Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakmailag indokolt, politikailag kétséges lenne a magyar EU-biztos újrázása


Szakmailag indokolt, politikailag kétséges lenne a magyar EU-biztos újrázása
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:11:04 0:00

Az Európai Bizottság elnöke nagy gesztust tett öt éve Orbán Viktor felé, amikor elfogadta a másodikként jelölt Várhelyi személyét. Kérdéses, hogy 2024-ben, amikor rosszabb a viszony a bizottság, az Európai Parlament többsége és a magyar kormány között, hoz-e hasonlóan nagyvonalú döntést.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Az Európai Bizottság elnökének megválasztása után a tagállami vezetők tesznek ajánlást az ország képviseletére. Ajánlhatják az országot képviselő addigi biztost, illetve – ha új embert jelölnek – két nevet kér tőlük a bizottsági elnök: egy férfiét és egy nőét. Az így kialakuló listából állítja össze a bizottsági elnök a majdani biztosi testületet, figyelembe véve a jelöltek szakterületét és a nemi arányokat. A biztosjelölteket meghallgatja az Európai Parlament, majd a folyamat végén megszavazza a biztosok névsorát.

(2) A magyar kormányfő megtartaná a jelenlegi magyar biztost a pozíciójában. Várhelyi Olivér eddig szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos volt. Ugyan látványos eredményeket nem ért el ezen a téren, de a bővítési folyamat zajlott, és külön lökést adott neki Ukrajna orosz lerohanása 2022-ben. Várhelyi igyekezett az Ukrajna európai uniós támogatásával kialakuló lendületet a többi felvételre készülő ország, így Moldova, Szerbia és Bosznia javára fordítani.

(4) Az Európai Bizottság elnöke nagy gesztust tett öt éve Orbán Viktor felé, amikor elfogadta a másodikként jelölt Várhelyi személyét. Kérdés, hogy 2024-ben, amikor rosszabb a viszony a bizottság, az Európai Parlament többsége és a magyar kormány között, hoz-e hasonlóan nagyvonalú döntést.

(5) Egyes felvetések szerint Várhelyi jelölése az orbáni taktika része: mivel az első jelöltet várhatóan elutasítják, nehezebben mondanak majd nemet a másodikra, akinek már a nevét is rebesgetik: Győri Enikő. Az ő megítélésén is folt esett azzal, hogy az utóbbi időkben politikai kijelentések váltották fel a szakmai megnyilvánulásokat, illetve olyan szakterületet képvisel (kereskedelem, gazdaság, pénzügy), amelyek befolyása és fontossága miatt aligha kapja meg magyar biztos a területet.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG