Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Krekó Péter: Nem Moszkva, inkább a helyi politikusok dezinformálják a választókat


Krekó Péter: Nem Moszkva, inkább a helyi politikusok dezinformálják a választókat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:17 0:00

Hasonló álhírek terjedtek mind a 27 uniós tagországban az EP-választási kampányban. A háború, a klímaváltozás, a migráció mindenhol táptalaja a dezinformációnak, amelyeket nem Moszkva vagy Peking, hanem a helyi politikusok terjesztenek.

A beszélgetés főbb gondolatai:

(1) Leegyszerűsítés azt gondolni, hogy Oroszország, Kína és más autoriter nagyhatalmak behatolnak az európai információs térbe, és terjesztik a dezinformációt. Ezt általában a nemzeti pártok és kormányok teszik.

(2) Nem azért terjesztenek álhíreket a mainstreamben helyet foglaló politikusok, mert közvetlen telefonhívást kapnak a Kremlből, hanem azért, mert azt látják, hogy ebből politikai hasznuk származik.

(3) Magyarországon a választók ötven százaléka gondolja azt, hogy amerikai biolaborok működnek Ukrajna területén, ahol olyan vírusokat állítanak elő, amelyeket az oroszok ellen akarnak használni.

(4) Franciaországban és Németországban zöldellenes, klímaszkeptikus narratívák jelentek meg a kampányban, amelyekben azt terjesztették, hogy az emberek szabadságjogait akarják korlátozni.

XS
SM
MD
LG