Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négy és fél évet kapott egy belarusz blogger két tényfeltáró videó miatt


Paval Szpirjin a bíróságon, 2021. január 5-én.
Paval Szpirjin a bíróságon, 2021. január 5-én.

Négy és fél év börtönre ítéltek egy belarusz bloggert két videó miatt, amik az érintett szerint tényfeltáró anyagok, de a hatóságok szerint társadalmi feszültséget szítanak.

Egy minszki bíróság február 5-én bűnösnek találta és elítélte egy belarusz bloggert, a 36 éves Paval Szpirjint. Az ügy középpontjában két videó áll, amiket Szpirjint töltött föl a Youtube-ra: az egyik az illegális drogkereskedelemről szól Belaruszban, a másik pedig a Aljakszandr Lukasenka autoriter rendszere ellen tartott tüntetéseken tapasztalható rendőri brutalitásról.

A férfi tagadja a vádakat, és úgy gondolja, hogy az újságírói tevékenysége miatt indult ellene eljárás. Belaruszban hónapok óta tart az a tiltakozássorozat, ami azután tört ki, hogy Aljakszandr Lukasenkát vitatott körülmények között hatodjára is győztesnek hozták ki az elnökválasztáson. Az országban számos tüntetés volt az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amit az ellenzék szerint elcsalt a 26 éve hatalmon lévő vezető. A tüntetők a politikus lemondását és tiszta választások kiírását követelik.

Sorra indulnak a politikai perek

Miközben a Human Rights Watch 2021-es jelentése szerint több száz politikailag motivált per indult az ellenzék tagjai, a tüntetők, aktivisták, és jogvédők ellen Belaruszban, addig a rendőri brutalitással foglalkozó előzetes vizsgálatok közül egy sem jutott el a bíróságig.

A HRW jelentése szerint csak november közepéig több mint 25 ezer embert vettek őrizetbe a belarusz hatóságok. Novemberben halt meg Raman Bandarenka, akit egy csapat maszkos ismeretlen vert súlyosan meg, akikről a Vjaszna jogvédő csoport azt állítja, összefüggésbe hozhatók a belarusz belügyminisztériummal.

Február 5-én egy 29 éves művészt, Aljakszandr Nurzdinaut ítéltek négy év börtönre, amiért részt vett a kormányellenes tüntetéseken.

A 66 éves Lukasenka egyre nagyobb nemzetközi nyomás alatt áll, a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, Kanada, és az Európai Unió, nem hajlandók őt elismerni Belarusz törvényesen megválasztott vezetőjének. Ennek ellenére nem ismeri el, hogy bármilyen visszaélés történt volna.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG