Újabb ukrán rakétákat lőttek le Oroszország területén

Lángoló autók az oroszországi Belgorodban 2023. december 30-án

Orosz tájékoztatás szerint tucatnyi további ukrán rakétát semmisítettek meg a határ menti Belgorodi területen néhány nappal azután, hogy ugyanitt huszonöt ember vesztette életét légicsapásokban.

Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó azt írta szerda reggel Telegramon, hogy a helyzet továbbra is feszült a régióban.

„Működött a légvédelem” – hangsúlyozta, azonban ezzel kapcsolatban csak későbbre ígért részleteket.

A moszkvai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg két Tocska–U rakétát és hét másikat lőtt ki a területre kedd este, majd másnap reggel hat újabb Tocska–U és hat Vilha rakétát.

A szovjet gyártmányú Tocska–U harcászati rakéták hatótávolsága 120 kilométer. Robbanófejük kazettás lőszerek célba juttatására is alkalmas.

Az utóbbi napokban gyakoribbá váltak a támadások az egymással háborúban álló két ország határának orosz oldalán. A térségben található sűrű erdőkből tüzérséggel, rakétákkal és drónokkal is célba vették Oroszországot.

Your browser doesn’t support HTML5

Harminc évig is eltarthat a Bahmut körüli területek aknamentesítése

A Belgorodi terület azonos nevű székhelye mintegy száz kilométerre északra fekszik az Ukrajna második legnagyobb városának számító Harkivtól.

A 340 ezres lakosságú Belgorod a legnagyobb orosz város az ukrán határ közelében, amelyet ekképpen viszonylag egyszerű támadni a határ túloldaláról.

Szombaton a várost érő légicsapásokban huszonöt ember vesztette életét, közöttük öt gyerek. Kedden is volt egy civil áldozata a rakétázásnak.

Sokak szerint az akciók célja annak demonstrálása, hogy a háború az oroszországi hétköznapi életre is súlyos hatással lehet.

Your browser doesn’t support HTML5

Repeszálló mellényben kézbesíti a leveleket az ukrán postásnő

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megtorlást helyezett kilátásba, és terrortámadásnak minősítette a Belgorod elleni támadásokat.

„Meg akarnak félemlíteni minket, bizonytalanságot akarnak kelteni az országunkban” – mondta, majd a belgorodi civil veszteségekről szóló kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „perzselő haragot” érez.

Számos orosz katonai blogger sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a haderő a tavalyi ukrán ellenoffenzíva nyomán kiszorult Ukrajna határ menti területeiről. Szerintük újabb területeket kellene ellenőrzésük alá vonniuk az inváziós erőknek ahhoz, hogy garantálható legyen Oroszország biztonsága.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.