Mesterséges választóvonalak: Európa új határkerítései

Magyar fogvatartottak erősítik a szögesdrót kerítést a szerb határon, Röszkénél, október 28-án. A kerítést 2015-ben kezdték építeni, hogy távol tartsák a Közel-Keletről érkező és az Európai Unióba belépni próbáló bevándorlókat és menekülteket.  

Egy lengyel határőr járőrözik a lengyel-belarusz határon épített új kerítés mellett. A fal júniusban készült el, miután szerint bevándorló csoportokat a hírek szerint a belarusz hatóságok szándékkal irányították az EU-s határok felé, hogy nyomást gyakoroljanak az Unióra az országra kivetett szankciók miatt.

Litvánia 4 méter magas határkerítést épített a belarusz határon 2021 novemberében. Az európai országok az elmúlt 30 évben több mint 1000 kilométernyi határzárat emeltek, a legtöbb ilyen kerítés a 2015-ös migrációs válság óta épült.

Bolgár határőrök szeptember 2-án a Törökországgal közös határon épített kerítés mellett. Ezt 2014-ben kezdték építeni, amikor a migrációs válság még éppen csak elkezdődött.

Biztonsági kamerák, kerítés és szögesdrót ott, ahol a lengyel, litván és az orosz kalinyingrádi terület határai találkoznak.

Macedón katonák járőröznek az Észak-Macedónia és Görögország közötti határon lévő szögesdrót kerítésnél, 2019 júliusában.

Épül a litván kerítés az Oroszországgal közös határon 2017 júniusában.

A hat méter magas, mozgásérzékelőkkel felszerelt határkerítés, amely Spanyolország apró észak-afrikai területét, Ceutát választja el Marokkótól, egy 2018 júniusában készült felvételen.

A növekvő politikai feszültség és hosszan húzódó határkerítések: a szögesdrót mára Európa-szerte megszokott látvány. A legújabb kerítés megépítését november 2-án a lengyel védelmi miniszter jelentette be: 210 kilométeres hosszúságú kerítés épül a lengyel-orosz kalinyingrádi exklávé határán.