Újabb amerikai vakcina kapott zöld jelzést

A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája, a Janssen.

Egylövéses vakcináról van szó, ami a szakemberek reményei szerint növelheti az oltási hajlandóságot. Magyarország 4,4 millió adagot kaphat belőle.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban engedélyezte az amerikai gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni, egyadagos vakcináját. A Pfizer és a Moderna után ez a harmadik amerikai oltóanyag a Covid-19 ellen. Mint arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, a Janssent várhatóan március közepén engedélyezhetik az EU-ban is.

A fejlesztés segíthet növelni az oltási hajlandóságot, és világszerte újabb országokban engedélyezik alkalmazását. Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a „biztató” híreket, és sürgette az amerikaiakat, hogy kövessék az egészségügyi protokollt.

"Mint már sokszor mondtam, az új variánsok elterjedésével a helyzet rosszabbra fordulhat, a jelenlegi javulás visszafordulhat" - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Ehhez kapcsolódóan: Mennyire kell aggódni a koronavírus brit mutációja miatt?

Az Egyesült Államokban a napi fertőzések a január közepi 250 000 körüli csúcsról 70 000-re csökkentek, de a virulensebb és fertőzőbb vírusvariánsok megjelenése továbbra is aggasztó, az úgynevezett brit variáns márciusra valószínűleg dominánssá válik az Egyesült Államokban.

A brit mutáns gyorsan terjed Európában is, az oltási kampányok versenyt futnak a mutáció okozta harmadik hullámmal. Az Európai Unió nagy részén érvényben vannak korlátozások, de nem csak az öreg kontinensen, hiszen Új-Zélandon, ahol kiemelkedően eredményesen kezelték a járványt, február 28-án kénytelen volt a kormány az ország legnagyobb városában egy hónapra korlátozásokat elrendelni, hogy megfékezze a brit mutáns terjedését.

Ehhez kapcsolódóan: A Janssen vakcinájából elég egy adag

Mit tud a Janssen?

Mint arról korábban írtunk, a termék adatai és teszteredményei nyilvánosak, mindent egybevéve 66 százalékos a hatásossága. 84 százalékkal véd a súlyos betegségtől, az enyhébb lefolyású fertőzésekkel együtt számolva jött ki a 66 százalék minden korcsoportra. Vagyis szerényebb hatásfokkal büszkélkedhet, mint a már használatban lévő vakcinák.

A Janssen nagy előnye, hogy egy oltás is elég belőle, egyszerű a tárolása és 10 dolláros (nagyjából háromezer forintos) piaci árával az olcsóbb vakcinák közé tartozik. A 40 ezer fős harmadik fázisú teszt során senki nem halt meg, aki kapott az oltásból, illetve az oltás után kezdődő 28 napos időszakban senkit nem kellett kórházba vinni.

A Janssen az AstraZenecához hasonlóan vektoralapú vakcina. Egy replikálódásra képtelen másik vírushoz hozzáteszik a mostani járványt okozó vírus egyik jellegzetes tüskefehérjéjét. Ezt felismeri a szervezet, és antigént fog termelni akkor is, amikor az igazi, veszélyes víruson lévő tüskefehérjével találkozik.

Ha március közepére engedélyezik az Európai Unióban, akkor áprilistól találkozhatnak vele a fogyasztók. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország csaknem 4,4 millió adagot fog kapni belőle.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!