyert az Utcajogász a Kincsem Park szürke házának ügyében

A több éve folyó peres eljárásokat a Kincsem Corner Zrt. indította a ház több lakója ellen

A Szabad Európa korábban videóriportban számolt be a Lovi egykori dolgozóinak kálváriájáról, arról, hogy a szürke ház új tulajdonosa egyik pillanatról a másikra háromszorosára emelte a lakbérüket, és pert indított több lakó ellen. Az eljárásokban az Utcajogász képviseli őket. Az egyesület a zuglói önkormányzattal szemben is elkönyvelhet egy sikert.

A Kincsem Park szürke házának bérlői, a Lovi egykori dolgozói alacsony fizetésük mellé, béren kívüli juttatásként kapták a lakások bérleti jogát a rendszerváltás előtt. A több éve folyó peres eljárásokat a Kincsem Corner Zrt. indította a ház több lakója ellen, amikor megvásárolta az épületet egy száz százalékig állami tulajdonban álló cégtől.

Az új tulajdonos jogszerűtlen lakbéremeléssel és az erre alapozott jogszerűtlen felmondással próbálta ellehetetleníteni a lakókat. A bérleti díjat egyik napról a másikra a háromszorosára emelte, majd miután a lakók nem voltak hajlandók kifizetni az egyoldalúan meghatározott, magas összeget, peres eljárást indított ellenük.

Azokat, akik nem tudták kifizetni a megemelt bérleti díjat, kilakoltatással fenyegették meg. Ez sokaknál bevált: 2021-ben, amikor a befektető megvette a házat, még harmincöten laktak benne, 2023 decemberben, amikor Benyó Rita, a Szabad Európa újságírója riportot készített a helyzetről, tizenketten már elköltöztek.

A lakóknak A Város Mindenkié csoport is próbál segíteni, a peres eljárásokban pedig az Utcajogász Egyesület képviseli őket, amely 2010 óta nagyrészt önkéntes jogászokkal nyújt ingyenes jogi segítséget a szegénységben élő, főleg hajléktalan és rossz vagy bizonytalan lakhatásban lévő embereknek. Az egyesület már tavaly is nyert két pert a szürke házak lakóinak ügyében, erről itt írtunk bővebben.

A bíróság most újabb két ügyben döntött a szürke házak lakóinak javára. Miután már több alkalommal kimondta, hogy tisztességtelen, ezért semmis az a szerződéses feltétel, amely lehetővé tette a Kincsem Corner Zrt. számára, hogy egyoldalúan, felső korlátozás nélkül felemelje a lakbért, a cég újabban azzal próbálkozik, hogy bírósági szerződésmódosítással érje el a lakbérek emelését – írja közleményében az Utcajogász Egyesület.

A bírósági szerződésmódosításnak azonban szigorú feltételei vannak; a bíróság csak akkor avatkozhat be a felek jogviszonyába, ha ezek a feltételek együttesen teljesülnek. Az Utcajogász által szeptemberben megnyert per bebizonyította, hogy ezek a feltételek a Kincsem Park bérházával kapcsolatban nem állnak fenn.

Ehhez kapcsolódóan: Utcajogász: A kilakoltatási moratórium nem oldja meg a problémákat, csupán elfedi egy időre

Pert nyertek, de máris befutott az újabb felszólítás

Egy kisnyugdíjas bérlő esetében a Kincsem Corner Zrt. lakáskiürítés iránt nyújtott be kérelmet. Az ügyfélnek egy korábbi lakbér-megállapítási perből halmozódott fel hátraléka, ugyanakkor a havonta esedékes, folyamatos lakbért rendszeresen, határidőre megfizette.

Az elsőfokú bíróság az Utcajogász ügyfelének adott igazat. A Kincsem Corner Zrt. fellebbezett, de másodfokon a törvényszék is elutasította a lakás kiürítésére irányuló kérelmet. Az egyesület megjegyzi, hogy ezt az ügyet is a nyertes perek közé sorolják, noha a cég a bérlőnek máris újabb fizetési felszólítást küldött, amelyben a bérleti szerződés ismételt felmondását helyezi kilátásba.

A zuglói önkormányzattal szemben is nyertek

Ebben a perben az egyesület ügyfele a lakástörvény szabályai alapján jogosult volt elhunyt édesanyja határozatlan idejű lakásbérleti jogviszonyának folytatására. A törvény szerint a lakásban élő leszármazott az elhunyt bérlő helyébe lép, ehhez sem az önkormányzat jóváhagyása, sem új szerződést nem kell. A zuglói önkormányzat mégsem ismerte el a lakó jogát, és lakáskiürítési pert indított ellene. A bíróság azonban másodfokon is az Utcajogász ügyfelének adott igazat.

Ehhez kapcsolódóan: Utcajogász: „Beeshet egy ügyfél, akit holnap kilakoltatnak. Ez iszonyú stresszes”