Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pekingi kormány: holtpontra jutott az amerikai–kínai kapcsolat


Wendy Sherman (elöl), az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese és csapata tárgyalás közben Tiencsinben, Kínában, 2021. július 26-án
Wendy Sherman (elöl), az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese és csapata tárgyalás közben Tiencsinben, Kínában, 2021. július 26-án

Meglehetősen feszülten kezdődött hétfőn Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes kínai látogatása. Helyi hivatali partnere, Hszie Feng már a találkozó előtt kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia Kína „démonizálásával”.

A két ország között az elmúlt években rendkívül megromlottak a kapcsolatok, számos kérdésben éles az ellentét, például a kiberbiztonság, a kereskedelem, az emberi jogok, illetve Hongkong, Tajvan és Hszincsiang tartomány ügyében. Az ujgurok és más muszlim kisebbségek több nyugati kormány szerint népirtással felérő elnyomása miatt szankciókat is elfogadtak Pekinggel szemben. Egyre nagyobb feszültséget okoz az is, hogy a kínai kormány a vádak szerint több globális hackertámadással kapcsolatba hozható.

„Azt remélik, hogy Kína démonizálásával az Egyesült Államok valamiképpen Kínát okolhatja saját rendszerszintű problémáiért. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy változtasson rendkívül félresikerült és veszélyes politikáján” – írta közleményében a pekingi külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a kétoldalú viszony „holtpontra” jutott, „komoly nehézségekkel” néznek szembe.

A kínai kormány az előző héten szankciókat rendelt el Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel és más tisztségviselőkkel szemben, válaszul az Egyesült Államok által a hongkongi helyzet miatt életbe léptetett büntetőintézkedésekre.

Feszült helyzet

A kelet-kínai Tiencsinben tartózkodó Sherman, aki Vang Ji külügyminiszterrel is találkozni fog a tervek szerint, vasárnap a Twitteren közölte: az amerikai kormányzat azért küzd, hogy egyenlő versenyhelyzetbe hozza az amerikai vállalatokat Kínában.

Egy nappal Sherman vasárnapi érkezése előtt Vang Ji azt nyilatkozta, hogy Kína nem fogja elfogadni az Egyesült Államok részéről a lekezelő kommunikációt. Vang szombaton úgy fogalmazott: nincs olyan ország, amely előrébb való lenne a többinél.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta a két ország képviselői első alkalommal márciusban, Alaszkában folytattak találkozót. A megbeszélések feszült hangulatban zajlottak: az amerikai tisztségviselők a világ stabilitásának veszélyeztetésével vádolták meg Kínát, míg a kínai képviselők álszentnek nevezték Washington fellépését az emberi jogok kapcsán a fekete amerikaiakkal szembeni bánásmódra hivatkozva.

Készült az AP, az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG