„Mindenáron a Fideszre lett volna szavazva” – választás egy borsodi faluban

Your browser doesn’t support HTML5

Miért találja vonzónak a Fidesz politikáját egy alig háromszáz lelkes borsodi falu, ahol szinte minden választó az ismét kétharmados győzelmet elért kormánypártra voksolt? Hogyan reagáltak Oroszország-szerte az emberek azokra az állításokra, amelyek szerint az orosz erők háborús bűnöket követtek el Bucsában? A Szabad Európa videókban járt utána ezeknek a kérdéseknek.

Meglett a negyedik kétharmad, a Fidesz–KDNP listájára a választók 53,1 százaléka voksolt, az EBESZ szerint azonban nem voltak kiegyenlített erőviszonyok a választáson.

Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadóval fél éve követjük az eseményeket. Záróbeszélgetésünkben kényszerházasságnak nevezte az ellenzéki pártok összefogását, ahol a szabályok kioltották a kapcsolat tüzét. A beszélgetést alább hallgathatja vissza.

Your browser doesn’t support HTML5

Élet-halál kérdés lett – az utolsó kampányelemzés

A Fidesz mindenhol erősített a 2018-as eredményén. Budapesten és mind a 19 megyében jobb eredményt értek el, mint négy éve, még a valamivel gyengébb részvétellel együtt is. Borsodban majdnem tíz százalékot erősödtek.

Gadna egy párszáz fős település Borsodban, a statisztikák szerint az egyik legszegényebb a régióban. Kíváncsiak voltunk, hogy miért voksolt a falu szinte minden tagja a Fideszre. Helyszíni riport.

Your browser doesn’t support HTML5

A falu, ahol mindenki a Fideszre szavazott

Több ezer ember nem szavazhatott a 2022-es országgyűlési választáson a közügyektől való eltiltásuk miatt - derült ki az EBESZ választási megfigyelőinek friss jelentéséből. Körülbelül háromezer letartóztatott, jogerős ítéletre várakozó ember azonban a börtönből is szavazhatott. Hogy hogyan, arról Ivány Borbálával a Magyar Helsinki Bizottság jogászával beszélgettünk a Szelfiben.

Your browser doesn’t support HTML5

26 ezren nem szavazhatnak Magyarországon, mert eltiltotta őket a bíróság

Az országgyűlési választás mellett népszavazást is szerveztek Magyarországon április 3-án, amely azonban érvénytelen lett: a szavazók kevesebb mint ötven százaléka voksolt érvényesen. Az ikonikus ereszcsatornás jelenet mellett macskákat, virágokat, elefántot is rajzoltak a kitöltők az x-ekből, ezekből válogattunk.

„Én a szeretetre szavazok”

Több tucat civil holttestét találták meg tömegsírokban és az utcán heverve, lőtt sebekkel, hátrakötözött kézzel Bucsában, miután az orosz csapatok kivonultak Kijev külvárosából. Az orosz csapatokat háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Állítólag háromszáz civilt mészároltak le az orosz katonák Bucsában

Vegyesek voltak a reakciói az Oroszország-szerte megkérdezett embereknek a Bucsában történtekre. Sokan a Kreml propagandáját visszhangozták, de voltak olyanok is, akik megdöbbenésüknek adtak hangot, míg mások féltek a nyilvánosság előtt vállalni a véleményüket.

Your browser doesn’t support HTML5

Az álhírtől a borzalmasig: így reagálnak az oroszok a Bucsában történtekre

Ukrán katonákkal beszélgetett a Szabad Európa tudósítója a Kijevhez közeli Kuhari-erdőben, ahol egy aknavetős osztag a drónok által küldött képek alapján indítja el a támadást az orosz erők ellen. Videóriport.

Your browser doesn’t support HTML5

Az ukrán hadsereg drónokkal keresi a célpontjait

A háború legfontosabb fejleményeiről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat.

Videóinkat már a YouTube-on is megnézheti, iratkozzon fel csatornánkra!