Lehet egyszerre a parlamenti választás más népszavazással

A melegellenes törvény ellen tüntető nő Budapesten, 2021. június 16-án.

Elfogadta a parlament Szabó Tímea törvényjavaslatát, így meg lehet egyszerre tartani például a Fudan-beruházásról szóló népszavazást a Fidesz melegjogi népszavazásával és a parlamenti választásokkal. Volner János is lépett, szigorították a népszavazási aláírásgyűjtés lehetőségeit.

Egyhangúan megszavazták a parlamenti képviselők Szabó Tímea törvényjavaslatát, ami eltörölte azt a korábbi korlátot, hogy a parlamenti, uniós és önkormányzati választások környékén nem lehetett országos népszavazást tartani.

A képviselőnő azzal indokolta, hogy a legutóbbi kvótanépszavazás durván 16 milliárd forintjába került az adófizetőknek, amiből a kormány kampánya nagyjából 10 milliárdba került, a lebonyolítás pedig hatmilliárd forintba. Ha egyszerre lehet több népszavazást is meg lehet tartani, akkor a lebonyolítás költségein biztosan spórol az ország.

Ebben az is szerepet játszott, hogy a Fudan-projektről népszavazást akart tartani az ellenzék, de hiába nyújtotta be népszavazási kérdéseit Karácsony Gergely és Orbán Viktor, Karácsonyt váratni kezdték. Majd nem sokkal később Karácsony népszavazási kérdéseit a Kúrián megtámadták többen, például Volner János független képviselő vagy a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara.

Ehhez kapcsolódóan: Népszavazási futam: Orbán előnyt kapott, Karácsonyt váratják

Így hiába volt arra is esély, hogy akár még idén szavazni lehessen a kormány Fudan-beruházásáról, a csúszásokkal esélyesebb lett, hogy választások utánra marad. Karácsony kérdései közül végül augusztus végén engedett csak át egyet a Nemzeti Választási Bizottság, csak a Fudanról szólót. A mostani változtatással ezt a népszavazást is meg lehetne majd tartani a parlamenti választásokkal együtt.

Orbán Viktor kérdései a nemzeti konzultáció után ismét a melegekre illetve a nemátalakító műtétekre fókuszáltak. Ráadásul a hatályos jogszabályok már most is tiltották ezen felvetések jó részét. Borítékolhatóan érvénytelen lett volna egy ilyen kérdésekből álló népszavazás, Orbán Viktor előre be is jelentette, hogy úgy kell ezt érteni majd, hogy aki nem megy el, az majd "rábízza a döntést a többiekre".

Ehhez kapcsolódóan: Mikortól kell eltitkolni az iskolában Homéroszt vagy Harry Pottert?

Most a miniszterelnök kezdeményezése is szinte biztosan érvényes lesz, így a következő Országgyűlést kötelezni fogja valamilyen jogszabály megalkotására. A kezdeményezésért a veszélyhelyzet ellenére a kormány engedélyezte a népszavazási próbálkozásokat, Karácsony Gergely is ezért tudta csak leadni rögtön a saját kérdéseit.

Volner János is újra lépett

Volner János módosítását is megszavazta mindezek mellett a parlament. Ez leginkább annyi újdonságot hoz, hogy még egy kicsit nehezebb lesz új népszavazásokat összehozni.

Volner János ugyanis most azt érte el döntően a kormánypárti képviselők támogatásával, hogy például áruházi parkolókban ne lehessen aláírást gyűjteni népszavazási kezdeményezésekhez a tulaj előzetes írásbeli engedélye nélkül. Pontosabban a megfogalmazás "a közforgalom számára nyitva álló magánterületeket" érinti. A módosításhoz a képviselő nem fűzött indoklást.

Volner János nem először foglalkozik választási jogi kérdésekkel. Tavaly például az ő javaslata volt, hogy 27 helyett legalább 71 egyéni választókerületben kelljen egyéni jelöltet állítania minden olyan pártnak, amelyik országos listát is szeretne állítani. Ezzel gyakorlatilag az egész ellenzéki összefogást egy közös listára kényszerítette.

A kormány népszavazási kérdéseihez egyébként nem kell majd 200 ezer aláírást összegyűjteni, Karácsony Gergelyéhez igen.

Ehhez kapcsolódóan: Maradnak a kínai vezetést zavaró ferencvárosi utcanevek