Hét ember, köztük Molnár Zsolt, Tóth Csaba és Horváth Csaba ellen emeltek vádat korrupció miatt

Tóth Csaba és Horváth Csaba

Olyan jelenlegi és volt MSZP-s politikusok ellen emeltek most vádat, mint Horváth Csaba volt zuglói polgármester, Molnár Zsolt jelenlegi és Tóth Csaba korábbi parlamenti képviselő és Baja Ferenc volt miniszter. Az ügyészség parkolási ügyeket vizsgált, és a BKV informatikai szerződéseit.

A Központi Nyomozó Főügyészség három ügyben, a zuglói és az újbudai fizető parkolás, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatban emelt vádat összesen hét személy ellen – derül ki a közleményükből.

Ami Zuglót illeti, ott a 2016-ban bevezetett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kiírt közbeszerzéseket vizsgálták. Az ügyészség szerint Horváth Csaba (akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja) és Tóth Csaba (akkor országgyűlési képviselő)

MSZP-s politikus 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kapott egy cégtől cserébe azért, mert elnyerték a kerületi parkolás üzemeltetését.

Az ügyészség szerint egy helyi politikus is felkereste a céget, hogy pénzért cserébe nem fogja támadni a szerződéseket. A meg nem nevezett politikus ezért több alkalommal kapott két-hárommillió forintot.

Újbudán is hasonló történt az ügyészség szerint, ott ugyanaz a kft. havi négymillió forintot fizetett a polgármesteri hivatal egyik vezetőjének a gördülékeny ügymenetért cserébe.

Ugyanez a cégcsoport egy másik vállalata 2019-ben informatikai keretszerződést kötött a BKV-val. A vádirat szerint Baja Ferenc volt miniszter „a cég tendernyertességének esetére 30 millió forintot kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza”.

Később egy probléma elhárításáért cserébe Baja „további 7 millió forintot vett át, ezt követően további havi 2-3 millió forintot kért közbenjárásáért”. Az ügyészség azt írja, hogy miután Molnár Zsolt megtudta, hogy Baja pénzt kap a cégtől, ő is részesülni szeretett volna ebből, így Baja Ferenc negyvenmilliót kért Molnár részére, hogy ő is békén hagyja a szerződést. Az ügyészség szerint Molnár Zsolt meg is kapta a pénzt. Ezzel az üggyel kapcsolatban Molnár mentelmi jogát már tavasszal felfüggesztették, és ki is hallgatták.

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, tízmillió forintot meghaladó pénzbüntetést, valamint vagyonelkobzást kért a fent nevezett politikusokra.