Venezuelában egyre terjednek a tüntetések, az ellenzék szerint szavazatokat semmisítettek meg az elnökválasztáson

Választási plakátot gyújtottak fel a tiltakozók Caracasban egy nappal a vitatott elnökválasztás után, 2024. július 29-én

Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenfelei és támogatói is tüntetéseket szerveztek keddre. Egyre terjednek a tiltakozások és az összecsapások, miután a hétvégi választásokon a szocialista politikust hirdették ki győztesnek, jóllehet saját állítása szerint az ellenzék aratott elsöprő győzelmet.

A dél-amerikai olajkitermelő országban kiújult instabilitás megosztó nemzetközi reakciót váltott ki: az Egyesült Államok úgy véli, hogy Maduro újraválasztása nem volt hiteles, és újabb szankciókat fontolgat, míg Kína és Oroszország gratulált neki.

A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a választási bizottság hétfőn bejelentette: Maduro a szavazatok 51 százalékával elnyerte harmadik elnöki ciklusát, ezzel folytatódik a chavista mozgalom negyedszázados uralma.

Ehhez kapcsolódóan: Venezuela: Madurót hirdették ki az elnökválasztás győztesének, de az ellenzék vitatja az eredményt

Az ellenzék, amely szerint a választási testület a diktatórikus kormány zsebében van, közölte, hogy azok a szavazatok, amelyekhez megfigyelői hozzá tudtak férni, azt mutatják, hogy az ellenzék jelöltje, Edmundo González több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint Maduro.

Sok venezuelai a cacerolazo, a hagyományos latin-amerikai tiltakozás keretében fazekakat és serpenyőket ütögetett egymáshoz az utcán dühösen.

Néhányan utakat torlaszoltak el, tüzet gyújtottak, és Molotov-koktéllal dobálták meg a rendőröket, ahogy a tüntetések terjedtek, és elérték a Miraflores elnöki palota környékét is Caracasban.

„Elegünk van ebből a kormányból, változást akarunk. Szabadok akarunk lenni Venezuelában. Azt akarjuk, hogy a családunk hazatérjen” – mondta egy maszkos tüntető arra utalva, hogy az elmúlt években a venezuelaiak mintegy harmada kivándorolt.

„Küzdeni fogok hazánk demokráciájáért. Ellopták tőlünk a választást” – mondta egy másik.

Caracasban és Maracayban könnygázt vetettek be a pajzzsal és gumibottal felszerelt rendőrök a tüntetések feloszlatására.

Sok tüntető motoron érkezett és utcákat torlaszolt el, vagy venezuelai zászlóba burkolta magát. Néhányan sállal takarták el az arcukat, hogy védekezzenek a könnygáz ellen.

A kormány erőszakos agitátorként beszél róluk.

„Már láttuk ezt a filmet – mondta Maduro az elnöki palotából, és azt ígérte, hogy a biztonsági erők megóvják a békét. – Figyelemmel kísérjük a szélsőjobboldal által támogatott összes erőszakos cselekményt.”

A fegyveres erők régóta támogatják Madurót, és semmi jele annak, hogy a tábornokok szakítanának a kormánnyal.

Coróban, Falcon állam fővárosában ujjongtak és táncoltak a tüntetők, amikor ledöntötték Hugo Chávez volt elnöknek, Maduro 1999 és 2013 között hatalmon lévő mentorának szobrát.

Egy konfliktusokat megfigyelő helyi csoport közölte, hogy húsz államban 187 tiltakozást regisztráltak hétfő délután 6 óráig, ezeket „több esetben erőszakkal verték le félkatonai csoportok és a biztonsági erők”.

Ehhez kapcsolódóan: Nyolcszáz venezuelai menekült bukkant fel az I. kerületi választói névjegyzékben

Halottak

Legalább ketten meghaltak a szavazatszámlálással vagy a tiltakozással összefüggésben.

Maduro, a 61 éves volt szakszervezeti vezető és külügyminiszter nyerte meg a Chávez halála után megtartott 2013-as választást, majd 2018-ban újraválasztották. Az ellenzék szerint mindkettőt elcsalták.

Elnökségére gazdasági összeomlás, tömeges migráció és a nyugati kapcsolatok romlása nyomta rá a bélyegét, beleértve az Egyesült Államok és az EU szankcióit, amelyek megbénították az amúgy is nehézségekkel küszködő olajipart.

Független közvélemény-kutatók valószínűtlennek nevezték Maduro győzelmét, Washington mellett latin-amerikai kormányok is megkérdőjelezték az eredményt, és a szavazatok részletes ismertetését sürgették.

„Még maga Maduro sem hiszi el az általa ünnepelt választási csalást” – mondta Javier Milei argentin elnök.

Ám a jól ismert globális megosztottság jegyében szövetségesei, köztük Oroszország, Kína és a baloldali vezetésű latin-amerikai országok támogatásukról biztosították.

„Kína, mint mindig, határozottan támogatni fogja Venezuela erőfeszítéseit a nemzeti szuverenitás, a nemzeti méltóság és a társadalmi stabilitás megőrzésére, és határozottan támogatja Venezuela igazságos ügyét, a szembeszállást a külső beavatkozással” – írta gratuláló üzenetében Hszi Csin-ping elnök.

„Ha nem feketedik be az olajtól, akkor az algától lesz zöld”

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.