Visszavonták a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Sztojka Attila kinevezését

Sztojka Attila, a Fidesz képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 25-én

Az intézkedés szeptember 1-jétől lesz hatályos. Az nem derül ki a Magyar Közlönyből, hogy kit neveznek ki a posztra.

Sztojka Attilát 2022 júniusában nevezték ki másodszor roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak, fél évvel azután, hogy a Népszava nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyet a lap szerint akkor készítettek, amikor Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos – aki akkor a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is volt – egy budapesti szállodában az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel találkozott.

A felvételen, amelynek az elején név szerint bemutatják Sztojka Attilát, a lap szerint a politikus élesen bírálja Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét, szerződéseket ígér a „körön belül lévő” roma képviselőknek, és azt mondja, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

Agócs Jánosról a Szabad Európa is megírta, hogyan húzta csőbe politikai ellenfele, Farkas László, Tiszabura polgármestere. Azt mondta neki, hogy megvenné 18 millió forint kenőpénzért az ORÖ elnöki pozícióját, majd az ügyészséghez fordult. A pénz átvételekor tetten érték Agócsot. Itt olvashat az ügyről bővebben.

A kormánybiztos később azt mondta a felvételről, hogy a roma önkormányzat csődközeli helyzetéről és a roma akadémiáról folytatott beszélgetés hallható rajta.

A felvétel nyilvánosságra kerülése után Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és zsarolás gyanújával tett feljelentést.