Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legek választása volt a vasárnapi; Orbán Viktor kettős győzelemről, Magyar Péter politikai földindulásról beszélt


Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt alelnökének támogatói Budapesten 2024. június 9-én
Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt alelnökének támogatói Budapesten 2024. június 9-én

Soha ennyien nem vettek még részt EP- vagy önkormányzati választáson, mint most, amikor egyszerre tartották a kettőt. Minden korábbinál szorosabb versenyt hozott a főpolgármester-választás: Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzött. Kihívója, Vitézy Dávid szerint a sok érvénytelen szavazat miatt nem lehet a voksok újraszámolása nélkül eredményt hirdetni. Az EP-választás az Európai Néppárt győzelmét hozta. A Szabad Európa folyamatosan frissülő cikkben követte a nap eseményeit.

Az önkormányzati választásra 7 millió 850 ezer választópolgárt vártak a 10.119 magyarországi szavazókörben vasárnap este 7 óráig. Az európai parlamenti voksoláson a magyarországi szavazókörökben, a 147 külképviseleten és levélben ennél kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhattak. A nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 345.633 választó szavazhatott a nemzetiségi választáson.

Itt találja a Szabad Európa valamennyi választási cikkét, podcastját, videóját a kampányról, a jelöltekről, az ígéretekről és az elemzésekről.

Karácsony vs. Vitézy – újraszámlálás?

Hétfő hajnali 4 órára vált teljessé a feldolgozottság, Karácsony Gergely mindössze 324 szavazat különbséggel győzte le a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávidot. A főpolgármester 47,53 százalékot (371.467 voks), míg a versenyben sokáig vezető Vitézy Dávid 47,49 százalékot (371.143 voks) kapott.

Az első adatok után Vitézy Dávid előnye még négy-öt százalékos volt, de ahogy egyre magasabb lett a feldolgozottság aránya, Karácsony Gergely beérte.

Az eddigi legszorosabb főpolgármester-választás egyébként 2006-ban volt: akkor Demszky Gábor másfél százalékkal verte Tarlós Istvánt.

Vitézy Dávid nem várta meg a szavazatok összeszámolását, szerinte az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt – az LMP szerint húszezernél is több van – nem lehet az újraszámlálás előtt eredményt hirdetni.

Karácsony Gergely viszont győzelmet hirdetett. Mint Facebook-oldalán írta: „Hiszem azt, hogy Budapest megmarad annak, aminek szeretjük: egy sokszínű, szabad és szolidáris városnak.”

A főpolgármester hajnali nyilatkozatában kisebb, leküzdendő akadályként beszélt a szavazatok újraszámlálásáról.

Karácsony Gergely és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon
Karácsony Gergely és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon

Magyar Péter: Ami itt történt, az politikai földindulás

Kipukkadt a propaganda narancssárga lufija – így értékelte Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a választásokat. Szerinte egy korszak lezárult, és elkezdődött a NER végének kezdete.

Magyar Péter gratulált a legalább hét EP-képviselőjének és a tíz budapesti közgyűlésben mandátumot szerző politikusának. Bővebb beszámolót Magyar Péter sajtótájékoztatójáról itt olvashat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke aláír egy támogatói zászlót az európai parlamenti és önkormányzati választások napján, 2024. június 9-én Budapesten
Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke aláír egy támogatói zászlót az európai parlamenti és önkormányzati választások napján, 2024. június 9-én Budapesten

Megyei jogú városok oldalváltásai a polgármester személyét tekintve

A tízezer választónál nagyobb települések polgármesterei

Orbán Viktor: Magyarországon két választást tartottak, mindkettőt megnyertük

Magyarországon 57 százalékos volt a részvétel a választáson, „a demokrácia, köszöni szépen, jól van” – mondta a budapesti Bálnában a miniszterelnök, aki nem várta meg tájékoztatójával a rendkívül szoros főpolgármester-választás eredményét.

Orbán Viktor gratulált az RMDSZ-nek, amely elérte a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt az EP-választáson.

Magyarországon két választást tartottak, mindkettőt megnyertük – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy háborús helyzetben, nehéz csatában arattak fontos győzelmeket.

Budapesttel együtt húsz vármegyei közgyűlésben győzött a Fidesz. Elvesztettek három megyei jogú várost, de nyertek négyet. A fővárosban elvesztettek egy kerületet, és nyertek egyet – csinált számvetést a kormányfő.

Az EP üzenete, politikai tartalma szerinte az, hogy megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika.

Mindegyik pártot leszavazták, akik Brüsszelben a hazájuk ellen dolgoztak – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „van humorérzéke a jóistennek, a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot”.

„A mai napon legyőztük a régi ellenzéket, legyőztük az új ellenzéket, és mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra mindig le fogjuk győzni” – zárta beszédét Orbán Viktor.

Orbán Viktor nem várta meg tájékoztatójával a főpolgármester-választás eredményét
Orbán Viktor nem várta meg tájékoztatójával a főpolgármester-választás eredményét

A magyar EP-választás állása 77 százalékos feldolgozottságnál

  • Fidesz–KDNP: 44 százalék, 11 mandátum
  • Tisza Párt: 30,3 százalék, 7 mandátum
  • DK vezette baloldali szövetség: 8,25 százalék, 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 6,74 százalék, 1 mandátum.

Egyre biztosabb, hogy a Momentum kiesik az Európai Parlamentből (3,59 százalékon állnak a liberálisok), a Kétfarkú Kutya Párt nem jut be (3,55 százalék). A Jobbik, az LMP, valamint Márki-Zay Péter és Vona Gábor pártja valószínűleg az egy százalékot sem éri el.

Székesfehérváron vezet Cser-Palkovics András

A város jelenlegi, fideszes polgármestere a szavazatok 89 százalékos feldolgozottságánál a voksok 74,15 százalékával vezet.

2. Földi Judit (Fehérvárért Közösen Egyesület): 12,80 százalék

3. Juhász László (VÁLASZ – Független Civilek Fehérvárért Egyesület): 8,34 százalék

4. Végh Annamária (Mi Hazánk): 4, 68 százalék

Hadházy ajánlottja vezet Zuglóban

Ellenzéki győzhet le ellenzékit a XIV. kerületben. A Momentum politikusa, Rózsa András a szavazatok 77 százalékos feldolgozottsága mellett szűk öt százalékkal vezet a Fidesz–KDNP-s Borbély Ádám előtt. Az eddigi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba mindössze 21 százalékon áll. Rózsa András annak a Hadházy Ákosnak a patronáltja, aki 2022-ben a kerület országgyűlési választását nyerte.

Újpalota megint az ellenzéké lehet

Cserdiné Németh Angéla második ciklusát kezdheti a XV. kerületben – egyelőre a szavazatok 71 százalékát számolták össze –; a DK-s politikus előnye bő tíz százalék a Fidesz–KDNP-s Lehoczki Ádámmal szemben.

Az európai parlamenti képviselők választásának állása 49,3 százalékos feldolgozottságnál

Újpest ellenzéki maradhat

Új jelölttel futott neki az ellenzék Újpesten a választásnak, de ez nem segített a Fidesznek, hogy elhozza a kerületet. A szavazatok felének feldolgozottságánál Trippon Norbert (MSZP–DK–Jobbik–LMP–Párbeszéd–Momentum) 46,42 százalékkal vezet, a fideszes Wintermantel Zsolt 35,49 százalékon áll. A jelenlegi adatok szerint a közgyűlésben is többsége lehet Tripponnak.

Manfred Weber: Az ajtó nyitva áll Magyar Péter pártja előtt

Az ajtó nyitva áll minden, a szabályainkat tiszteletben tartó párt, így Magyar Péter pártja előtt is – közölte vasárnap este a Népszava érdeklődésére Manfred Weber, az európai választáson győztes Európai Néppárt elnöke, parlamenti frakcióvezetője.

Weber a választás utáni első sajtónyilatkozatában megemlítette, hogy az elmúlt napokban beszélt Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével, és látta, hogy Magyarországon milyen sokan vonultak utcára, és tüntettek egy, a korrupció elleni harcon és a jogállamiságon alapuló európai Magyarországért.

Az európai választáson győztes Európai Néppárt elnöke nagyszerű üzenetnek tartja, hogy az ország másik részének a hangja is hallatszik.

„A következő napok során az ajtó nyitva áll minden, a szabályainkat tiszteletben tartó párt, így Magyar Péter pártja előtt is” – hangsúlyozta.

Manfred Weber, az európai választáson győztes Európai Néppárt elnöke
Manfred Weber, az európai választáson győztes Európai Néppárt elnöke

Fölényes Fidesz-győzelem Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP) 73,08 százalékkal nyerte meg a zalaegerszegi polgármester-választást. A jelenlegi polgármester kihívója, Keresztes Csaba (DK, Momentum) 13,55 százalékot ért el. Góra Balázs (Tiéd a Város Egyesület) 6,93 százalékot, Kiss Ferenc (Mi Hazánk) 6,45 százalékot kapott.

Tatabánya ellenzéki maradt

Szücsné Posztovics Ilona (Többségben Tatabányáért, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Momentum, Párbeszéd – Zöldek) eddigi polgármester újrázhat, miután a szavazatok 50,14 százalékát kapta. Gál Csaba (Fidesz–KDNP) végzett a második helyen 40,06 százalékkal. Krisztián Ferenc (Mi Hazánk) 6,18 százalékot, Fekete Mihály (Generációk Tatabányáért) 3,62 százalékot kapott.

Tiszabőn nyert Mága Zoltán öccse

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszabőn nem volt nehéz dolga a függetlenként induló Novák Csabának, Mága Zoltán hegedűművész öccsének, ugyanis nem volt kihívója, a Fidesz jelöltje két hete visszalépett.

Novákot még a 2010-es évek elején ítélték el, mert egy furcsa fegyverbizniszbe keveredett, amelyben két Kalasnyikov gépkarabélyt és három rakétakilövőt is adtak-vettek. Novák Csabának ahhoz, hogy polgármester legyen az alig 2100 fős településen, elég lett volna egyetlen szavazat, ehhez képest 989-et kapott.

Salgótarjánt visszavehetik a kormánypártok

A bányászvárosban a kormánypártok vehetik vissza az önkormányzatot: a szavazatok 62 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz–KDNP jelöltje, Kreicsi Bálint bő tíz százalékkal vezet Huszár Mátéval szemben. Az MSZP–DK–Párbeszéd–Jobbik által támogatott Huszár eddig – az ezúttal nem induló – Fekete Zsolt alpolgármestereként dolgozott.

A XIII. kerület hű maradt Tóth Józsefhez

A kerületet húsz éve vezető MSZP-s politikus a szavazatok 67 százalékos feldolgozottságánál több mint hatvan százalékkal vezet Fidesz–KDNP-s kihívójával, Harrach Tamással szemben.

Őrsi Gergely nagyon vezet a II. kerületben

A jelenlegi polgármester, az MSZP–DK–LMP–Zöldek–Párbeszéd–Momentum közös jelöltje a szavazatok 47,3 százalékos feldolgozottságnál a voksok majdnem hetven százalékát kapta, míg fideszes kihívója, az olimpiai bajnok Dombi Rudolf 28 százalékon áll.

Úgy néz ki, hogy a testületben is kényelmes többsége lesz Őrsinek. 15 képviselői helyre számíthatnak az őt támogató pártok, a Fidesz–KDNP négy, az MKKP pedig két képviselőt küldhet a városvezetésbe.

Őrsi Gergely 2023. október 23-án a Széna téren az önkormányzat megemlékezésén
Őrsi Gergely 2023. október 23-án a Széna téren az önkormányzat megemlékezésén

Szekszárd a Fideszé

  1. Berlinger Attila (Fidesz–KDNP): 54,03 százalék
  2. Bomba Gábor (Éljen Szekszárd): 35,47 százalék
  3. Tóth Endre (Mi Hazánk): 10,50 százalék

Érden sétagalopp volt az újrázás Csőzik Lászlónak

A helyi Fideszt több botrány és vezetőváltás hátráltatta, valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 2019-ben megválasztott Csőzik László nagyon fölényesen húzta be ismét a megyei jogú Érdet: a szavazatok 83,3 százalékos feldolgozottságánál 61,37 százalékon áll, szemben a Fidesz jelöltjével, Kardosné Gyurkó Katalinnal, akire az érdiek 32 százaléka szavazott.

2023-as interjúnk Csőzik Lászlóval, aki szerint 2024-ben polgármesterekből lehet majd ellensúlyt szervezni a kormánnyal szemben

Porga Gyula fideszes polgármester nyerte a választásokat Veszprémben

  1. Porga Gyula (Fidesz–KDNP): 47,55 százalék
  2. Hartmann Ferenc (Híd a Városért, DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd – Zöldek): 29,43 százalék
  3. Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért): 17,11 százalék
  4. Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk): 5,91 százalék

Vezet a Kutyapárt Hegyvidéken

Budán, a XII. kerületben Kovács Gergely megszerezheti az első kutyapárti polgármesteri posztot. 61 százalékos feldolgozottság mellett az MKKP elnökének 14 százalék feletti az előnye a Fidesz–KDNP jelöltjével, Fonti Krisztinával szemben.

A budai kerület 1994 óta áll jobboldali vezetés alatt. A fideszes Pokorni Zoltán, aki 2006 óta vezette a kerületet, februárban jelentette be, hogy nem indul újra a polgármesteri posztért, amelyre helyettesét, Fonti Krisztinát ajánlotta.

Korábbi podcastunk Kovács Gergellyel: „Foglalkozni Gyurcsány Ferenccel? Ki az úristent érdekel?”

A fővárosi kerületek Tisza pártos polgármesterjelöltjei nem nagyon rúgnak labdába

A X. kerületben maradni látszik a fideszes polgármester, D. Kovács Róbert Antal 49 százalékkal. A második az összellenzéki jelölt Mustó Géza (DK) 27 százalékkal, a harmadik a Tisza Párt jelöltje, Barna Judit Annamária 17 százalékkal. A számok egyszerű összeadásával talán nyerhetett volna a Fidesszel szembeni front, persze nem tudjuk, átszavaztak volna-e a tiszás szavazók, de itt még csak 13 százalékos a feldolgozottság.

A XI. kerületben is vezet a jelenlegi polgármester 45 százalékos feldolgozottságnál, az összellenzéki jelölt DK-s László Imre 46 százalékon áll. A második a fideszes Hajdú Nóra 33 százalékkal, és itt is harmadik a Tisza-jelölt, Orbán Árpád István 15 százalékkal.

Rákosmentén, a XVII. kerületben a fideszes polgármester vezet. Horváth Tamás 45 százalékon áll több mint hetvenszázalékos feldolgozottságnál. A három ellenzéki jelöl fej fej mellett: a tiszás Dánoki Áron 16 százalékon, a baloldali jelölt Lukoczki Károly 15-ön, a momentumos Gergely Bálint 10,76 százalékon.

A XVIII. kerületben a DK-s Szaniszló Sándor polgármester 41 százalékos feldolgozottságnál 52 százalékon áll, míg Ughy Attila fideszes jelölt 31, Balogh Balázs (Tisza) pedig nyolc százalékon.

Szétesett az ellenzék, a Fidesz ölébe hullott Eger

Egerben kilencven százalék fölött jár a feldolgozottság. A Fidesz jelöltje, a korábban helyben sem annyira ismert Vágner Ákos 35,11 százalékon áll szemben a regnáló polgármesterrel, a 2019-ben összellenzéki összefogással megválasztott Mirkóczki Ádámmal, aki 26,83 százalékot kapott. Elmondható tehát, hogy a hevesi megyeszékhelyt visszavette a Fidesz.

Végeredmény Békéscsabán

  1. Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba): 61,73 százalék
  2. Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba Egyesület): 20,85 százalék
  3. Pap János (MSZP–DK–Párbeszéd–Nép Pártján): 11,02 százalék

Szarvas Péter 2014 óta Békéscsaba polgármestere.

Nyíregyháza: Kovács Ferenc ismét nyert

A Fidesz–KDNP jelöltje, Kovács Ferenc ismét legyőzte ellenzéki kihívóját, Jeszenszki Andrást. A Fidesz–KDNP politikusa 99 százalékos feldolgozottság mellett bő négy százalékkal előzi Jeszenszkit, aki 2019-ben is alulmaradt Kováccsal szemben. Akkor öt százalék volt kettejük között a különbség.

A képviselő-testületben erősödött a Fidesz–KDNP: a kormánypártoknak most 14 képviselőjük lesz az előző 12-höz képest, az ellenzéki összefogásnak hat, a Mi Hazánknak és az MKKP-nak egy-egy politikusa ülhet be.

Szakácsiban győzött a közmunka

A 203 fős Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen, ahol csupán négyen nem romák, újra nyert a függetlenként induló, de valójában fideszes Oláh Lajos. A régi-új polgármester 83 szavazatot, míg ellenfele – a Hollandiából húsz évvel ezelőtt a faluba költöző – Elisabeth Van Aerde 31 voksot gyűjtött be.

A két jelölt rivalizálásáról és kampányukról nemrég a Szabadonban forgattunk riportot, amelyben bemutattuk azt is, hogy Elisabeth Van Aerde szerint a polgármester megfélemlíti a falu lakóit a közmunka elvételének lehetőségével, ha nem rá szavaznak. Oláh Lajos azzal vádolta meg a holland asszonyt, hogy húszezer forintért vásárol szavazatokat.

Szavazás a bécsi magyar nagykövetségen 2024. június 9-én
Szavazás a bécsi magyar nagykövetségen 2024. június 9-én

Alig ötven százalék fölött a részvétel az EP-választásokon

Az előzetes becslések szerint 51 százalékos részvételi arány mellett zajlottak június 6. és 9. között az európai választások. Az Európai Parlament brüsszeli központjának tájékoztatása szerint a részvételi arány alig haladja meg az öt évvel ezelőttit, amikor a szavazásra jogosultak 50,66 százaléka voksolt. Ez a becslés ugyanakkor még nem tartalmazza az olasz és a lengyel adatokat, ahol később zárnak a szavazóhelyiségek.

Ha ekkora marad a részvétel, az alulmúlja az előzetes várakozásokat, mert parlamenti körökben még egy hónappal ezelőtti is nagyjából hatvanszázalékos részvételre számítottak. Csütörtök és vasárnap között közel 360 millió európai szavazhatott elvileg a következő, 720 fős Európai Parlamentre.

Behozhatatlan Szarvas Péter előnye Békéscsabán

A Hajrá Békéscsaba jelöltje 61,67 százalékkal vezet Bodóczi István (a Patrióta Békéscsaba Egyesület jelöltje) előtt, aki 20,83 százalékon áll a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett. Pap János (MSZP–DK–Párbeszéd–Nép Pártján) 11,12 százalékon, Gyebnár Dávid (Mi Hazánk) 6,33 százalékon áll.

A jelenlegi állás szerint a Hajrá Békéscsaba nyolc képviselőt küldhet a városvezetésbe, a Patrióta Békéscsaba Egyesület és a Fidesz–KDNP négyet-négyet, a Mi Hazánk egyet, és lesz egy független képviselő is a testületben.

Pécsen magabiztosan vezet a jelenlegi polgármester

Pécsen 66 százalékos feldolgozottság mellett az ellenzék támogatta Péterffy Attila jelenlegi polgármester vezet magabiztosan. Előnye tíz százalék a Fidesz–KDNP jelöltjével, Csizmadia Péterrel szemben. Péterffy 2019-ben 14 százalékkal győzte le kormánypárti ellenfelét, Vári Attilát.

Bonyhád maradt fideszes fellegvár

Bonyhádon százszázalékos feldolgozottság mellett a regnáló kormánypárti polgármester, Filóné Ferencz Ibolya 60,33 százalékos eredménnyel verte Száraz Zoltánt, az Őszintén nevű helyi civil szervezet jelöltjét. A Fidesz a nyolc egyéni választókerületből hatot húzott be.

Dunaújváros ellenzéki maradhat

Pintér Tamás, Dunaújváros jelenlegi polgármestere 69,64 százalékkal vezet fideszes kihívója, Magyar András előtt a szavazatok 54,84 százalékos feldolgozottságánál. Pintér korábban a Jobbikban politizált, most a Rajta Újváros! Egyesület jelöltjeként indult.

Nyíregyházán várhatóan Kovács Ferenc folytatja

A várost 2010 óta vezető Kovács Ferenc a szavazatok nyolcvanszázalékos feldolgozottságánál a voksok 46 százalékát gyűjtötte be, ezzel jelen állás szerint öt százalékot ver rá ellenzéki kihívójára, Jeszenszki Andrásra. A harmadik helyen a Mi Hazánk jelöltje áll kilencszázalékos eredménnyel.

Nagykanizsán érik az ellenzéki fordulat

Nagykanizsa az a vármegyei székhely, ahol a regnáló kormánypárti jelölt veszíthet. Az ellenzék támogatásával induló DK-s Horváth Jácint hatvanszázalékos feldolgozottságnál négy és fél százalékkal vezet Balogh László (Fidesz–KDNP) eddigi polgármesterrel szemben. A városban egyébként már 2019 után is az ellenzék volt többségben.

A szélsőjobboldal előretörése miatt új választások lesznek Franciaországban

Franciaországban előrehozott parlamenti választásokat tartanak, miután Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja kapta a legtöbb a szavazatot az EP-választáson – jelentette be Emmanuel Macron elnök. A Nemzeti Tömörülés 32 százalékot kapott, több mint kétszer annyit, mint Macron pártja, amely 15-öt szerezhetett az exit poll szerint.

Macron azt mondta: ez az eredmény olyan tragédia a kormányának, amelyet nem hagyhat figyelmen kívül. Az előrehozott választás első fordulója június 30-án, a második július 7-én lehet.

Marine Le Pen
Marine Le Pen

Botka László betonbiztosan vezet Szegeden

Eddig csaknem 25 ezer szavazatot kapott az Összefogás Szegedért jelöltjeként újrázó városvezető. A fideszes Fülöp Lászlóra 55,86 százalékos feldolgozottságnál 8826 voksot adtak le.

Nyugaton a helyzet változatlan

Sopronban 58 százalékos feldolgozottságnál úgy tűnik, újrázhat a Fidesz–KDNP-s Farkas Ciprián jelenlegi polgármester, aki eddig a voksok csaknem 52 százalékát kapta. A második helyen áll a függetlenként induló Sovány Endre, a harmadik Jakál Adrienn, aki a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek polgármesterjelöltje.

Debrecen: maradhat a Fidesz

A fideszes Papp László újrázhat Debrecenben: a szavazatok 48,37 százalékát kapta eddig, megelőzve Gondola Zsoltot (Civil Fórum Debrecen Egyesület) – 22,79 százalék – és Mándi Lászlót (Összefogás a Cívisvárosért) – 20,15 százalék. Mindez 52,55 százalékos feldolgozottságnál. Papp László 2014 óta debreceni polgármester.

Fideszes maradhat Veszprém is

Úgy tűnik, hogy újrázni tudott Porga Gyula fideszes polgármester Veszprémben. 48 százalékkal vezet kihívója, az ellenzéki pártok által támogatott Hartmann Ferenc előtt, aki a szavazatok 28,6 százalékát kapta meg közel hetvenszázalékos feldolgozottság mellett.

Zalaegerszegen behozhatatlan a Fidesz előnye

A szavazatok 72,5 százalékos feldolgozása mellett az eddigi polgármester, a fideszes Balaicz Zoltán vezet a választáson. Ellenfele, Keresztes Csaba, a DK és a Momentum közös jelöltje 13 százalékkal követi.

Az ellenzék vezet Tatabányán

Szücsné Posztovics Ilona, az ellenzék közös jelöltje magabiztosan vezet Tatabányán. A szavazatok 63 százalékos feldolgozottsága mellett az eddigi városvezető 51 százalékon áll. A fideszes Gál Csabáé 39,5 százalékkal, kevesebb mint kétezer szavazattal lemaradva a második hely.

Számolják a szavazatokat

Este 7-kor lezárultak a szavazóurnák, és megkezdődött a voksok számlálása. Fél hétig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka szavazott, többen, mint a legutóbbi EP- és önkormányzati választáson összesen.

Számolják a szavazatokat
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

Szombathelyen lemaradt a Fidesz

Óriási előnnyel vezet Nemény András jelenlegi polgármester az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben Szombathelyen, miután a szavazatok 66,75 százalékát szerezte meg. Kihívója, a fideszes Lenkai Nóra jelentősen lemaradva, 29 százalékkal követi őt 18 százalékos feldolgozottság mellett.

Szekszárdon a Fidesz jelöltje vezet

A szavazatok 58,95 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Berlinger Attila vezet. Neki eddig 3788 szavazatot számoltak össze, míg az Éljen Szekszárd színeiben induló Bomba Gábornak 2571-et. A Mi Hazánk jelöltje, Tóth Endre eddig a voksok 10,73 százalékát szerezte meg, összesen 764 szavazatot.

Miskolcon esélyes a Fidesz jelöltje

Bejönni látszik, amit jósoltak: az ellenzék két polgármesterjelöltet is indított, így a Fidesznek van esélye visszavenni a várost. Jelöltje, Tóth-Szántai József 39 százalékon áll 32 százalékos feldolgozottságnál, Barkai László Lajos, az ellenzék baloldali részének jelöltje 22 százalékon, a Momentum és a Jobbik közös jelöltje 13 százalékon.

Békéscsabán Szarvas Péter újrázhat

A szavazatok 51,47 százalékos feldolgozottságánál Szarvas Péter, a Hajrá Békéscsaba jelöltje vezet a szavazatok 63,39 százalékával. Szarvas 2014 óta irányítja a várost. Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba Egyesület) 19,29 százalékon, Pap János (MSZP–DK–Párbeszéd–Nép Pártján) 10,69 százalékon, Gyebnár Dávid (Mi Hazánk) pedig 6,63 százalékon áll.

Az első európai becslések: Le Penék nagyot mentek, de a néppárt biztosan őrzi az első helyet

Este fél 9-kor közzétették az Európai Parlamentben a képviselői mandátumok pártcsoportok közötti megoszlására vonatkozó első becsléseket. Ezek 11 tagállami exit poll eredményen és 16 tagállamban még közvetlenül a voksolás előtt készült felméréseken alapulnak.

  • Az Európai Néppárt az első, de egészen biztosan még változó becslések értelmében 181,
  • a szociáldemokraták (S&D) 135,
  • a centrista-liberális Renew pedig a harmadik legerősebb frakcióként 82 helyet szerezhet.
  • Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71,
  • a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia 62 mandátumra lehet jó úgy, hogy egyedül a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés – az előrejelzés szerint – harminc képviselőt küldhet az EP-be.

Utánuk következnek 53-ra becsült mandátummal az európai zöldek (18 helyet veszítve az előző ciklushoz képest). A függetlenek között (ide tartozik jelenleg a Fidesz is) 51 képviselő foglalhat helyet, és az első becslés ugyanennyi mandátumot előlegez meg (51) az EP-be újonnan bekerülő pártoknak, amelyek a későbbiekben dönthetik el, hogy hova tartanak. A sort 34 képviselővel az Egyesült Baloldal zárja. További részleteket itt olvashat.

Az európai választások előzetes, immár tényleges szavazatokon alapuló eredményeit éjfél előtt közlik Brüsszelben a teljes képviselőházra kivetített eredményekkel.

Szita Károly vezet Kaposváron

A regnáló polgármester 53 százalékos eredménnyel vezet az összeállt ellenzék jelöltje, Pintér Attila előtt. A feldolgozottság 47 százalékos.

Esztergomban óriási a fideszes jelölt előnye

Bár még csak 11,11 százalékos a feldolgozottság, de a Fidesz jelöltje, Hernádi Ádám olyan arányban vezet 73,87 százalékon áll, míg a Szeretgom jelöltje, Bádi Gábor csak 19,88-on –, hogy meglepetés lenne, ha a kihívó innen fordítana.

Márki-Zay Péter vezet

A politikus magabiztosan, 52 százalékos eredménnyel vezet Hódmezővásárhelyen a fideszes Grezsa István előtt, akinek negyven százaléka van 47 százalékos feldolgozottságnál.

Magyar Péter: Megváltozik a magyar politika és a NER helyzete is

A Tisza Párt alelnöke biztos abban, hogy történelmi eredményt értek el. „Történelmi számokat fogunk látni, ami nagyon jó alapot fog biztosítani arra, hogy a következő országgyűlési választáson lépésről lépésre, tégláról téglára visszavegyük a hazánkat” – mondta a Fideszből érkező ellenzéki politikus, aki a szavazás lezárása után a közösségi oldalán jelentkezett be.

Később, a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nincs kedvező vagy kedvezőtlen eredmény, nincs jelentősége, hogy kinek hány képviselője lesz az Európai Parlamentben, egynek van jelentősége: megváltozik a magyar politika és a NER helyzete is. A NER szerinte arra hozta létre a választási szabályokat, hogy legyen egy nagy, monolit tömb, propagandával, titkosszolgálatokkal, milliárdokkal, és mellette legyen Gyurcsány Ferenc 10-15-20 százalékkal, közte pedig sok elaprózódott ellenzék, akiket „össze lehet gyurcsányozni”.

Ma kiderült mindenki számára, hogy a Tisza Pártot nem lehet összegyurcsányozni – mondta Magyar Péter.

A Tisza Párt alelnöke a Szabad Európa kérdésére válaszolva azt mondta: el fogják fogadni az eredményeket, bármennyire „gusztustalan is az, hogy a kormánypártok tízmilliárdokat költenek propagandára”. Hozzátette: fel fognak készülni az országgyűlési választásra, számonkérhető programon dolgoznak.

Magyar Péter: Számonkérhető programot fogunk kidolgozni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Franciaország: Le Pen Nemzeti Tömörülése nyert, Macron pártja összeomlott

Várhatóan a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülése végezhetett első helyen Franciaországban a szavazatok 31,5 százalékával – írja a Politico az IPSOS előrejelzése alapján. Emmanuel Macron elnök Reneszánsz nevű pártja 15 százalékot kaphatott, nagyjából ugyanannyit, mint a középbaloldali lista.

A zöldek és a nacionalista Reconquête! öt-öt százalékkal szintén bejuthatott az EP-be az előrejelzés szerint.

Nagyot nyert a szélsőjobb Németországban

A konzervatív CDU–CSU kapta a legtöbb szavazatot a német EP-választásokon, 29,5 százalékot – írja a Politico az Infratest dimap felmérése alapján, amelyet a német közmédiának készítettek. Második lett a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) 16,5 százalékkal, ami jelentős növekedés az öt évvel ezelőtti eredményhez képest.

Nagyot buktak viszont a kormánypártok: a felmérés szerint egymillió szavazó pártolt át tőlük az AfD-hez. Az Olaf Scholz vezette szociáldemokrata SPD harmadik lett 14 százalékkal, ami történelmi mélypont a pártnak. A kormánykoalícióban részt vevő Zöldek 12 százalékot kaptak, a szintén kormánypárti liberális FDP öt százalékot. A frissen alapított, baloldali-populista Bündnis Sahra Wagenknecht szintén bejutott az EP-be 5,5 százalékkal. A Baloldal (Die Linke) – amelyből kilépett Sahra Wagenknecht – viszont csak 2,8-at.

Átöltöztek a kísérők, mégis lebuktak (szabadpecs.hu)

Pécsett hat polgármesterjelölt volt. Péterffy Attilán és a fideszes Csizmadia Péteren kívül a Mi Hazánknak volt indulója (Sándor Zoltán), a Tiszta Kezek Egyesületnek (Bognár Szilvia egykori rádiós, volt pécsi alpolgármester), illetve két független jelölt: Szentgyörgyváry Péter (bordalénekes és kulturális menedzser), illetve Lajos Milán (telefonboltos, autós youtuber). Polgármesterjelöltet nem, de listát állított a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület.

A Szabad Pécs olvasóit többször is hívták napközben, hogy megkérdezzék őket, voltak-e már szavazni. A keleti városrészben, a Hősök terén ma napközben több szavazókörben is vettek fel jegyzőkönyvet, mert néhányan többedszerre is megjelentek, és kísérőként (nagyjából rokonként) mutatkoztak be. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy egyes kísérők trükkösek voltak, mert közben átöltöztek, de így is lebuktak. A portál több olvasója jelezte, hogy szerintük nyolcszemélyes kisbuszokkal, illetve később két személyautóval is vittek, szállítottak szavazókat a keleti városrészbe, főleg romákat. Egyes helyiek szerint mosóport és ajándékcsomagot kaphattak azok, akik a megfelelő jelöltre szavaztak.

Sulyok Tamás államfő: Ez az alapja alkotmányos rendünknek

A Nemzeti Választási Irodában tartott sajtónyilatkozatában a köztársasági elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott. „Szavazataikban a választók demokratikus akarata fejeződik ki, ez az alapja alkotmányos rendünknek és az európai jogrendnek” – fogalmazott Sulyok Tamás.

Az államfő megköszönte mindenki áldozatos munkáját, aki bármilyen minőségben részt vett a választás lebonyolításában.

A köztársasági elnök bízik benne, hogy a jövőbeli mindennapokban egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése mellett a belátás képessége is „segít majd bennünket”, hogy együtt és külön-külön is „minden tőlünk telhetőt megtegyünk” európai és hazai, regionális és helyi, nemzeti és nemzetiségi tradicionális értékeink védelme érdekében.

Sulyok Tamás a Nemzeti Választási Irodában
Sulyok Tamás a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 9-én

Tiszaburán ötvenezret is adtak egy szavazatért

Tiszaburán 150-200 szavazatot is vásárolhattak vasárnap, megugrott a tarifa az ikszekért. Van, aki ötvenezer forintot is kínál – mondta el Farkas László, Tiszabura jelenlegi polgármestere nem sokkal urnazárás után.

A regnáló polgármester szerint legalább harminc tanúvallomásuk van a választási csalásra és a szavazatvásárlásra. Ezeket nemsokára nyilvánosságra hozzák. A teljes cikket itt olvashatja el.

Magyar Péter: Nálunk hazaszerető emberek vannak, nem zsoldosok

Magyar Péter: „Nálunk hazaszerető emberek vannak, nem zsoldosok”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:31 0:00

Menczer Tamás: Megértették az emberek, mi a választás tétje

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: bár még nincs végleges részvételi adat, már most látszik, hogy ez minden idők legmagasabb részvétele, akár önkormányzati, akár EP-választásról beszélünk. Szerinte ennek az az oka, hogy az emberek megértették, mi a választás tétje; szerinte a háború vagy béke.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója
Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója

Iborfián százszázalékos volt a részvétel

A Zala vármegyei településen 18 lakosra három polgármesterjelölt jutott, mindannyian függetlenként indultak. A szavazásra jogosultak közül mindenki elment szavazni.

Kilépett a Párbeszédből Tordai Bence

A politikus Facebook-posztban jelentette be, hogy távozik a részben általa létrehozott zöldpártból. Azzal indokolta a lépést, hogy nem szeretne egy olyan pártban politizálni, amely együttműködik a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel. Bejegyzésében azt írta: a döntést már korábban meghozta, de nem akart ártani Karácsony Gergely kampányának.

18.30-as, zárás előtti utolsó részvételi adatok

Délután 18.30-ig országosan 56,09 százalékos volt a részvétel az önkormányzati és EP-választáson – közölte az NVI.

A fővárosban a szavazók 57,56 százaléka, 773.293 választópolgár adta le a szavazatát 18.30-ig.

A vármegyék közül a részvételi arány 18.30-kor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 61,56 százalék, ami 126.154 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun vármegyében volt: 52,50 százalék, 215.648 szavazó.

Hogyan történik a szavazatszámlálás? (kecsup.hu)

Célegyenesbe fordul a választás, érdemes kitérni arra, miként számolják össze a szavazatokat a bizottságok tagjai.

„A delegált és a választott bizottsági tagok egyaránt számolják a szavazatokat. Elsőként a polgármester-választás szavazólapjait, majd az egyéni választókerületi képviselők választása szavazólapjait és végül az EP-képviselők szavazólapjait számlálják a bizottságok. Külön-külön csoportba rendezik

  • a bélyegzőlenyomat nélküli;
  • a lebélyegzett, de érvénytelen (nem tartalmaz szavazatot; egy darabnál több szavazatot tartalmaz; ceruzával adták le a szavazatot) szavazólapokat;
  • illetve jelöltenként/listánként az érvényes szavazatokat.
    Minden egyes csoportot legalább kétszer kell megszámolni, illetve addig kell folytatni a számlálást, amíg két számlálás számadata megegyezik”
    – részletezte a minap portálunknak Temesvári Péter, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A sok falusi szavazó a Fidesznek jó, de a sok városi szavazót akár Magyar Péter is vihette az urnákhoz

Az már most látszik, hogy rekordsokan vesznek részt az önkormányzati és az EP-választásokon. Nagyon sokan mentek el szavazni a nagyobb városokban és a kisebb falvakban is. Arról, hogy ez kinek kedvezhet, Hunyadi Bulcsút, a Political Capital szakmai vezetőjét kérdeztük.

„Azt, hogy mi következik a magas részvételi adatokból, most nem merném megkockáztatni. Minél kisebb egy település, annál magasabb a Fidesz támogatottsága, ez a mintázat világosan kirajzolódott 2022-ben. Az tehát, hogy a falvakban ilyen magas a részvétel, arra utal, hogy a Fidesznek nagyon jól sikerült a mozgósítás. A kormánypárt a háború vagy béke szlogennel kampányolt, Orbán Viktor a Békemeneten pedig meghirdette a világrekord mozgósítást.

Ugyanakkor Magyar Péter is erősen igyekezett mozgósítani, tehát a nagyobb városokban látható magasabb részvétel ennek is lehet az eredménye. Ennyiből tehát nem lehet megmondani, kinek kedvez a magas részvétel, mert minden oldal próbálta emelni a választás tétjét és mozgósítani saját szavazóit, még a DK is, úgyhogy pusztán a magas részvételi adatokból még nem lehet eldönteni, hogy melyik pártnak kedvez.”

Ehhez kapcsolódóan: Mit mondott Lévai Anikó, miután Magyar Péter leöntötte vörösborral Orbán ingét? – két nap a Magyar-kampányban

Problémás átjelentkezések, buszoztatás, folyamatosan hívják a TASZ választási forródrótját

A jogvédő szervezet jogásza, Kunos Zsuzsanna a Szabad Európának elmondta: a hívások alapján úgy tűnik, hogy többen nem megfelelő módon jelentkeztek át, így csak az európai parlamenti választáson szavazhattak. Négy-öt, jellemzően kisebb településről, ahol néhány szavazat is sokat számíthat, jelezték, hogy szavazók szállítása történhetett (buszoztatás, autóztatás).

A teljes cikket itt olvashatja el. A TASZ választási forródrótja (telefonszám: +36-1-646-4414) vasárnap éjfélig elérhető.

17 órai részvételi adatok

Délután 17 óráig országosan 50,69 százalékos volt részvétel az önkormányzati és EP-választáson – közölte az NVI.

A fővárosban a szavazók 51,64 százaléka, 693.876 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig, vagyis Budapesten továbbra is átlag feletti a részvétel.

A vármegyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 55,86 százalék, ami 114.464 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun vármegyében volt: 47,30 százalék, 194.270 szavazó.

Öt évvel ezelőtt a választásra jogosultak 37,06 százalék voksolt 17 óráig. A következő adatok 18.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Az EP európai szintű becslései 20.15-től várhatók

Az Európai Parlament (EP) vasárnap este, 20.15 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit 23 óra után közlik, mert a szabályok szerint meg kell várni az utolsó, olaszországi szavazókörök zárását.

A választások előtt készült közvélemény-kutatások, exit pollok alapján becsléseket lehet közzétenni a az EP-választás várható eredményéről. (Magyarországon a helyi szabályozás miatt azonban a szavazásra vonatkozó exit pollokat is csak a szavazóhelyiségek zárását követően lehet közölni.)

Az EP-választás összeurópai adatai vasárnap estétől folyamatosan frissülnek a results.elections.europa.eu/hu/ weboldalon előzetes becslésekkel, exit pollokkal, majd előzetes eredményekkel.

Hat ország esetében, ahol a választások június 9-e előtt zajlottak le – Ausztria, Ciprus, Németország, Görögország, Málta, Hollandia –, a nemzeti előrejelzéseket legkorábban vasárnap, közép-európai idő szerint 18.15-től teszik közzé.

A tagállamok választási szervei este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra a hivatalos, előzetes eredményeket, az EP 23.15-kor közli a választás első összeurópai előzetes eredményét és a várható mandátummegoszlást. Az utolsó előrejelzés hétfőn, körülbelül éjjel 1 órakor várható.

Szavazó a romániai Băleniben 2024. június 9-én
Szavazó a romániai Băleniben 2024. június 9-én

Várhatóan este 8 órától közli az önkormányzati választás eredményeit az NVI

A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai következnek. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre) leadott szavazatokat, végül az európai parlamenti (EP) választás szavazólapjai következnek.

Az előzetes eredményeket a valasztas.hu oldalon folyamatosan teszik közzé.

Az EP-választás eredményeinek közlésével az NVI-nek meg kell várnia, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

Telex: Országos átlag alatti a részvétel a háromezer főnél népesebb településeken

15 óráig a választók 42 százaléka szavazott, ami rekord, hiszen a 2019-es EP-n 30,5 százalék, az önkormányzatin 34,7 százalék volt a részvétel. A fővárost leszámítva a háromezer főnél népesebb településeken az országos átlag alatti a részvétel – írja a portál a Nemzeti Választási Iroda adatait elemezve.

A fővárosban a második legmagasabb a részvétel a települési kategóriákon belül. A legnagyobb, 9 százalékpontos növekedés a 2019-es részvételi adatokhoz képest a 15 órai adatok alapján a tíz- és húszezer fő közötti településeken tapasztalható, Budapesten hét, az ezer fő alatti településeken pedig négy százalékpontos a növekedés a 2019-es napközbeni adatokhoz képest.

A nagyobb települések közül a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen a legmagasabb a részvétel, ott 15 óráig a választásra jogosultak 50,56 százaléka szavazott.

Felpofozták Szerencs polgármesterét, miközben feleségével választási csalás gyanúja miatt nyomozott

Az öt évvel ezelőtti választásból tanulva a szavazóhelyiség környékén megfigyelőszolgálatot állítottak fel, így lettek figyelmesek egy fekete autóra. Azt gyanították, hogy szavazatvásárlásról lehet szó – mondta Nyíri Tibor polgármester a Telexnek.

A független polgármester és felesége két külön autóval kezdte követni a gyanús fekete járművet.

„Az autó megállt az út közepén, a feleségem megállt mögötte, és szerette volna lefényképezni, mert itt tettenérés szükséges, ha bármi bizonyítékot szeretnénk” – idézi a lap a polgármestert.

Három férfi fenyegetően odament a felesége autójához, ütötték a motorháztetőt, belerúgtak az oldalába. Ekkor a polgármester felszólította őket, hogy fejezzék be, erre egyikül felpofozta.

Feljelentést tettek a rendőrségen. Nyíri Tibor azt mondta: azért követték a fekete autót, mert öt éve láttak olyat, hogy autóból fizetnek embereknek, és most is erre gyanakodtak.

15 órai részvételi adatok

Délután 15 óráig országosan 42,02 százalékos volt a részvétel az önkormányzati és EP-választáson – közölte az NVI.

A fővárosban a szavazók 43,63 százaléka, 586.199 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig, vagyis Budapesten továbbra is átlag feletti a részvétel.

A vármegyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 44,99 százalék, ami 92.189 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun vármegyében volt: 38,91 százalék, 159.842 szavazó.

Öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 34,69 százalékos volt a részvétel 15 óráig, az EP-választáson pedig 30,52 százalékos.

Grundtner András: A Mi Hazánk az egyetlen erő Budapesten, amely a nemzeti oldalt képviseli

A fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépése után sokan fognak átszavazni a Mi Hazánkra, mert „nem akarnak támogatni egy balliberális erőt” – mondta a párt főpolgármester-jelöltje, miután szavazott a XII. kerületben.

Grundtner András szerint a Mi Hazánk Mozgalom maradt Budapesten az egyetlen olyan erő, amely „megállíthatatlanul, folyamatosan és kitartóan” kizárólag a nemzeti oldalt képviseli.

Hasonlóan nyilatkozott korábban Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és EP-lista-vezetője, miután leadta szavazatát Ásotthalmon. Szerinte egyedül pártja képviselné a magyar érdekeket az Európai Parlamentben

Mint mondta, „két út van csak”: azok a politikai erők, akik globalista érdekeket fognak kiszolgálni az EP-ben, és a Mi Hazánk, aki a magyar érdekeket képviselné Európában. Reményei szerint pártja egy teljesen új európai pártcsaládot hoz létre európai szövetségeseivel.

Karácsony Gergely és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon
Karácsony Gergely és családja, valamint Vitézy Dávid is leadta voksát az önkormányzati és EP-választásokon

„Nehogy az istenellenesek nyerjenek” (debreciner.hu)

Istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt Hajdúnánáson, a református templomban, ahol Gacsályi Gábor lelkipásztor fontosnak tartotta, hogy a „fenevadról”, a csatlósairól, háborúkról és birodalmak összeomlásáról beszéljen a helyi gyülekezetnek. Hangsúlyozta: ma, a választás napján vigyázni kell az Istennel kötött szövetségre. Szerinte ehhez kell a hit, a hűség, a szeretet, az egymásra való vigyázás, az Istenbe vetett bizalom és reménység. Még akkor is vigyázni kell erre, ha úgy néz ki, ezzel Európában egyedül vagyunk. „A béke” – tette hozzá, megjegyezve: az igazság akkor is igazság, ha csak egy ember mondja. Az istentiszteleten elmondott egy imádságot, amelybe beleszőtte: lehet, hogy az európai vezetőknek elment az eszük, nem látják, mit készítenek elő. „Áldd meg, Urunk, a mi életünket is ebben a városban, és segíts, hogy ne a nagy parázna, az istenellenes, egyházellenes hatalom győzedelmeskedjék, hanem azok, akik alázatos szívvel, szolgáló lélekkel voltak, vannak, lesznek és élnek ebben a városban” – mondta a híveknek.

Robert Fico pártja csak második lett Szlovákiában

A Progresszív Szlovákia nyerte az EP-választásokat Szlovákiában, megelőzve Robert Fico Smer pártját, míg a Magyar Szövetségnek nem lesz képviselője – írja a Napunk kiszivárgott, nem hivatalos eredmények alapján. Mint írják, meglepetés, hogy nem a Smer nyert. A Robert Fico miniszterelnök elleni, május 15-i merénylet után ugyanis elemzők arra számítottak, hogy a Smer legyőzheti az addig esélyesnek tartott Progresszív Szlovákiát.

Az előző miniszterelnök, Ódor Lajos vezette Progresszív Szlovákia 27,8 százalékot kapott, a Smer 24,8-at. Bejutott az EP-be a szélsőjobboldali Köztársaság párt (Republika) 12,5 százalékkal, a szociáldemokrata Hang (Hlas) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7,2-7,2 százalékkal. A Magyar Szövetség 3,9 százalékot kapott, így nem küldhet képviselőt az EP-be.

Nyolc polgármesterjelölt Kalocsán (kecsup.hu)

Nyolc jelölt indult el a polgármesteri tisztségért Kalocsán. Név szerint: Bagó Zoltán (Kalo Lokálpatrióta Egyesület), Filvig Géza (Fidesz–KDNP), Török Ferenc (független), Illés Attila Ádám (független), Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület), Magóné Tóth Gyöngyi Mária (DK–Veled Velünk Egyesület), Kőszegi Mihály (független) és Szabó Patrik (Mi Hazánk)

13 órai részvételi adatok

Délután 13 óráig országosan 33,14 százalékos volt a részvétel az önkormányzati és EP-választáson – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A részvétel továbbra is jelentősen magasabb, mint 2019-ben, amikor az önkormányzati választáson 13 óráig 26,6 százalékos, az EP-választáson 24,01 százalékos volt.

A fővárosban a szavazók 34,58 százaléka, 464.534 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig, vagyis megfordult az arány 11 órához képest: Budapesten már az országos átlag feletti a részvétel.

A vármegyék közül a részvételi arány 13 órakor Veszprém vármegyében volt a legmagasabb, 34,43 százalék, ami 96.777 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt: 30,24 százalék, 131.655 szavazó.

Felborult a szavazófülke (kecsup.hu)

Az országban több rendkívüli eset is történt. A legfrissebbek:

Kisherenden a szavazatszámláló bizottság tagja rosszullétre hivatkozva hazament.
Ásotthalmon elájult egy szavazó, mentőt hívtak hozzá.
Tokodaltárón is rosszul lett egy szavazó, őt is mentők vitték el.
Csányon egy idős szavazó elesett, és esés közben magával rántotta a szavazófülkét. Aztán jelezte, hogy rendben van, ellátást nem kért, és hazament.
Ráckevén egy szavazókörben elromlott a szavazatszámláló bizottság bélyegzője, ezért tíz percre fel kellett függeszteni a szavazást.
Vámosgyörkön egy szavazókörben elment az áram.
Budapesten, a III. kerületben egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát, megsérült az arca és a szája is.
Szentendrén egy szavazó ruhája véletlen beleakadt a plombába, és letépte.
Gödön egy szavazókörben a központilag kinevezett jegyzőkönyvvezető rosszul lett, így új jegyzőkönyvvezető viszi a szavazást.
Erdőtarcsán egy szavazóhelyiségben áramszünet volt.
Felsőpakonyban egy választópolgár elesett a szavazófülkében, a fülke felborult, a szavazó segítséggel felállt, és távozott.
Szatymazon valaki bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez, nyitáskor a jegyzőkönyvvezető viszont tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első, „az állampolgár ezt sérelmezte”.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, illetve Magyar Péter is leadta szavazatát Budapesten 2024. június 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, illetve Magyar Péter is leadta szavazatát Budapesten 2024. június 9-én

Karácsony Gergely: Két alternatíva van egymással szemben

Ez egy nagyon fontos, de egyszerű választás, hiszen két alternatíva van egymással szemben – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Az egyik Vitézy Dávid, a Fidesz jelöltje, a másik pedig egy olyan csapat, amely az elmúlt öt évben is azért dolgozott, hogy a szabadságát megőrizve fejlessze és zöldítse Budapestet – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint ha ez a hatalom erős lenne, akkor nem kellene trójai falovat keresnie ahhoz, hogy visszajöjjön a városvezetésbe, nem hazugsággal és félrevezetéssel próbálkoznának, hanem például programmal. A hatalomnak nincs üzenete a budapestiek számára, csak hadüzenete – jelentette ki.

„Márpedig mi nem hadakozni akarunk, hanem egy fejlődő várost építeni közösen a budapestiekkel” – fogalmazott.

Karácsony Gergely azt mondta: mindig úgy tekintett Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltjére, mint a Fidesz jelöltjére, és kiderült, hogy igaza volt.

„Ezekben a percekben Kubatov Gábor és Rogán Antal azért mozgatja a hatalmi gépezetet, hogy egy nekik kedvező főpolgármester-jelöltet ültessenek a főpolgármesteri székbe” – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint nehéz volt az elmúlt öt év Budapest számára, de túl vannak a nehezén. Arra kérte a fővárosiakat: legyenek partnerek Budapest fejlődése, zöldítése és szolidárisabbá tétele érdekében, és támogassák azt a politikát, amely megőrzi Budapestet szabadnak, sokszínűnek, elfogadónak és az értékei mellett mindig kiálló városnak.

Karácsony Gergely és családja leadja szavazatát Budapesten
Karácsony Gergely és családja leadja szavazatát Budapesten

Van, ahol már majdnem minden második választópolgár szavazott (kecsup.hu)

Bács-Kiskun megye egyik (ha nem a legkisebb) településén, Újsolton 44,85 százalékos volt a részvételi arány 11 órakor. Mivel egy körülbelül 180-190 fős községről beszélünk (136-an vannak az egyetlen szavazókör névjegyzékében), ez azt jelenti, hogy 61 újsolti már szavazott, 75 még nem. Ahhoz képest, milyen kis falu, öt jelölt szállt versenybe a polgármesteri címért, és nyolc jelölt a négy képviselői tisztségért. Egyébként mindenki független, ahogy a kistelepüléseken általános.

Homokzsákot pakolnak, de azért szavazni elmennek (nyugat.hu)

Szombathely Petőfi-telepi városrészén a vasárnap többeknek másképp alakult, mint ahogy előre tervezték. Az éjjeli esőzések hatására a lakóparkot elöntötte a víz, sokan még most is homokzsákokat pakolnak. Néhány száz méterre onnan, a templom melletti közösségi házban viszont javában zajlik a választás. Valamivel nyolc óra után szinte csak a szavazóbizottság volt az épületben, de mire a nyugat.hu tudósítója leadta a voksát, egyszerre nyolc-tíz ember érkezett, hogy szavazzon.

Szombathely Petőfi-telepi városrészén az éjjeli esőzések hatására a lakóparkot elöntötte a víz 2024. június 9-én
Szombathely Petőfi-telepi városrészén az éjjeli esőzések hatására a lakóparkot elöntötte a víz 2024. június 9-én

Nem volt kihívója több polgármesternek (debreciner.hu)

Tizenöt olyan település van Hajdú-Bihar megyében, ahol mindössze egy polgármesterjelölt szerepel a szavazólapon. Mivel nincs érvényességi küszöb, biztos, hogy ők októbertől (újra) polgármesterek lesznek:

Báránd: Kovács Miklós (Fidesz–KDNP); Bihartorda: Petrucz Sándor (független); Ebes: Szabóné Karsai Mónika (független); Esztár: Szécsi Tamás (független); Kaba: Szegi Emma (Fidesz–KDNP); Körösszakál: Pálfi Tamás (független); Körösszegapáti: Tarsoly Attila (Fidesz–KDNP); Létavértes: Menyhárt Károly (független); Mikepércs: Timár Zoltán (Fidesz–KDNP); Pocsaj: Szőllősi Roland (Fidesz–KDNP); Polgár: Tóth József (Polgári Lokálpatrióta Mozgalom); Tépe: Balogh András (Fidesz–KDNP); Told: Béres Barnabás Mihály (független); Újszentmargita: Csetneki Csaba (független); Újtikos: Takács József (Fidesz–KDNP).

Vitézy Dávid: A budapestiek értik a választás tétjét

„Bizakodó vagyok, de találgatni nem szeretnék” – mondta Vitézy Dávid, miután leadta szavazatát egy XII. kerületi általános iskolában. Úgy érzi, sok ellenzéki szavazó is látja, hogy Budapesten meg kell haladni azt a csatározást, amely az elmúlt években zajlott; egy szakmai alapú új városvezetésre van szükség.

Szerinte sikerült elérnie, hogy Budapesten a valódi ügyekről beszéljenek, hogy ne egy acsarkodó, leegyszerűsített üzenetekkel operáló kampány legyen, hanem érdemi, amely a városfejlesztésről szól.

Megismételte, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépése a kormánypárt egyoldalú döntése volt, a programján ez a tény semmit nem változtatott. Nyilván vannak olyan ellenzéki szavazók, akiket ez a visszalépés elbizonytalaníthat – mondta. Nekik azt üzeni, hogy minden olyan ügyben, ahol a budapestiek érdeke azt kívánja, a kormánnyal szemben is képviselni fogja az érdekeiket, ki fog állni akár a maxi-Dubaj, akár a kínai magasvasút ellen, vagy annak érdekében, hogy végre megindulhasson a HÉV-ek fejlesztése.

Vitézy Dávid szerint az, hogy a kormánypárt és maga a miniszterelnök bizalmat szavazott a városfejlesztési programjának, felelősség is, amit szeretne Budapest érdekében felhasználni.

11 órai részvételi adatok

Sem az EP-, sem az önkormányzati választáson nem szavaztak még ennyien az első öt órában.

A 11 órai részvételi adatok:

  • Önkormányzati és EP-választás: országos: 22,89%, 1.802.332 szavazó (2019-ben 18,25%);
  • önkormányzati választás Budapesten: 21,98%, 295.259 szavazó;
  • EP-választás: 2019-ben: 17,16%.

11 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb a részvétel, 25,72 százalék, ami 45.117 szavazót jelent. Legkevesebben a szavazás első öt órájában Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében voksoltak, ott a részvételi arány 19,12 százalék, 83.255 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, 2002-ben 17,91 százalék, 2006-ban 18,53 százalék, 2010-ben 16,31 százalék, 2014-ben 16,50 százalék, 2019-ben 18,25 százalék voksolt 11 óráig.

A 2004-es EP-választáson 13,75 százalék, 2009-ben 13,77 százalék szavazott, 2014-ben 11,53 százalék, 2019-ben 17,16 százalék voksolt 11 óráig.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Láncszavazás a VIII. kerületben

Információink szerint a VIII. kerületi Csobánc utcai szavazókörhöz a rendőrséget is kihívták szervezett utaztatás és láncszavazás miatt. Egyelőre nem sikerült elérnünk a helyszínen tartózkodó Jámbor András parlamenti képviselőt.

Szervezetten szállítanak I. kerületi szavazókat az egyik szavazókörbe

Információink szerint a Máltai Szeretetszolgálat I. kerület, Fő utca 31. alatti intézményéből szállítják az oda bejelentett venezuelai, magyar felmenőkkel is rendelkező menekülteket. 830-an vannak bejelentve (az egy helyre bejelentés nem szokatlan gyakorlat, amíg a menekültek helyzete nem rendeződik, és nem találnak lakást), de természetesen nem él ott mindegyikük. Most mindenesetre szervezetten szállítják őket a 4-es számú szavazókörbe. Arról, hogy a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai vagy mások, arról nincs információnk.

A Szabad Európa elérte V. Naszályi Márta párbeszédes polgármestert, aki éppen a helyszínre tartott. Elmondta, hogy nyolc-tízesével szállítják az embereket, és a máltaiak autója is a helyszínen van.

Korábbi cikkünk a témában: Nyolcszáz venezuelai menekült bukkant fel az I. kerületi választói névjegyzékben

Magyar Péter: Ne fotózzák le és ne adják el a szavazataikat

A Tisza Párt alelnöke Budán, a XII. kerületben szavazott. Utána a sajtónak nyilatkozva minden magyar állampolgárt arra buzdított, hogy éljen szavazati jogával. Olyan eredményre számít, amely a Holdról talán nem fog látszani, de a Karmelitából biztosan.

A mai nap a demokrácia ünnepe, ne féljenek a szavazófülke magányában, ne fotózzák le és ne adják el a szavazataikat – kérte Magyar Péter. A Tisza Párt alelnökének tájékoztatójáról itt olvashat bővebben.

Rosszullét Gödön és Óbudán

Az NVI tájékoztatása szerin Gödön, a 3. számú szavazókörben rosszul lett a jegyzőkönyvvezető. A helyi választási iroda gondoskodott az új jegyzőkönyvvezető munkába állításáról. Óbudán, a 27. számú szavazókörben egy idős nőhöz kellett mentőt hívni, a Honvédkórházba vitték.

9 órai részvételi adatok

Önkormányzati választás, országos: 9,88%, 785.546 szavazó (2019-ben 7,02%).

Önkormányzati választás, Budapest: 8,59%, 115.431 szavazó (2019-ben 5,72%).

EP-választás: 9,88%, (2019-ben 7,78%).

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Orbán Viktor: Amit Alexandra tanácsolt, azt csináltam

A miniszterelnököt a szavazókörből kijövet kérdezhették az újságírók. Orbán Viktor kijelentéséből az következik, hogy – bár a nevét nem mondta ki – Vitézy Dávidra szavazott, hiszen ezt kérte a főpolgármester-jelöltségtől pénteken, néhány órával a határidő lejárta előtt visszalépő Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP volt jelölte.

Orbán Viktor a 24.hu kérdésére azt mondta: semmilyen egyeztetésben nem vett részt Vitézy Dáviddal, a fővárosi kampányt Szentkirályi Alexandra irányította. Arra nem kívánt válaszolni, hogy ha Karácsony Gergely nyeri meg a főpolgármester-választást, hajlandó lesz-e vele tárgyalni. Orbán doorstep tájékoztatójáról itt írtunk bővebben.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavazni készül Budapesten az európai parlamenti és helyhatósági választásokon 2024. június 9-én. Fotó: Reuters / Bernadet
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavazni készül Budapesten az európai parlamenti és helyhatósági választásokon 2024. június 9-én. Fotó: Reuters / Bernadet

7 órai részvételi adatok

Önkormányzati választás, országos: 1,88%, 148.427 szavazó (2019-ben 1,12%).

Önkormányzati választás, Budapest: 1,62%, 21.744 szavazó (2019-ben 0,92%).

EP-választás: 2019-ben 1,48%.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Az első részvételi adatokról itt írtunk bővebben: Soha ilyen magas nem volt még a részvétel az első órában

Rendkívüli nyitvatartás a kormányablakokban

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. Nem engedik szavazni azt, aki ezt nem tudja igazolni, vagy lejárt valamelyik okmányának az érvényessége.

A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte nyitva vannak a választási hétvégén, így vasárnap, a választás napján is 7 és 19 óra között, így ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amellyel lehetséges a szavazás.

Új lakcímet csak június 7-én, pénteken 10 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.

Szijjártó Péter „biztosra ment”

A külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin szavazott, Facebook-posztja szerint reggel 6-kor.

Nincs kampánycsend, de…

A magyarországi szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, de a választási törvény előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

Sorra nyílnak a külképviseleti szavazókörök

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán ezeken a helyeken is közép-európai idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat, összesen 17.669 választópolgárt.

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor. Folyamatosan nyíltak az ausztráliai, az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, valamint a közel-keleti szavazókörök is.

A rendszerváltozás óta ez a kilencedik önkormányzati és az ötödik EP-választás

Az önkormányzati választásokon három főpolgármester-jelölt és 7578 polgármesterjelölt indul. A tízezernél kevesebb lakosú településeken – ahol egyéni listán választják a képviselőket, és minden választópolgár annyi jelöltre szavazhat, ahány tagú a testület – 33.384 jelölt indul a 14.528 képviselői helyért.

Ehhez kapcsolódóan: Most lesz csak igazán vakrepülés a vasárnapi választás Budapesten

A 166, tízezernél több lakosú településen vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz.

Az egyéni választókerületekben az 1586 helyért 6733-an indulnak, a települési kompenzációs listákon – amelyekre a választók közvetlenül nem szavaznak, ezeket a mandátumokat a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztják szét – 640 listán 6031 jelölt indul.

A 381 vármegyei közgyűlési mandátumért 1611-en indulnak 108 listán. A tíz fővárosi listán 319 jelölt van, a fővárosi listáról 32 mandátum szerezhető.

A választás egyfordulós, és az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Mivel nincs eredményességi küszöb, akár egyetlen szavazattal is polgármester vagy képviselő lehet egy jelölt.

Van, ahol elmarad

Jelöltek hiányában elmarad a polgármester- és képviselő-választás Bozsokon. A Vas vármegyei településen a Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai alapján egy jelöltet sem vettek nyilvántartásba a képviselő-választásra, a polgármester-választásra nyilvántartásba vett jelölt pénteken esett ki.

A településen a helyi választási bizottság időközi választást fog kiírni a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított 120 napon belül.

XS
SM
MD
LG