Valóra válhat Orbán Viktor álma; önszerveződő ellenzéki polgármesterek; támad az Európai Néppárt

Migránsok Görögország partjainál

A magyar kormányfő egyik álma hamarosan beépülhet az EU migrációs politikájába. Önszerveződés indult az ellenzéki polgármesterek között – a polgármesterek pártja sem kizárt. Nem először támadja Orbán Viktort az Európai Néppárt frakciója. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Hamarosan beépülhet az EU migrációs politikájába a magyar kormányfő egyik álma

Az Európai Unió területén kívül létesítendő zárt központokról és visszaküldést szolgáló gyűjtőtáborokról tárgyalnak a magyar soros elnökség irányításával – egyelőre szakértői szinten – a tagállamok annak jeleként, hogy a közösség migrációs politikája még soha nem állt ennyire közel a magyar kormány irányvonalához. Az egynaposra tervezett EU-csúcs fő témája a migráció mellett Ukrajna támogatása és az új Zelenszkij-terv megvitatása volt.

Önszerveződés indult az ellenzéki polgármesterek között – a polgármesterek pártja sem kizárt

A „körúti”, az agglomerációs és a vidéki nagyvárosi polgármesterek között is megindult az egyeztetés a fokozottabb együttműködésről, egyes forrásaink még azt sem zárják ki, hogy idehaza is létrejöhet a polgármesterek pártja. Közben tényleg szerveződik a Duna Egyesület is.

Nem először támadja Orbán Viktort az Európai Néppárt frakciója

Nem szokatlan, hogy az Európai Néppárt a közösségi médiában bírálja a politikai ellenfeleit – mondja legfrissebb podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónk, aki szerint a történtek még határozottabban bizonyítják, hogy valós és mély a törésvonal az európai fősodort képviselő jobbközép és a magyar kormányfő gründolta szélsőséges szövetség között.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy az Európai Néppárt eközben plenáris megemlékezést is javasolt az 1956-os forradalom évfordulójáról.

Eközben kiderült az is, hogy két év után idén ismét a fővárosban mond beszédet október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök, a Millenárison lesz a megemlékezés. A Magyar Péter vezette Tisza Párt is Budán, a Bem téren tartja a rendezvényét, onnan pedig a Millenáris szomszédságába, a Széna térre vonulnak.

Beparancsolják a kormánytisztviselőket a Digitális Állampolgárság Programba, megszűnhet az Ügyfélkapu

Egy lapunkhoz eljutott belső utasítás szerint egy kormányzati szerv minden alkalmazottjának le kell töltenie október 15-ig a telefonjára a Digitális Állampolgárság alkalmazását. Úgy tudjuk, ez a helyzet máshol, például a minisztériumokban is. Egy másik dokumentumban arról írnak, hogy hamarosan már csak ezzel az alkalmazással lehet majd elektronikus ügyeket intézni, amiből az Ügyfélkapu teljes megszüntetésének szándéka következik a kormány részéről.

„Azért kell elmenni szavazni, hogy Orbánnak legyen erős képviselete Brüsszelben”: az RMDSZ kampánykommunikációja

Romániában az önkormányzati választásokkal együtt tartott júniusi európai parlamenti választáson az RMDSZ 21 százalékkal tudta növelni szavazatainak számát 2019-hez képest. Toró Tibor politológus a magyar képviselet, az RMDSZ kampánykommunikációját vizsgálta, erről beszélt lapunknak. A Sapientia EMTE oktatója kiemelten figyelt arra, hogy a Fidesz üzenetei mennyire jelentek meg a kampányban. A magyar kormánypártnak egyébként erősebbek a pozíciói az erdélyi médiatérben az RMDSZ-énél, és az anyaországi média fogyasztása is jelentősen befolyásolja a romániai magyar szavazók világképét.

Közeleghet a jelenleg semmire sem jó Biodóm vége, újra a bontásról beszélnek

A városligeti Biodóm a kormány kiemelt beruházása volt, de 2019 végétől inkább félkészen hagyták, és átadták a fővárosnak, hogy állja a fenntartási számlákat. A fővárosnak nincsenek tízmilliárdjai befejezni a semmire sem jó épületet, és fenntartani is évi több száz millió forintos költség, de a visszabontásról a kormánnyal kellene megállapodni.

Elege van Csányi Sándor OTP-vezérnek az újabb adókból

A kamatplafon, a bank- és extraprofitadó miatt tett epés megjegyzéseket Csányi Sándor, a legnagyobb hazai banknak számító OTP vezetője egy konferencián az éppen vele szemben ülő nemzetgazdasági miniszternek. Nagy Márton nem jött zavarba, arról beszélt, hogy Magyarországon lakhatási válság van, ezért a kormány Budapesten korlátozza a rövid távú szálláskiadást.

Egymásnak ugrottak a fideszes polgármesterek és országgyűlési képviselők, országjárásra indult Navracsics Tibor

Kitört a belháború a Fideszben azzal kapcsolatban, hogy ki szólhasson bele a helyi iparűzési adó egy részének elvonásából képzett területfejlesztési alap pénzeinek elosztásába – tudta meg a Szabad Európa több forrásból. A kedélyek lecsillapítására és az elvonástól berzenkedő polgármesterek meggyőzésére Navracsics Tibor országjárásba kezdett.

Erről faggatják majd három órán keresztül az EP-képviselők a magyar biztosjelöltet

Akár a következő magyar egészségügyi miniszterré is kigyúrhatja magát Várhelyi Olivér, ha az Európai Parlament írásban feltett kérdéseire adandó válaszaiban elkötelezi magát a képviselők által megfogalmazott elvárások mellett. Az alábbiakban összefoglaljuk, kérdéseik alapján mit várnak el az EP tagjai a leendő egészségügyi és állatjóléti biztostól.

Palackgyűjtögetők: nem biztos, hogy hajléktalanok, csak az, hogy szegények

Tévút lenne hajléktalanproblémaként kezelni a visszaváltási rendszer bevezetése óta az utcákon megjelenő palackgyűjtögetést – mondja a fővárosi hajléktalanellátó szervezet vezetője. Kezdeményezésére hamarosan megvalósulhat, hogy szállón is lesz visszaváltó automata, miután korábban jók voltak a tapasztalataik az aludoboz-visszaváltással.

Bán Róbert, a Piarista Gimnázium tanára: Magyarként igenis a történelem napos oldalán állunk!

Hiába szerepel még nemzeti himnuszunkban is, hogy „Bal sors akit régen tép…”, Bán Róbert, a budapesti Piarista Gimnázium tanára szerint a magyar történelem igenis tele van pozitív fejezetekkel, és összességében sikertörténetként értékelhető. Hogy miért?

„Fának lenni mindig elég nagy szívás volt a városban” – Viczián Zsófia, a Budapesti fák című könyv szerzője

„Mindenkinek van egy kedves fája. Nagyon érdekes, hogy az embereknek vannak fákhoz kapcsolódó történeteik, és vannak legendák is, amelyek egy-egy fához kötődnek” mondja Viczián Zsófia kultúrtörténész, aki könyvet írt Budapest fáiról. A szerző Szelfi című podcastunk vendége volt.

„Nem ez az utolsó eset, hogy valaki bányát akar nyitni a Pilisben” – lakossági fórum volt Csobánkán

Védett élőlényeket, erdős területeket, egy csöndes, Budapest-környéki falu és több más közeli település nyugalmát féltik a helyiek a fővárostól húszperces autóútra lévő Csobánkán. A falu mellett egy korábbi bánya újranyitásával dolomitot termelne, majd építési hulladéklerakóként használná a területet egy vállalkozás. A beruházás környezeti engedélyre vár. A tiltakozó helyiek emlékeztetnek: a cég korábban más településsel is összeütközésbe került hasonló ügyben.

„Mindenki ki van akadva, hogy nem volt elég az egymilliós fizetés” – a feldobott mátészalkai tankerületi vezető ügye

Túlságosan éhes volt – így jellemezték Törös Katalint, akit nemrég Pintér Sándor belügyminiszter menesztett a Mátészalkai Tankerületi Központ éléről, mivel a nyomozók különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a jelenleg is zajló eljárásban. Munkatársai szerint Törös Katalin a szabályokat felrúgva általában négyszemközt tárgyalt a vállalkozókkal, kihagyva a gazdasági vezetőt. A Belügyminisztérium a Szabad Európának adott válaszában azt írta: a BM háttérintézményeiben átfogó ellenőrzési rendszer működik, ennek köszönhetően jelenleg három volt tankerületi igazgató ellen folyik büntetőeljárás. Vagyis szerintük a rendszer jól működik.

Magyarázó: miért a billegő államokban dől el az amerikai elnökválasztás?

Az amerikai elnökválasztás eredménye valószínűleg hét billegő állam ingadozó szavazóin múlik majd, ahol az eredmény kevésbé kiszámítható, mint a jól ismerten republikánus vagy demokrata többségű államokban. Donald Trump és Kamala Harris ezekre a csatatérállamokra összpontosít a november 5-i választás előtt.