Ukrajnáért harcoló oroszok, eltűnő magyar hívek, velünk élő ’56

A szibériaiakból összeállított ukrán zászlóalj gyakorlat közben

Szibériaiak harcolnak Ukrajnáért; interjú egy kis magyar faluban élő volt palesztin diplomatával, köddé váló magyar hívők; valamint az 1956-os forradalom helyszínei akkor és most. Az elmúlt egy hét multimédiás tartalmai közül válogattunk.

Dr. Farouk Dawassnak nyolc családtagja rekedt az izraeli hadsereg által bombázott Gázai övezetben. A magyar állampolgárságú férfi a politikatudomány doktora, korábban diplomata volt. Most egy Pécs melletti faluban lakik, ott készítettünk vele riportot. Azt mondja, csak remélni tudja, hogy családtagjai túlélik. Az interjú október 14-én készült.

Your browser doesn’t support HTML5

„Nincs óvóhely” – egy magyar állampolgárságú palesztin professzor családja a Gázai övezetben rekedt

Ukrán tisztviselők október 24-én újságírókat vittek el hadseregük egy új egységéhez, amelyet orosz önkéntesek alkotnak főként szibériai etnikai kisebbségekből. Az új alakulat újoncai mind Ukrajnában, mind saját hazájukban az orosz imperializmus ellen kívánnak harcolni.

Jakutok és burjátok együtt harcolnak Ukrajnában

Bár 2010 óta a politika kiemelten foglalkozik az egyházak kérdésével, a 2022-es népszámlálás alapján mégis jelentősen csökkent a történelmi egyházak hívőinek száma. Ezen a héten az egyházak sokrétű válságának jártunk utána a Szabadonban.

Tankok és romok Budapest utcáin 1956 októberében, illetve ugyanezek a helyszínek 65 évvel később. Az 1956-os októberi forradalom során óriási károk keletkeztek Budapest épületeiben. Két évvel ezelőtt elmentünk megnézni, hogyan néznek ki a forradalom egykori helyszínei hat és fél évtizeddel később.