Vizsgálóbizottság alakul Izraelben a Pegasus-ügy miatt

Izrael rendőrségért felelős minisztere hétfőn közölte, hogy állami vizsgálóbizottságot hoz létre, miután egy újság szerint a rendőrség tiltott módon kémszoftvereket használt Benjámin Netanjáhú volt miniszterelnök bizalmasai és más közéleti személyiségek ellen.

A Calcalist napilap azt írja, hogy a Pegasus nevű kémszoftver célpontjai között volt Netanjáhú fia és két segítője. A volt miniszterelnök ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás. Netanjáhú egy, az ügyben érintett vádlott-társa, a per több tanúja szintén megfigyelés alatt állt, csakúgy, mint két másik tisztviselő, akikről azt sejtik, hogy bizalmas információkat szivárogtattak a médiának.

Ügyvédei felfüggesztenék az eljárást

Az izraeli NSO Group által gyártott, mobiltelefonok feltörésére szolgáló kémeszközt a lap szerint arra használták, hogy információkat szerezzenek a célpontokról „még azelőtt, hogy a célpontok ellen bármilyen vizsgálatot indítottak volna, és bírósági végzés nélkül”.

Miután Netanjáhú tagadja, hogy köze lenne a megfigyelésekhez, ügyvédei azt sürgették, hogy a Calcalist-jelentés tisztázásáig függesszék fel az ellene folyó eljárást. Omer Barlev belbiztonsági miniszter azt mondta, hogy állami vizsgálóbizottságot állít fel, hogy „minden állítást teljes mélységében és szélességében megvizsgáljon”.

Ehhez kapcsolódóan: Watergate-botrány lesz-e a Pegasus-ügy?

„Sötét rezsimekhez illik”

Ajelet Saked belügyminiszter földrengésnek nevezte a Calcalisttól származó legújabb megállapításokat. „Ha igazak, akkor ezek az izraeli rendőrség legsúlyosabb tettei, amelyek sötét rezsimekhez illenek, és semmiképpen sem egy demokratikus országhoz – mondta. – Külső vizsgálóbizottságot kellene felállítani” – nyilatkozta a Kan rádiónak. Pnina Tamano-Sata centrista bevándorlási miniszter és a liberális Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter is hasonlóan fogalmazott, utóbbi a Twitteren sürgette: „Vizsgálóbizottság, semmi kifogás vagy magyarázkodás.”

Iszák Hercog elnök szintén aggodalmának adott hangot. „Nem veszíthetjük el a demokráciánkat – mondta egy beszédében. – Ez nagyon mély és alapos vizsgálatot tesz szükségessé.”

Ehhez kapcsolódóan: Itthon és külföldön is eljárásokat indít a TASZ a Pegasus-ügyben