Újabb Patriot rakétarendszert küld Ukrajna kérésére az Egyesült Államok

Zelenszkij ukrán elnök az északkelet-németországi katonai gyakorlótéren, ahol ukrán katonákat képeznek ki a Patriot légvédelmi rakétarendszerre. 2024. június 11.

Az Egyesült Államok újabb Patriot rakétarendszert küld Ukrajnának – közölte két amerikai tisztviselő kedden. Washington Kijev elkeseredett kérésére válaszol ezzel. Ukrajna az északkeleti Harkivi terület elleni intenzív orosz támadás miatt erősítené most a légvédelmét.

A tisztviselők közlése szerint Joe Biden elnök már jóváhagyta a lépést. Ez lehet a második Patriot rendszer, amelyet az Egyesült Államok ad Ukrajnának, jóllehet a Pentagon rendszeresen biztosít rakétákat a működtetéshez. Más szövetségesek, köztük Németország, szintén küldtek Ukrajnának légvédelmi rendszereket és lőszereket.

A két amerikai tisztviselő név nélkül beszélt, mert a döntést nem hozták nyilvánosságra. Elsőként a The New York Times számolt be róla.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok feloldotta az Azov ezred fegyvertilalmát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hónap végén további amerikai gyártású Patriot rendszereket kért, és azzal érvelt, hogy ezek segíthetik az ukrán haderőt az ellen a csaknem háromezer bomba elleni harcban, amelyeket Oroszország havonta zúdít az országra.

Zelenszkij Madridban arról beszélt, hogy Ukrajnának sürgősen további hét rendszerre van szüksége, hogy kivédje a hatalmas károkat okozó orosz támadásokat, amelyeket pusztító siklóbombákkal követnek el az elektromos hálózat és lakóterületek, valamint katonai célpontok ellen.

Mint mondta, két ilyen rendszer kellene Harkiv és környéke védelmére, ahol Oroszország május 10-én offenzívát indított a határon túlról, amely ellen tehetetlenek az ukrán erők.

„Ha birtokunkban lennének ezek a modern Patriot rendszerek, az orosz repülőgépek nem tudnának elég közel repülni ahhoz, hogy a polgári lakosságra és a katonaságra dobják a siklóbombákat” – mondta Zelenszkij a spanyol fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

A döntéssel egy időben az Egyesült Államok, Európa és más országok védelmi vezetői havonként megrendezett találkozójukat készítik elő Ukrajna biztonsági szükségleteinek megvitatására. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter lesz a házigazdája a csütörtöki brüsszeli találkozónak.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai helyreállításról tartanak konferenciát Németországban a hétvégi svájci csúcs előtt

Az Egyesült Államok rendszeresen szorgalmazza, hogy szövetségesei biztosítsanak légvédelmi rendszereket Ukrajnának, de sokan vonakodnak a csúcstechnológiás rendszerek átadásától – különösen azok a kelet-európai országok, amelyek úgy érzik, hogy Oroszország rájuk nézve is fenyegetést jelent.

Az Egyesült Államok is óvakodik attól, hogy túl sok ilyen rendszert adjon át, hiszen a világ minden táján ezeket használják az amerikai erők és szövetségeseik védelmére.

Pat Ryder vezérőrnagy hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a találkozón szó lesz Ukrajna légvédelmi igényeiről.

Your browser doesn’t support HTML5

Két éve visszavonultak, de most újra orosz megszállás fenyegeti a határ menti ukrán várost


Készült az AP tudósításának felhasználásával.