Fotókon és térképen mutatjuk a hat Vas megyei kastélyt, amelyeket ingyen adnának magánkézbe Lázárék

Az Erdődy–Choron-várkastély Jánosházán. A település polgármestere 2023- ban azt nyilatkozta a Nyugat.hu-nak, hogy hiába nyertek a kastélyprogramon 1,3 milliárd forintot a felújításra, pár évvel később a kormány rendeletben visszavonta a támogatást.

Országszerte összesen 48 kastélyt adhatnak át ingyen piaci szereplőknek és magánszemélyeknek, akik vállalják, hogy „jó gazdaként” megakadályozzák az épületek állagának további romlását és megtartják a közfunkcióikat. Az új tulajdonosok a miniszter engedélyével akár meg is változtathatják az épület homlokzatát, alapozását és tartószerkezetét, sőt akár bontási munkálatokat is végezhetnek. A 48-ból hat ingatlan Vas megyében található. A Nyugat.hu szerkesztősége ezeket az épületeket mutatta be az olvasóknak.

Az Építészfórum írta meg, hogy június 18-án elfogadta a parlament a kastélyprivatizációs törvényt, amelynek értelmében 48 érintett épületet adhatnak át ingyen piaci szereplőknek és magánszemélyeknek.

A törvény (a 81. oldaltól) keretében a megjelölt állami tulajdonban lévő kastélyok parkjaikkal és ingóságaikkal együtt átruházhatók lesznek olyan embereknek vagy szervezeteknek, akik vállalják, hogy „jó gazdaként” megakadályozzák az épületek állagának további romlását és megtartják a közfunkcióikat. Az új tulajdonosokat az állam segítheti beruházási és fenntartási támogatással.

A privatizációs döntéseket Lázár János építési és közlekedési miniszter hozza meg, aki tavaly a Facebookon kritizálta Novák Katalin akkor még regnáló köztársasági elnököt, mert nem írta alá a törvény akkori tervezetét.

Bontási munkálatokra is kaphatnak engedélyt

Az új tulajdonosok felelnek majd a műemlékvédelmi szabályoknak megfelelő felújításokért, de a miniszter engedélyével megváltoztathatják az épület homlokzatát, alapozását és tartószerkezetét, sőt akár bontási munkálatokat is végezhetnek.

Az Építészfórum szerint több kérdés is felmerül a törvénnyel kapcsolatban. Például a törvény kötelezi az új tulajdonosokat, hogy ha a tulajdonba adás napján van a kastélyban látogatható közgyűjtemény, azt továbbra is látogathatóvá kell tenni. Azt nem tudni, mi a helyzet akkor, ha a tulajdonba adás napján épp nem látogatható a gyűjtemény.

Az sem világos, hogy az új tulajdonos köteles-e bemutatni a nem gyűjteményezett tárgyakat és az olyan gyűjteményeket, amelyek korábban a kevés állami támogatás miatt nem voltak láthatók.

Hat kastély Vas megyében

A 48 épületből több olyan is van, amelyet korábban a kastélyprogram keretein belül felújítottak, de akad olyan is, amelynek a pályázatát elkaszálták. A Vas megyei épületek Bozsokon, Vasszécsenyben, Vépen, Sárváron, Jánosházán és Körmenden találhatók.

Részletek megjelenítése

Vép

A vépi kastélyban még 2014-ben járt a Nyugat.hu. Az Erdődy-család egykori kastélya később kollégiumként funkcionált, de látogatásunkkor már csak egy elhagyatott, romos épületet találtunk. A törvényben itt egy kivett középiskolát listáznak magánkézbe adható épületként.

Az Erdődy-család egykori vépi kastélya később kollégiumként funkcionált; a törvényben itt egy kivett középiskolát listáznak magánkézbe adható épületként

Bozsok

Bozsokon az egykori Sibrik-kastélyt 2012-ben állami fennhatóság alá rendelték, az önkormányzat sem vásárolhatta meg. A helyrajzi szám alapján beazonosítható címen a Vas Vármegyei Kormányhivatal Képzési Központ épülete található a térkép szerint.

Bozsokon az egykori Sibrik-kastélyt 2012-ben állami fennhatóság alá rendelték, az önkormányzat sem vásárolhatta meg az épületét, mert a nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú ingatlanok közé sorolták

Amikor 2013-ban a kastélyszálló potenciális bezárásáról írtunk cikket, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től megtudtuk, hogy a nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú ingatlanok közé sorolták a hotel épületét. Emiatt nem vásárolhatta meg az önkormányzat – viszont most már lehet rá esélye.

A magánkézbe adható épületek Vas megyében

Sárvár

A sárvári Nádasdy-vár egyike azon kevés épületeknek, amelyeket a közlönyben név szerint megneveznek.

A sárvári Nádasdy-vár egyike azon kevés épületeknek, amelyeket a közlönyben név szerint megneveznek

Vasszécseny

A vasszécsenyi Ó-Ebergényi kastélyra korábban a magyar kísértethistóriákról szóló cikkünkben tértünk ki. A kastély épülete jelenleg különböző programoknak ad otthont, például esküvőknek és elsőáldozásoknak.

Jánosháza

Jánosházán tavaly jártunk. Többek között meglátogattuk az Erdődy–Choron-várkastélyt és interjút készítettünk a polgármesterrel. Akkor azt mondta lapunknak, hogy hiába nyertek a kastélyprogramon 1,3 milliárd forintot a felújításra, pár év múlva a kormány rendeletben visszavonta. Azóta a tetejét restaurálták.

A törvényben a jánosházi kastély múzeumépületként szerepel

Körmend

A körmendi Batthyány-kastély felújítására 1,5 milliárd forintot nyert a település, de a jánosházi esethez hasonlóan itt is visszavonták a támogatást. A Batthyány–Strattmann-kastély felújítása már egy évtizede a helyi politikusok kedvelt kampánytémája.

A körmendi Batthyány-kastély felújítása a helyi politikusok kedvenc témája

A hat kastély közül több kivett kastély, kultúrház, múzeum, rendezvénytér, lakóház, gazdasági épület és üzem jelöléssel szerepel a listán.

Történelmi kastélyok fenntartása önkéntesekkel, lottóbevételből

Egy külföldi példa a műemlék épületek fenntartására az Egyesült Királyságban a National Trust működése. A 2500 km2 területet kezelő szervezet különböző természeti területeket és műemlék épületek birtokol. Ezeket évente 680 millió fontból (kb. 314.605.400.000 forintból) tartja fenn, a bevételek többsége a nemzeti lottó bevételeiből, kormányzati támogatásokból, tagdíjakból és adományokból származik.

Az 53 ezer önkéntessel működő szerv több mint ötszáz történelmi épület és telek fenntartásáért felel. A tagsággal rendelkező személyek ingyenesen látogathatják azokat a helyeket, amelyek fizetősek az átlagemberek számára.

A National Trust független jótékonysági szervezetként működik. Vezetősége tizennyolc megválasztott tagból és tizennyolc, a szervezet munkáját segítő szerv által küldött tagból áll.

Németországban egy hasonló, szintén magán nonprofit alapítvány, a Deutsche Stiftung Denkmalschutz az egyik legnagyobb műemlékvédelmi kezdeményezés. A szervezet több mint 6500 emlékmű helyreállítását támogatta 1985-ös alapítása óta.

Magyarországon nem előírás a műemlékszakmai háttér

Míg a fenti külföldi szervezetek műemlékvédelemre szakosodott kezdeményezések, addig a hazai törvény értelmében gyakorlatilag bármely piaci szereplő tulajdonosa lehet a kastélyoknak, amennyiben – mint fentebb írtuk – az állam „jó gazdának” találja őket. Bár az állam szerződést bonthat, amennyiben az új tulajdonos tevékenysége nem felel meg az elvárásoknak, nem tudni előre, hogy ezt mennyire szigorúan fogják ellenőrizni

A 24.hu korábban arról számolt be, hogy a helyi önkormányzat is pályázna a békési Szarvas település eladó kastélyára. Talán lesz olyan vasi település, ahol szintén megpróbálkoznak ezzel.

Reitli Ádám írása.