Zöld jelzést kapott a horvát euró az Európai Parlamenttől

Euró és kuna bankjegyek a Horvát Nemzeti Bankban, Zágráb, 2019. május 21.

A képviselők kedden kedvezően értékelték Horvátország törekvését, hogy 2023. január 1-jétől az eurózóna legújabb tagja legyen.

Az Európai Parlament 539 igen, 45 nem szavazattal és 48 tartózkodás mellett elfogadta a román Siegfried Mureșan jelentését, mely szerint Horvátország teljesítette az euró 2023. január 1-jei bevezetéséhez szükséges összes kritériumot.

A jelentés megjegyzi: annak ellenére, hogy Horvátország felkészültségét a COVID-19 világjárvány, a magas infláció és Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette értékelték, Horvátország továbbra is készen áll az euró bevezetésére.

Az EP-képviselők azt is megállapítják, hogy Horvátországban már magasabb az árkonvergencia szintje, mint az euróövezet többi tagállamában volt az euró bevezetésekor. Ennek ellenére az Európai Parlament kitartó erőfeszítéseket vár a horvát kormánytól a további árkonvergencia biztosítása érdekében, és azt, hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelésekhez.

Ehhez kapcsolódóan: Drágább lett, és az árakat már egy másik valutában is kiírják – így várja a magyarokat a horvát Adria

A helyes döntés

„A horvát kormány által az elmúlt években végrehajtott reformok megerősítették a gazdaságot, és előkészítették az utat Horvátország csatlakozásához a közös valutához. Nyilvánvaló, hogy az euróövezeti taggá válás a helyes döntés az ország, a vállalkozások és a polgárok, valamint a gazdaság különböző ágazatai, például a turizmus számára" – mondta a jelentéstevő, Siegfried Mureșan.

"Az, hogy Horvátország 20. tagként csatlakozik az eurózónához az Európai Uniónak is jót tesz: megmutatja a közös valutánkba vetett bizalmat, annak életképességét "- tette hozzá.

Az EP euró-munkacsoportjának elnöke, a portugál Margarida Marques a következőképpen vélekedett:

"Horvátország 2023-as csatlakozása a közös valutához az első jelentős európai integrációs folyamat a Brexit óta, és az euró további bővítését jelzi a balkáni térségben. Amikor az európai értékeket kihívás elé állítják határainkon, ez az egység, a további integráció és hozzájárulás jele az euró megerősödéséhez globális valutaként. Az euró horvátországi bevezetése azt mutatja, hogy a közös valuta ösztönző és szilárd projekt, amely nagyobb biztonságot és stabilitást garantál a polgárok számára."

Következő lépések

Az Európai Parlament véleményét eljuttatják az eurózóna tagállamaihoz, amelyek véglegesen szabaddá tehetik az utat az euró bevezetéséhez Horvátországban.

Készült az Európai Parlament híroldalának tudósítása alapján.