Választási kampánynyitónak is beillő ünnep; eladó kastélyok; riporterek halálközelben

Your browser doesn’t support HTML5

Orbán Viktor beszél a Millenárison 2024. október 23-án

A mögöttünk hagyott hetet meghatározták az október 23-i rendezvények, de volt még itt BRICS-csúcs és új Szabadon-epizód is, amelyben stábunk a kastélytörvény hatásainak járt utána. A hét multimédia-tartalmaiból válogattunk.

Idén is aktuálpolitikai színezetet kaptak az 1956-os forradalom és szabadságharcról szóló megemlékezések. Stábunk Orbán Viktor és Magyar Péter beszédénél is forgatott.

„Mondjon nekem valaki a magyar Parlament épületén túl egy olyan állami műemléket, ami úgy néz ki, úgy van üzemeltetve és úgy van rendben, ahogy annak lennie kellene. Nincs ilyen, mert alapvetően a magyar állam ezeket a műemlékeket nagyon rosszul üzemelteti” – indokolta a kastélytörvény szükségességét Lázár János építési és közlekedési miniszter. Ennek értelmében negyvenhét kastély kerülhet privatizálásra: az Esterházy-, a Nádasdy-, a Károlyi- és az Andrássy-család volt birtokai. A negyvenhét közül tizenegy ráadásul olyan, amit nemrég újítottak fel európai uniós és állami pénzekből, nagyjából 24 milliárd 320 millió forint értékben a Nemzeti Kastélyprogramban. Miközben tehát több tízmilliárd forintot költött az állam, pár év múlva gyakorlatilag ingyen kerülhetnek cégek, üzletemberek vagy önkormányzatok kezébe. A Szabadon legújabb epizódja a kastélytörvénnyel foglalkozik:

Békére van szükség Gázában, Libanonban, Szudánban és Ukrajnában – hirdették az október 22–24. között zajló BRICS-csúcstalálkozó résztvevői az oroszországi Kazanyban, de konkrét javaslatokat nem fogalmaztak meg. Putyin orosz elnök szerint a Közel-Kelet egy teljes körű háború küszöbén áll.

BRICS-csúcs: konkrétumok nélkül egyeztettek a békéről Kazanyban

Egy orosz gránát majdnem eltalálta a Szabad Európa stábját az ukrajnai frontvonalon. Roman Pahulics tudósító és Pavlo Kolodov operatőr október 10-én egy ukrán dróncsapattal forgatott, amikor a gránát becsapódott. Őket és a sérült ukrán katonákat egy stabilizációs pontra evakuálták orvosi ellátásra.

Your browser doesn’t support HTML5

Kis híján eltalálta a Szabad Európa tudósítóit egy orosz gránát Ukrajnában