Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Krumpli, pénz, közmunka – mit ígértek a helyi politikusok a kis falvakban a voksokért?


Krumpli, pénz, közmunka – mit ígértek a helyi politikusok a kis falvakban a voksokért?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:15:15 0:00

1990 óta szabad választások vannak Magyarországon, legalábbis papíron. Egészen más az optikája ezeknek azokon az elszigetelt kistelepüléseken, ahol a közmunka jelenti az egyetlen kitörési pontot, és ahol mindenki tudja, kire kell szavazni: arra, akire a polgármester mondja.

1990 óta szabad választások vannak Magyarországon, legalábbis papíron. Báthory Róbert, a Szabad Európa munkatársa több cikkben is bemutatta az önkormányzati választások alatt, mennyire más az optikája ezeknek azokon az elszigetelt kistelepüléseken, ahol húszezer forintért, de akár egy zsák krumpliért is lehet szavazatot venni, ahol a közmunka jelenti az egyetlen kitörési pontot, és ahol mindenki tudja, hova kell szavazni: oda, ahova a közmunkáról, segélyekről döntő polgármester mondja.

A választások előtt három nap alatt széltében-hosszában bejárta Kelet-Magyarországot a Szabad Európa oknyomozó újságírója. Arra volt kíváncsi, kinek mit ígérnek a helyi politikusok a szavazataikért az ország elszigetelt falvaiban és városrészeiben. Egyes borsodi falvakban húszezret is fizettek egy voksért, de találtak olyat is, ahol ha fizettek volna, akkor sem szavaztak volna más pártra, csak a Fideszre.

Itt nézheti meg Báthory Róbert videóriportját, tényfeltáró sorozatunk, a Szabadon epizódját.

XS
SM
MD
LG