Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felemásan indult a pedagógusok tesztelése


Mentős kezel egy mintát Óbudán, 2020. november 13-án.
Mentős kezel egy mintát Óbudán, 2020. november 13-án.

Már zajlik a pedagógusok országos gyorstesztelése, de nem egységes szabályok szerint. Van, ahol nem tesztelik az iskola technikai dolgozóit, és nem világos, mi a pontos teendője az iskolának, ha valakit helyben fertőzöttnek találnak.

Magyarországon az általános iskolákat nem zárták be a járvány második, súlyosabbik hulláma alatt. Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a kormány az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendelt el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelés ingyenes és önkéntes.

Múlt pénteken elsőként a szociális intézményekben kezdték a tesztelést, amit ezen a héten - a kormányzati bejelentés szerint - az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is elvégeznek.

Eddig az volt a kormány terve, hogy ha valahol fertőzöttek lesznek a diákok vagy a tanárok, akkor vagy csak azt az adott osztályt, de sokszor csak az iskola egy részét zárják le.

Az iskolák 16 százalékéba biztosan bejutott már a vírus
Maruzsa Zoltán államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján, november 23-án arról beszélt, hogy eddig 431 iskolában történtek olyan fertőzések, melyek után az iskola egy részét távoktatásra állították át. 43 iskolát teljesen be is zártak, ezeken a helyeken mindenki távoktatásban tanul tovább. Több iskolában csak hazaküldték a fertőzött tanárokat és diákokat, és folytatni kellett a tanítást. Az óvodák közül 314 helyszínen vezettek be rendkívüli járványügyi intézkedést az államtitkár szerint.

Budapest vezetése már korábban saját tesztelési programot hirdetett az oktatásban dolgozók számára, antigén gyorstesztekkel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkor elhibázottnak nevezte a főváros tesztelési tervét, mondván, hogy a gyorstesztek erre nem alkalmasak, noha az Országos Mentőszolgálat is hetek óta ezeket használja.

Több mint két héttel később a kormány is bejelentette, hogy a pedagógusok számára antigén gyorstesztekkel országos szűrést indít. Ugyanazt az akciót ugyanazzal az eszközzel ekkor már nem tartotta elhibázottnak az NNK.

Hétfőn el is indult a tesztelés az oktatási intézményekben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tapasztalatai alapján azonban nem azonos feltételekkel.

"A mi iskolánkban nem csak a pedagógusok jelentkezhettek, az előbb tesztelték a takarító kollégánkat vagy a családgondozót. De több iskolából azt hallottuk, hogy náluk viszont nem így van, mondjuk a portás hiába akart volna tesztet. Nekünk sem világos, hogy ez mi alapján lett így szervezve"

mondta Nagy Erzsébet, az érdekképviselet országos választmányának tagja. Hozzátette, lehetséges, hogy ez az adott igazgatótól, intézményvezetőtől függött, mivel a tesztelés önkéntes, de le kellett adni előre egy listát azokról, akik kérik ezt. Mindenesetre ez nem egységes az országban.

Külön probléma lehet, hogy úgy tűnik, hogy a tájékoztatás sem volt mindenhol azonos színvonalú.

"Az egy dolog, hogy ha valaki pozitív, akkor az hazamegy, de sok helyen egyértelmű, hogy az iskola pontosan mit csináljon utána. Ha a mi iskolánkban én pozitív lennék, akkor tíz tanulócsoportot fertőzhettem meg egy nap alatt. Egy ember is rengeteg másikat meg tud fertőzni egy iskolában, és mi például semmilyen írást vagy akár csak irányelvet nem kaptunk arról, hogy pontosan hogy működjön az iskola azután , ha valakinél most kimutatják a fertőzést" - mondta Nagy Erzsébet.

De beszéltünk olyan budapesti tanárral is, aki azt mondta, hogy az ő iskolájukban jól tudják, hogy mikor mi a teendő, írott protokolljuk van minden eshetőségre. A szakszervezet tapasztalatai szerint volt olyan iskola, ahol a tanárok jó része, akár a harmada sem vállalta önként a tesztet, így nem is tesztelték őket. A lehetőséget pedig nem lehetett átadni más iskolai dolgozóknak.

Több iskolában a tanári kar jelentős részénél kimutatták a fertőzést, volt olyan iskola, aminél azonnal el is rendelték a teljes távoktatást.

Az iskolák hivatalosan nem dönthetnek saját hatáskörben a bezárásról
Az adott oktatási intézmény saját hatáskörben nem rendelhet el távoktatást csak azért, mert nagyon sok a fertőzött náluk. Hivatalosan tantermen kívüli, digitális munkarendet az operatív törzs rendelhet el az oktatásért felelős miniszter javaslata alapján.

A tesztelést főleg orvostanhallgatók végzik, akiket kirendeltek erre a feladatra. Több oktatási intézménybe kedd délig még nem jutottak el. A pedagógusok tesztelése elvileg heti rendszerességgel fog innentől zajlani.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG