Ukrajna védelmezőinek napját újabb orosz légicsapások kísérik

Megemlékezés Kijevben 2024. október 1-jén

Október elsején országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg mindenkiről, aki életét adta Ukrajna függetlenségének védelmében. Közben tovább folytatódtak az ellenséges bombázások és a keleti fronton is egyre nehezebb a helyzet.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka a Telegramon gratulált az általa „fékezhetetlen harcosoknak” nevezett honvédőknek, akik felvették a harcot a megszálló erőkkel szemben, megállítva a világ „úgynevezett második legnagyobb haderejét”.

Rusztem Umerov védelmi miniszter szintén köszönetet mondott az ukrán katonának a kitartásukért és a bátorságukért.

„Tudjuk, hogy miért harcolunk: az otthonunkért, a hozzátartozóinkért, akik békés égboltról álmodnak. A felszabadulásra váró városokért és falvakért. A jövő generációiért, akik félelem nélkül élhetnek majd a földjükön. És azok emlékéért is, akik évszázadokon át életüket adták szabadságunkért. Örök tisztelet Ukrajna fiainak és lányainak, akik életüket áldozták államunkért” – mondta.

Október elsejét 2014-ben nyilvánították Ukrajna védelmezőinek napjává, a Krím félsziget Oroszország általi illegális elfoglalását követően.

Your browser doesn’t support HTML5

Videóra vették az ukrán mentősök a feléjük zúgó orosz drónt

A meglehetősen visszafogott ünneplés közepette folytatódtak az orosz dróntámadások. A légvédelem arról számolt be, hogy az orosz megszállók által hétfő éjjel kilőtt harminckét eszközből huszonkilencet szedtek le Cserkaszij, Kirovohrad, Mikolajiv, Herszon, Poltava, Szumi és Dnyipropetrovszk felett. Arra is kitértek, hogy három pilóta nélküli repülőgép az elektronikus jelzavarásuk nyomán irányt tévesztette.

Előző nap többek között Kijevnél kellett elhárítani dróntámadások több hullámát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ekkor ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a hadsereg rendkívül nehéz helyzetbe van a keleti országrészben, ahol az ellenség régóta nagy erőkkel ostromolja a fontos logisztikai központnak számító Pokrovszkot.

Your browser doesn’t support HTML5

Zelenszkij: Putyin támadásokat tervez az ukrán atomerőművek ellen

Hangsúlyozta, hogy mielőbb harctéri eredményeket kell felmutatniuk annak érdekében, hogy a nyugati szövetségesek újfent megerősítést kaphassanak a katonai segítségnyújtásuk hasznáról még az Ukrajnát támogató koalíció közelgő ülése előtt.

Eközben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy keddre virradóra nyolc ukrán drónt lőttek le.