Ukrajna négylábú háborús hősei

Ezek a kutyák és vezetőik az Antares kutyás kutató-mentő önkéntes csoporthoz tartoznak, amelynek székhelye a kelet-ukrajnai Dnyipro közelében található Pavlográdban van.

A többnyire nők alkotta csapatot Larisza Boriszenko alapította 2008-ban, jóval az Oroszország és Ukrajna közötti jelenlegi konfliktus kezdete előtt. Az Antares önkéntes csoportként indult, elsősorban az ukrán vadonban eltűnt emberek felkutatására.

Az Antares keresőkutyái kutatnak a 2022 októberében, Zaporizzsjában végrehajtott orosz rakétacsapás utáni romok között túlélők és holttestek után.
Amikor a Kreml által támogatott szakadárok 2014-ben háborút kezdtek Kelet-Ukrajnában, amely végül Oroszország 2022-es inváziójává eszkalálódott, az Antares csapat nagyrészt a rakéták és a tüzérség által megrongált épületek romjai között való keresésre összpontosított.

"Számukra ez egy játék" - mondta Larisza arról a fontos és kemény feladatról, hogy túlélőket vagy holttesteket keresnek a romok között. "Ezek a kutyák nem veszítik el a kedvüket, amikor holttesteket találnak, bármilyen furcsán is hangzik, ez is egy játék számukra".

A túlélőket a kutyák boldog ugatása jelzi. Ezzel szemben Boriszenko szerint amikor holttesteket találnak, néhány kutya szintén ugat, "de egészen más hangon". Más kutyák hallgatnak, lefekszenek. "Szörnyen néz ki: remegnek, miközben mutatják, hol fekszik a holttest" - mondta.

Egy 2023 februárjában adott interjúban Larisza elmondta, hogy mióta Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, a csapat nem talált senkit élve az épületek romjai között.

Az Antares kutyák hámmal vannak felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy egy kötéllel leeresszék őket pl. egy nagyobb terembe, és speciális cipőkkel, amelyek védik a lábukat a törmelékektől. A kutyák hangjelzőket is viselnek, amelyek a hanggyorsaság változásával jelzik, hogy hol vannak, és hogy a kutyák mozognak-e vagy állnak.

Ők itt Maria Romanova és Elton nevű corgija. Maria 17 évével az Antares csapat legfiatalabb tagja. Bátyja ukrán katonaként szolgál. 
"A közelmúltig nem vittünk fiatalokat nehéz küldetésekre" - mondta Larisza - "de a támadás nem hagyott más választást, és ha egy 17 éves lány képes olyasmire, amire felnőttek milliói nem, akkor most szükség van rá".

Egy önkéntesekből álló csapat és magasan képzett kutyáik az ukrajnai háborús erőfeszítések létfontosságú részévé váltak: az orosz csapások által lerombolt épületekben keresik az élőket és a halottakat.