Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

India a dél-ázsiai „vakcina-diplomáciával” mérsékelné Kína befolyását


Egy járókelő maszkot viselő embereket ábrázoló grafiti előtt sétál el Indiában, Navi Mumbai városában 2021. január 21-én.
Egy járókelő maszkot viselő embereket ábrázoló grafiti előtt sétál el Indiában, Navi Mumbai városában 2021. január 21-én.

A következő hetekben több millió Covid-19 vakcinát adományoz India dél-ázsiai szomszédainak, hogy így kötelezze le őket, és ellensúlyozza Kína befolyását a régióban.

Elkezdetek megérkezni az első szállítmányok a AstraZeneca-vakcinából a Maldív-szigetekre, Butánba, Bangladesbe és Nepálba. Az oltóanyagot az indiai Serum Institute állította elő, ez az intézmény ugyanis a különböző oltóanyagok legnagyobb gyártója a világon.

Következőnek Mianmar és a Seychelles-szigetek kaphatnak oltószert Indiától, hogy így erősítse az ország a kapcsolatait.

Az indiai kormány kifejezte jóindulatát a vakcinák adományozásával. Ez egy emberbaráti lépés, hiszen a lakosság szenved a legjobban a Covid-19-től” – mondta Hirdajes Tripathi nepáli Egészségügyi és Népességi Miniszter.

Indiának kapóra jön, hogy nála gyártják az AstraZeneca-vakcinát

A gesztusra annak ellenére került sor, hogy India és Nepál kapcsolatát némileg beárnyékolta egy területi vita. India azért is aggódik, mert az egyik fő riválisának, Kínának egyre nagyobb a politikai és gazdasági befolyása a két nagyhatalom közé beékelődött Nepálban.

Peking segítséget ígért Nepálnak a járvány elleni harcban, de a saját gyártású Sinopharm-vakcinája még a nepáli hatóságok engedélyére vár.

További dokumentációt és információt kértünk tőlük a jóváhagyás előtt” – mondta a nepáli gyógyszerügynökség szóvivője.

Banglades közben 110 ezer ingyen adagra számított a Sinovac Biotech kínai cégtől, de patthelyzet alakult ki, mert nem voltak hajlandó beszállni a vakcina fejlesztési költségeibe.

Az ország a sürgető helyzetben ezek után Indiához fordult és azt az ígéretet kapta, hogy szomszédja – adományként – 2 millió AstraZeneca-dózist szállít le Nepál számára csütörtökön.

Az, hogy India gyártja az AstraZeneca vakcinát nagyon sokat számít. Ezt a szert normál hűtőkben lehet tárolni és szállítani és az olyan országoknak, mint Banglades, erre megvan a kapacitásuk” – mondta egy helyi egészségügyi illetékes.

A Nagy Játszma, indiai-kínai módra

India az utóbbi években nehezen tudta tartani a tempót a térség országaiban – Srí Lankában, Nepálban, a Maldív-szigeteken – befektető Pekinggel. Kína ezekben az országokban kikötőket, utakat és erőműveket épít az Új Selyemút-program részeként.

Diplomaták szerint azonban Narendra Modi indiai miniszterelnök kormányának lehetőséget ad a pozíciók visszaszerzésére, hogy az érintett államoknak égető szükségük van a vakcinákra a turizmusra épülő gazdaságaik újraindításához.

India azt tervezi, hogy a következő 3-4 hét az első segélyhullámában 12-20 millió dózist juttat el adományként szomszédainak – mondta egy kormányforrás. India emellett segíti ezeket az országokat az egészségügyi dolgozók kiképzésében és a védőoltás-beadási infrastruktúra kiépítésében – tette hozzá az illetékes.

Ezek precízen tervezett célzott lépések, amelyek megerősítik, hogy helyes úton járunk a ’prioritás szomszédságnak’ politikánkkal” – mondta Radzsiv Bhatia volt indiai nagykövet.

A tudományban és gyógyszerfejlesztésben és gyártásban vagyunk erősek és ez az a pillanat, amikor ragyogni tudunk” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának a felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG