Ukrajna szerint Oroszország észak-koreai katonákat telepít a Kurszki területre

A dél-koreai hírszerző szolgálat október 18-án tette közzé az Airbus Defense and Space műholdfelvételét, amelyen az a habarovszki katonai létesítmény látható, ahol szerinte az észak-koreai katonák gyülekeztek

Az ukrán katonai hírszerző szolgálat október 24-én közölte, hogy észak-koreai katonák jelenlétét észlelte az oroszországi Kurszki területen.

Hírszerzési adatok szerint az első katonai egységek október 23-án érkeztek Észak-Koreából a harci övezetbe. A hírszerző szolgálat arról számolt be, hogy jelenlétüket „az Orosz Föderáció Kurszki területén rögzítették”, egy olyan határterületen, ahova az ukrán erők augusztusban jelentős mértékben behatoltak.

A telepítés felveti annak lehetőségét, hogy észak-koreai katonák csatlakozhatnak az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz, miközben folytatódik a Moszkva 2022. februári teljes körű inváziójával kirobbanó háború.

A Kreml korábban álhírként utasította vissza az északi katonák telepítésével kapcsolatos jelentéseket, ám október 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök már nem tagadta, hogy észak-koreai csapatok vannak Oroszországban. Hozzátette: Moszkvára tartozik, hogy miként hajtja végre a Phenjannal kötött stratégiai partnerségi szerződést, amelyet Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel írtak alá júniusban.

Előzőleg az orosz Állami Duma, a parlament alsóháza október 24-én jóváhagyta a szerződést, amely lehetővé teszi a kölcsönös „katonai és egyéb segítségnyújtást” a két ország között. A megállapodás magasabb szintre emeli a két ország közötti együttműködést, beleértve azt az irányvonalat, amely kimondja: ha az egyik felet megtámadják, és háborúban találja magát, a másiknak „azonnal katonai és egyéb segítséget kell nyújtania minden rendelkezésére álló eszközzel”.

Nem világos, hogyan kell értelmezni ezt a cikkelyt, de nemrég mind Dél-Korea, mind az Egyesült Államok közölte: bizonyítékaik vannak észak-koreai csapatok oroszországi jelenlétére és arra, hogy minden jel szerint hadgyakorlatokat tartanak.

Ehhez kapcsolódóan: Washington megerősítette, hogy Phenjan katonákat küldött Oroszországba

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere október 23-án azt mondta: az észak-koreai katonák Oroszországba küldése volt a következő lépés azután, hogy Phenjan fegyverekkel látta el Moszkvát. Az elemzők még értékelik a helyzetet – tette hozzá –, de a vádakat egyébként tagadó Phenjan következményekre számíthat, amiért közvetlenül segíti Oroszországot.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh október 24-én megismételte Austin szavait, és tájékoztatóján azt mondta az újságíróknak, hogy az amerikai hadsereg bizonyítékokat látott arra, hogy észak-koreai csapatok tartanak Oroszországba. „Azt még nem látjuk, hogy pontosan mit csinálnak” – mondta, hozzátéve, hogy az ilyen lépések „valójában Oroszország kétségbeesésére világítanak rá, és azt mutatják, hogy Putyin kudarcot vallott kitűzött stratégiai céljai megvalósításában a harctéren”.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője október 23-án közölte, hogy a Fehér Ház szerint legalább háromezer észak-koreai katona utazott hajóval az orosz Távol-Keleten fekvő Vlagyivosztokba október első felében. „Ha harcostársak, akkor az a szándékuk, hogy részt vegyenek a háborúban Oroszország oldalán. Ez nagyon-nagyon komoly kérdés, nemcsak Európára lesz hatással, hanem az indo-csendes-óceáni térségre is” – mondta.

Farah Dakhlallah NATO-szóvivő arról beszélt, hogy a szövetségesek tárgyalnak az ügyről, és megjegyezte: ha mindez igaz, akkor ez azt jelzi, hogy „jelentősen bővül Oroszország törvénytelen háborújának észak-koreai támogatása, ami újabb jele lenne Oroszország jelentős veszteségeinek a frontvonalakon”.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) múlt héten közölte, hogy nyomon követte az észak-koreai hadsereg mozgását október 8. és október 13. között, és képeket készített arról, amint egy orosz szállítóhajó fedélzetén különleges erőket visznek Oroszország területére. 1990 óta most először észlelték az orosz haditengerészet egyik hajóját észak-koreai vizeken. Ez „megerősíti az észak-koreai hadsereg részvételének kezdetét a háborúban”.

Csaknem harminckét hónappal a háború kezdete után erősödtek fel a találgatások Észak-Korea szerepéről a konfliktusban, amikor Moszkva a jelek szerint szorosabbra fűzi kapcsolatait olyan országokkal, mint Észak-Korea és Irán.

Az Institute for the Study of War nevű, washingtoni székhelyű amerikai katonai agytröszt nemrégiben szintén arról számolt be, hogy több ezer észak-koreai katona érkezett Oroszországba, és ukrajnai bevetésre készülnek.

A Kreml korábban visszautasította Dél-Korea állításait arról, hogy Phenjan tüzérségi lövedékeket és rövid hatótávolságú rakétákat szállított Moszkvának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 14-én arra figyelmeztetett, hogy „már nem csak fegyverek átadásáról szól” Észak-Korea segítségnyújtása Oroszországnak.