Újabb szigorításokkal várja az omikron-hullámot Németország

Maszkot viselő járókelők a frankfurti karácsonyi vásáron 2021. november 22-én

Németország valamennyi tartományában életbe léptek az új vírusvariáns terjedésének lassítását célzó járványügyi korlátozások. Noha a járványügyi adatok ott is kedvezően alakulnak, a szakemberek szerint ez csak átmeneti állapot, karácsony után egy–három héttel jöhet az ötödik járványhullám.

A legfontosabb új szabály a társas érintkezésekre vonatkozik, mostantól ugyanis legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat az új típusú koronavírus okozta betegség ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

További szigorítások:

  • az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták,
  • a tömegrendezvények elmaradnak,
  • helyszíni közönség nélkül tartják meg a sportversenyeket,
  • szilveszterkor is tilos a gyülekezés és a tűzijátékozás közterületen.
Ehhez kapcsolódóan: Folyamatosan frissülő adatok – Covid-19-helyzet Magyarországon

Nem lehet elkerülni az újabb járványhullámot

Németországban egyelőre enyhül a járvány, a napi új fertőződések száma december eleje óta csökken, de a kormány szerint elkerülhetetlen, hogy az omikron kiszorítsa az egyelőre uralkodó delta-variánst és elindítsa a járvány újabb, ötödik hullámát, amit a szakértők karácsony után egy–három héten belülre valószínűsítenek.

Félő, hogy az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás működését is veszélyeztetheti majd.

Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, akiket kitiltottak például a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat.

A korlátozások az MTI összefoglalója szerint egész Németországra érvényesek, de a tartományok saját hatáskörben tovább szigoríthatnak, és néhol már éltek is ezzel a lehetőséggel.

  • Mecklenburg-Előpomerániában például bezáratták a múzeumokat, a mozikat, a színházakat és az uszodákat, az állatkertekben pedig kizárólag a szabadtéri kifutók látogathatók.
  • Baden-Württembergben a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozás mellett azt is elrendelte a helyi kormány, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb 22:30-ig tarthatnak nyitva.
Ehhez kapcsolódóan: Újabb ország fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást

Megpróbálják felpörgetni az oltást

Az omikron elleni védekezés másik fő területe az oltási kampány, mindenekelőtt az új variáns semlegesítését elősegítő emlékeztető oltás beadásának felgyorsítása. Karácsonyra sikerült megvalósítani azt a célt, hogy elérje a harmincmilliót a beadott harmadik oltások száma.

A következő cél a hatvanmillió, amelyet legkésőbb január végén kell elérni. Ugyancsak január végére kell nyolcvan százalékra emelni a legalább egy oltással rendelkezők arányát.

A német szövetségi kormány keddi adatai szerint a lakosság 73,9 százaléka – 61,5 millió ember – kapott legalább egy védőoltást koronavírus ellen. Teljes oltással a lakosság 70,9 százaléka rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 36,6 százaléka kapta meg. Oltatlan a lakosság 26,1 százaléka. Közülük négymillióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél fiatalabb gyermek.