Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt műveleti igazgató: A Nemzeti Kártya lesz a magyar szakszolgálatok tesztje


Volt műveleti igazgató: A Nemzeti Kártya lesz a magyar szakszolgálatok tesztje
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:14 0:00

Katrein Ferenc szerint az orosz szolgálatok vadásznak a lehetőségekre, mindent megmozgatnak, hogy zavart keltsenek az EU-ban. Tevékenységük egy részét látványosan végzik, így érzékelhető a jelenlétük, és itthon is agresszívabbá válhat az aktivitásuk – véli a Nemzetbiztonsági Hivatal volt munkatársa.

Öt fontos gondolat a beszélgetésből:

(1) A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori munkatársát aggasztja a Nemzeti Kártya program, az orosz szolgálatok ugyanis minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy erősítsék Európában és a schengeni zónán belül a pozícióikat. A magyar kormány láthatóan nem akarta nagy dobra verni a kormányrendelet bővítését. A magyar szolgálatoknak komoly feladat, hogy teljeskörűen és szakmailag kifogástalanul megvalósuljon egy orosz vagy fehérorosz átvilágítása. A Nemzeti Kártya arra lesz jó az oroszoknak, hogy teszteljék a magyar rendszereket, és lássák, milyen színvonalon és milyen tartalommal dolgoznak a magyar szolgálatok, a rendvédelem, az idegenrendészet. Ezek értékes információk számukra.

(2) Az egykori kémelhárító szerint Pakson bejáratott a Nemzeti Kártya-módszer, ott a szolgálatok már megtanulták, hogyan működnek az oroszok. Az biztos, hogy amit a magyar kormányzat felkínál, azt az oroszok ki fogják használni. A EU részéről meghozott diplomáciai lépesek és figyelmeztetések arra utalnak, hogy a magyar szolgálatok, a rendvédelem vagy a külügy nem tájékoztatta a partnereket a változtatásokról. Ha a rendeletmódosításnak lett volna diplomáciai előkészítése, akkor feltehetően nem kavart volna ekkora vihart.

(3) Úgy véli: sokkal jobb lett volna, ha a háború kitörésekor Magyarország is kiutasítja az általa ismert orosz kémeket – legalább gesztusjelleggel –, ahogy a környező országok. Ezek ugyanis politikai döntések nyomán születnek. Az oroszok hekkertámadásokról úgy véli: az oroszok évek óta benne lehetnek a rendszerekben, így folyamatosan monitorozhatják a magyar külügy belső kommunikációját. Céljuk, hogy átvegyék az uralmat egy-egy részleg fölött. Nagy kérdés, hogy ezekről a támadásokról tájékoztatjuk-e a partnereinket, különben ne csodálkozzunk, ha nem tekintenek minket megbízhatónak és együttműködőnek.

(4) A volt nemzetbiztonsági főtiszt úgy látja: a háború rávilágított az orosz titkosszolgálatok hiányosságaira, hiszen a tervezett villámháborút is elkalkulálták, ami felveti az orosz szolgálatok felelősségét. De külföldön azóta is rendkívül agresszív műveleteket hajtanak végre, olyan konfliktusokat is bevállalnak, amelyek láthatók a lakosság számára is, így érzékelhető a jelenlétük.

(5) Katrein az aktualitásokról szólva azt mondta, hogy Magyarországon elég magas a megfigyelések száma, rendkívül sokat dolgoznak vele a szolgálatoknál. Szerinte nem biztos, hogy valaha is kiderül, ki és hogyan robbantotta föl az Északi Áramlatot. Az ukrán titkosszolgálat ugyanis van annyira profi, hogy el tudja tüntetni a nyomokat maga után úgy, hogy soha nem találják meg. A néhány héttel ezelőtti, nagyszabású nemzetközi fogolycsere arra utal, hogy nagyon magas, legfelsőbb szintű a koordináció az orosz és az amerikai titkosszolgálatok között.

XS
SM
MD
LG