Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a voksok újraszámolásáról


Karácsony Gergely: Teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő. Vitézy Dávid: Korábban is sor kerülhetett volna már erre
Karácsony Gergely: Teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő. Vitézy Dávid: Korábban is sor kerülhetett volna már erre

Július 9-től kezdve három napon keresztül számolják újra a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat. A főpolgármester szerint „nyilvánvalóan jogsértő” az Alkotmánybíróság döntése, az érvényes szavazatok újraszámolásának elrendelésével egy „teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő”, de még menthető, ha betartanak négy, általa javasolt garanciális elemet. Vitézy Dávid szerint ilyen szoros eredmény mellett a szavazatok újraszámolása teljesen természetes – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már rá.

Nyilvánvaló, hogy az Alkotmánybíróság döntése teljes mértékben szembemegy a jogszabályokkal, például azzal az alapvető ténnyel, hogy Vitézy Dávid eredetileg nem kérte az érvényes szavazatok újraszámlálását, és a folyamat egy pontja után ezt már nem is lehet kezdeményezni – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A Kúria új döntése szerint a Nemzeti Választási Bizottságnak kell hat nap alatt levezényelnie a folyamatot, amely egyébként szintén semmilyen jogszabályból nem levezethető döntés – tette hozzá.

„Egy teljesen abszurd helyzet állt elő, egy olyan kaotikus helyzet, amelyet csak akkor lehet a jogállamiság útjára visszaterelni, hogyha néhány alapvető jogállami garanciát érvényesítenek. (…) Összességében négy olyan garanciális elem van, amelynek a hiányában én teljes mértékben, egyértelműen választási csalásra tett kísérletként fogom értelmezni a szavazatok újraszámolását” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester ezeket a garanciális elemeket sorolta fel:

  1. Az urnákat ne vigyék sehova és ne bontsák föl a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül.
  2. Az urnák felbontásakor jelen kell lennie a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak is.
  3. Mind a huszonhárom kerületben minden esetben a teljes nyilvánosság előtt, a sajtó jelenlétében történjen az urnák felnyitása és a szavazatok újraszámolása a folyamat teljes dokumentálása mellett.
  4. Mindhárom jelöltnek legyen lehetősége pluszmegfigyelők küldésére, és hívják vissza a nemzetközi megfigyelőket.

Karácsony Gergely szerint még azért lehet bízni a választások tisztaságában, mert a szavazókörökben ott vannak az ellenzéki delegáltak. Ez a garancia arra, hogy nem lehet elcsalni a választást. Teljesen abszurd, hogy az újraszámlálás – amelyet úgy próbálnak beállítani, hogy még tisztább vagy még világosabb eredményt hoz – nélkülözze ezeket az alapvető garanciális elemeket – mondta a főpolgármester.

Ahogy arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság pénteki határozatában új eljárásra és új döntésre kötelezte a Kúriát, amely korábban helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét megállapító határozatát.

A Kúria ezt követően vasárnapi döntésében elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását és újraszámlálását.

Vitézy Dávid szerint három feltétel elengedhetetlen

Vitézy Dávid azt írta a Facebook-oldalán, hogy egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett szerinte a szavazatok újraszámolása teljesen természetes – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már rá, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor, látva a viszonylag magas tévesztési arányt.

Szerinte az alábbi három feltételnek kell mindenképpen teljesülnie a szavazatok újraszámolásánál:

  1. A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint a kerületi helyi választási irodák lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB-delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2. Minden kerületben meg kell győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek arról, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületében, ahol eddig őrizték őket.
  3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.

Július 9-től kezdve három napon keresztül számolnak

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai tizenhárom igen, egy nem szavazat mellett elfogadták a NVB határozattervezetét, amely a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolásáról szól. Fazekas Tamás párbeszédes NVB-tag szavazott nemmel a tervezetre – tudósított a Telex.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke ismertette azt a határozattervezetet, amely szerint a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat újraszámolnák július 9. és július 11. között. Az újraszámolás sajtónyilvános lesz, nemzetközi megfigyelők is jelen lehetnek az eseményen, amely több napon keresztül, helyi választási irodák részvételével történik majd. Az újraszámolás után állapítják meg, ki lesz Budapest főpolgármestere.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG