Újabb orosz hadgyakorlatot indítanak Ukrajna közelében

A Fekete-tengeri Flotta orosz cirkálója a Moszkva hadgyakorlaton

Az orosz védelmi minisztérium új stratégiai katonai manővereket jelentett be február 19-re, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök felügyel. Az Ukrajna közelében tervezett újabb hadgyakorlaton ballisztikus rakétákat is felvonultatnak.

„Február 19-én az Orosz Föderáció fegyveres erőinek legfőbb parancsnoka, Vlagyimir Putyin vezetésével a stratégiai elszigetelés erőinek tervezett hadgyakorlatát tartják, amelynek során ballisztikus és cirkálórakétákat indítanak” – közölte az orosz hadügyminisztérium február 18-án. A közlemény szerint a gyakorlaton részt vesznek az orosz légierő csapatai és felszerelései a Déli Katonai Körzetből, valamint az északi és a Fekete-tengeri Flotta rakétaegységei.

Interkontinentális rakétát is tesztelnek

Az állami TASZSZ hírügynökség szerint a gyakorlatok során az Északi Flotta egyik stratégiai rakétákat szállító tengeralattjárója interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) lő ki az oroszországi Távol-Keleten, Kamcsatkán lévő Kura gyakorlótér felé, míg a Csendes-óceáni Flotta egyik nukleáris meghajtású tengeralattjárója ICBM-et indít az észak-oroszországi Csizha lőtéren lévő célpontra.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre több a provokáció a kelet-ukrajnai fronton

Ezenkívül a Stratégiai Rakétahadsereg a gyakorlatok során egy ICBM-et tesztel, míg a légierő nagy hatótávolságú repülőgépei cirkálórakétákat lőnek ki.

Lukasenka Moszkvában tárgyal

A nyilatkozat után néhány órával érkezett Moszkvába Aljakszandr Lukasenka belarusz diktátor, hogy tárgyalásokat folytasson Putyinnal az orosz csapatok Fehéroroszországból való kivonásáról, miután a folyamatban lévő közös hadgyakorlatok február 20-án véget érnek.

Mivel Belarusz a NATO keleti szárnyával és Ukrajnával is határos, a mintegy harmincezer orosz katona részvételével zajló gyakorlatok Nyugaton aggodalmat keltettek a Kreml valódi szándékait illetően. Az amerikai hírszerzés becslései szerint mintegy 130.000 katonát és katonai felszerelést gyűjtött össze az ukrán határhoz közeli területeken. Oroszország mindeközben végig tagadja, hogy Ukrajna megtámadását tervezi.