Zöld utat kapott a negyedik oltás, átalakul a védettségi igazolvány és a karanténszabály

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én

Lehetővé teszi a magyar kormány a koronavírus elleni negyedik oltást annak, aki kéri. Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, és az omikron-vírusváltozat jellegzetességeihez igazodnak a karanténszabályok.

A járványhelyzettel és az azzal kapcsolatos legutóbbi kormánydöntésekkel kezdte első kormányinfóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a koronavírusos megbetegedések jelentős emelkedésére számítanak a napokban, a növekvő tendencia jól látható a napi adatokból.

Miután a tapasztalatok szerint az omikron elsősorban felső légúti megbetegedéseket okoz és enyhébb lefolyású, a kormány várakozásai szerint nem terheli meg annyira az egészségügyet, mint a korábbi járványhullámok, és a halálos áldozatok száma sem növekszik úgy, ahogy korábban.

Ugyanakkor a kormány szerint a védekezéshez szükséges eszközök, feltételek biztosítottak: a kórházi ágyak 61 százaléka szabad, a foglalt ágyak 25 százalékán ápolnak jelenleg koronavírusos betegeket, és van elegendő vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a társadalom 64 százaléka oltott.

Jöhet a negyedik oltás, egyelőre senkinek sem kötelező

Magyarországon bevezetik a negyedik, koronavírus elleni oltást, amelyet az orvossal való konzultáció után bárki megkaphat. A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, pár napja Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszélt arról az InfoRádióban, hogy Magyarországon is számolni kell a negyedik oltás szükségességével. Kásler Miklós azt mondta, hogy a vizsgálatok alapján a negyedik oltásra nem az előző oltás után négy hónappal van szükség, hanem később, mert a harmadik oltás időpontja után hat-hét hónappal csökken jelentősen az ellenanyagszint.

Miután a harmadik oltás tavaly augusztusban vált elérhetővé Magyarországon, azoknál, akik akkor beadatták, lassan letelik a fél év.

Ehhez kapcsolódóan: Átlépte a negyvenezret Magyarországon a járvány halálos áldozatainak száma

Átalakul a védettségi igazolvány, csak az oltás jelent védettséget

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. Nem kell hozzá új igazolványt kérni, február 15-től az minősül oltottak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy két oltást kapott, és a másodikat hat hónapon belül adták be neki. Hat hónapon túl csak a harmadik oltás után érvényes az igazolvány. A harmadik oltás után – a jelenlegi jogszabályok szerint – a védettségi igazolvány érvényességét semmi sem korlátozza.

Akinek nincs védettségi igazolványa, nem vehet részt ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeken.

Változnak a karanténszabályok

Miután az omikron gyorsabb lefolyású fertőzés, a karanténkötelezettség hét napra csökken, de ha valaki tünetmentes, már öt nap után szabadulhat negatív teszttel. Iskolák esetében ha egy osztályban megbetegszik valaki, öt napra csökken a karanténkötelezettség az oltatlanoknál.

Ehhez kapcsolódóan: Akarják a szülők a gyerekek oltását, amit már az omikron berobbanása is nehezít

Miért jobb az árak befagyasztása, mint az áfacsökkentés?

Több részlet kiderült az élelmiszerárak befagyasztásáról. Gulyás Gergely megerősítette az egy nappal korábbi miniszterelnöki bejelentést. Rögzítik

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • az étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell és -farhát
  • és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej

árát.

Kiderült, hogy az intézkedés egyelőre három hónapra szól, de szükség esetén hosszabbítható. A felsorolt termékek árát az üzletek egyéni árai alapján rögzítik, a boltokban az október 15-i, online pénztárgépekben tárolt adatok alapján határozzák meg. A rendelet napokon belül megjelenik.

A miniszter szerint ez nagyobb segítség, mintha az áfát csökkentették volna, mert az alapvető élelmiszereknél már most is ötszázalékos az áfakulcs, ennek a csökkentése Gulyás Gergely szerint nem sok változást hozott volna.