Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megölték Teheránban a Hamász politikai vezetőjét


A Hamász palesztin csoport legfelsőbb politikai vezetője, Iszmáíl Hanije Teheránban 2024. július 30-án
A Hamász palesztin csoport legfelsőbb politikai vezetője, Iszmáíl Hanije Teheránban 2024. július 30-án

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda szerint a 62 éves Iszmáíl Hanijét egy izraeli rajtaütésben ölték meg Teheránban. Izrael még nem erősítette meg a hírt.

Hanije részt vett Irán új elnökének, Maszúd Peszeskján július 30-i beiktatási ceremóniáján. Az Iszlám Forradalmi Gárda (Islamic Revolutionary Guards Corps – IRGC) közölte, hogy vizsgálja a támadást, a végrehajtás módjáról nem közölt részleteket. Izraeli részről még nem érkezett megerősítés.

Az Irán által támogatott, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek nyilvánított Hamász palesztin szélsőséges csoport Hamász július 31-én a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében megerősítette Hanije halálát. Azt írták, hogy a teheráni rezidenciája elleni légicsapásban ölték meg.

Mahmud Abbász palesztin elnök azonnal elítélte, „gyáva cselekedetnek és veszélyes fejleménynek” nevezte a gyilkosságot a WAFA palesztin állami hírügynökség szerint.

Oroszország „elfogadhatatlan politikai merényletről” beszél, Törökország pedig arra figyelmeztetett, hogy ez kiterjeszti a háborút Izrael és a Hamász között a Gázai övezetben.

Amikor a Hanije halálát okozó csapásról kérdezték, a Fülöp-szigeteki látogatáson tartózkodó Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta újságíróknak: nincs további információja a történtekről.

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!

Július 30-án Izrael azt állította, hogy kiiktatta Fuad Sukrt, a Hezbollah fegyveres parancsnokát. Izrael szerint ő állt a hétvégi rakétatámadás mögött, amelyben tizenkét izraeli fiatal vesztette életét Bejrútban. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint is Sukr irányította a Hezbollah támadásait.

Fuad Sukr egyébként az amerikai hatóságok szerint részt vett egy 1983-as, bejrúti, amerikai csapatok elleni támadásban, szerepel a terrorizmussal vádolt személyek amerikai listáján, Washington ötmillió dollárt ajánlott fel annak, aki információval szolgál róla.

A Hezbollah tagadta, hogy felelős lenne a július 27-i támadásért az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon, de Izrael az Irán által támogatott csoportot tette felelőssé, és kemény megtorlást ígért.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli miniszterelnök szerint közel lehet a megállapodás a túszok kiszabadításáról

Izrael a Hamász tavaly október 7-i támadása után közölte, hogy megöli a palesztin szélsőséges csoport vezetőit. Az Izrael elleni támadásban akkor 1200 ember vesztette életét, a palesztin fegyveresek mintegy 250 túszt elhurcoltak Gázába, közülük néhányat azóta szabadon engedtek, többen Gázában haltak meg a Hamász felszámolására indított izraeli hadműveletekben, de a túszok egy része feltehetően még életben van.

Hanije, aki évtizedek óta a Hamász tagja volt, 2017-ben lett a szervezet politikai vezetője. A Gázai övezetben élt 2019-ig, majd Katarba költözött.

Az Izraellel vívott gázai háború során a Hamász egyik legjelentősebb vezetőjévé vált, a közel-keleti országok között ingázott, hogy részt vegyen a konfliktusról, illetve a Hamász által még fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló nemzetközi tárgyalásokon.

XS
SM
MD
LG