Van jó vírus is

Your browser doesn’t support HTML5

Lehetséges-e a vírusokat gyógyításra használni? Tartanak-e az ukránok az orosz inváziótól? Megoldhatja-e a tudomány az ipari állattenyésztés okozta problémákat? Miért tartanak az áramkimaradástól Székelyföldön? Repülhet-e még az első afgán pilótanő? A hét multimédiás tartalmai.

Luka Kurjačkit háromszor műtötték agytumorral. A műtétek sikerültek, de a betegség mindig visszatért, ráadásul Luka agyi beszédközpontjában is kárt okoztak a beavatkozások – mintha most újra kéne tanulnia a szavakat. A tumor, amellyel utoljára diagnosztizálták, eddig gyógyíthatatlan volt; Luka lehetne az egyik első páciens, aki bebizonyíthatná, hogy már nem az. Riportunk Belgrádból.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy vírus mentheti meg Luka életét – új gyógymód az agydaganatra

A nyugat-ukrajnai Lvivben, a fronttól biztonságos távolságra a Szabad Európa megkérdezte a helyieket, tartanak-e az orosz inváziótól. Egy helyi lakos szerint az oroszoknak szándékukban áll támadni, de a nemzetközi nyomás miatt egyelőre nem fognak. Egy másik megkérdezett azt mondta a Szabad Európának, Putyin orosz elnöktől bármi kitelik.

Your browser doesn’t support HTML5

Mit gondolnak az ukránok egy esetleges orosz megszállásról?

Romániában kisebb pánikot okozott a német katasztrófavédelem kampányfilmje. A hosszabb áramszünetek kivédésére adott tanácsok Székelyföldön az élelmiszerek és generátorok felvásárlásához vezettek, holott a szakemberek szerint arrafelé kicsi az esély az energiaszolgáltatás tartós leállására.

Your browser doesn’t support HTML5

A generátorok felvásárlásával készülnek a télre Székelyföldön

A 23 éves Mohadese Mirzaee éppen az előtt egy évvel lett az első női pilóta Afganisztánban, hogy a tálibok átvették a hatalmat. Az új rezsim miatt feladta karrierjét és elmenekült az országból. Most Bulgáriában él, de reméli, hogy egy nap visszatérhet, és folytathatja a munkáját.

Your browser doesn’t support HTML5

“Újra repülni fogok”: mi lesz az első női repülőpilóta sorsa a tálibok alatt?

Jelenlegi élelmiszer-fogyasztási szokásaink felelősek az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának 25–42 százalékáért; csak az állattenyésztés – amely az utóbbi évtizedekben ipari méreteket öltött – a 14,5 százalékáért. A Greenpeace szerint éppen ezért legalább ötven százalékkal kellene csökkenteni a hús és a tejtermékek fogyasztását 2050-re.

Hány tonna üvegházhatású gázt termel egyetlen tehén? Inkább adjunk rá maszkot vagy szoktassuk vécére, csak ne kelljen lemondani a pacalról vagy a steakről

E heti podcastajánlatunk a Mucsi Zoltánnal készült Szelfi. Hallgassa meg!

Your browser doesn’t support HTML5

Mucsi Zoltán: „A parlamentben néha olyan a hangnem, mint a szegedi Csillagban”