Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Játék vagy életveszély? Országos tilalmat sürgetnek a brazil sárkányeregetők miatt


Alexander „Jarro” Mattoso da Silva katonai rendőr, a Brazil Sportsárkányszövetség elnöke sárkányt ereget a tetőn Rio de Janeiróban 2024. július 27-én
Alexander „Jarro” Mattoso da Silva katonai rendőr, a Brazil Sportsárkányszövetség elnöke sárkányt ereget a tetőn Rio de Janeiróban 2024. július 27-én

Két csapat férfi állt az egymással szemben lévő háztetőkön a Rio de Janeiró-i Ipanema strandra néző domboldalon, és gúnyolta egymást macsós beszólogatással. Az ellenfelek nem mindennapi fegyverekkel – sárkányokkal – küzdenek egymás ellen.

Ezen a júliusi reggelen a szegénynegyedben a sárkányok feszes, éles köteleivel – portugálul cerol – vágták át ellenfeleik zsinegeit, letépve sárkányukat az égből.

A sárkányharcok szörnyű sérüléseket, sőt haláleseteket is okoztak. Egy, a brazil Nemzeti Kongresszusban készülő törvényjavaslat országszerte betiltaná a borotvaéles zsinórok gyártását, árusítását és használatát. A szabályszegőkre egytől három évig terjedő börtönbüntetés és súlyos pénzbírság várhat.

Brazília egyes zsúfolt részein, például Rióban már most is tilos az ilyen zsinórok használata, de ez nem zavarta a sárkányokkal az Ipanema felett harcoló férfiakat, sőt: a törvényszegők között rendőrök is voltak. Néhányan terápiának nevezik a sárkányharcot.

„Ez a sárkányeregetés lényege: elvágni egy másik ember kötelét” – mondta Alexander Mattoso da Silva – akit Jarrónak szólítanak –, egy katonairendőr-tiszt domborodó, tetovált bicepszekkel. 2014-ben Franciaországban indult egy nemzetközi sárkányfesztiválon, ahol megnyerte a sárkányharcversenyt.

„Mindig igyekszünk a sárkányokat megfelelő helyen röptetni, hogy senkit ne veszélyeztessünk. Itt nincs kockázat, mert a sárkány az erdőbe esik” – mondta, és a fákkal borított hegyre mutatott, amely felett sárkányok cikáztak. Alattuk azonban keskeny gyalogossikátorok is voltak.

Da Silva mutatja sárkánygyűjteményét Rio de Janeiró-i házának garázsában 2024. július 27-én
Da Silva mutatja sárkánygyűjteményét Rio de Janeiró-i házának garázsában 2024. július 27-én

A sárkányeregetés nagy múltra tekint vissza Brazíliában, különösen népszerű Rio faveláiban, a szegénynegyedekben, amelyek gyakran a város fölötti és a várost körülvevő hegyekben vannak. Házilag, bambuszból és selyempapírból készítik a sárkányokat.

Sokak számára a sárkányok a gyermekkort és a szórakozást idézik. Néhányan csak azért eregetik, hogy érezzék, ahogy a szél rángatja az ártalmatlan pamutzsinórt, de a vékony és éles acélkötelekkel szerelt sárkányok végzetesek lehetnek, különösen az autópályáknál, ahol a száguldó sofőrök nehezen veszik észre.

Míg Franciaországban és Chilében a sárkányeregető versenyeket biztonságos, kijelölt területen tartják, Brazíliában a széles körben elterjedt, szabályozatlan használat számos balesetet okozott az évek alatt.

A veszély elhárítása érdekében a motorosok borotvával felszerelt, vékony, antennaszerű rudat erősítenek a motorjuk elejére, hogy felfogják és elvágják az útjukba kerülő sárkánykötelet. A Rio egyik fő autópályáját kezelő vállalat rendszeresen osztogatja ezeket a motorosoknak.

A Governmental Radar politikai tanácsadó cég szerint azonban továbbra is gyakoriak a balesetek, amikor a zsinór levágja egy motoros végtagját vagy elvágja a torkát, ami több brazil államot is arra késztetett, hogy törvényt hozzon a sárkányeregetés szabályozására. A kongresszus alsóháza februárban hagyta jóvá a borotvaéles zsinórokat országosan betiltó szövetségi törvényjavaslatot; most a szenátusi szavazás előtt áll.

Júniusban Ana Carolina Silva da Silveira egy motorkerékpár hátsó részén utazott, amikor egy zsinór megvágta a nyakát.

„Sikítva mentem a kórházba, hogy nem akarok meghalni. Nagyon boldog vagyok, hogy életben maradtam” – mondta a 28 éves ügyvédnő.

Nincs hivatalos adat arról, hogy országszerte hány sérülést és halálesetet okoztak az éles sárkányzsinórok, azonban 2019 óta csak Rio államban több mint 2800 bejelentés érkezett a zsinórok illegális használatáról a MovRio Intézet, a forródrótot működtető nonprofit szervezet szerint.

Brazíliában a sárkányeregetés mindenhol jelen van, sőt a riói önkormányzat közgyűlése 2021-ben kulturális és történelmi örökségként ismerte el. Egyesek szerint a sárkányokat az ország portugál gyarmatosítói hozták Brazíliába, mások szerint azonban már Afrikában is használták. Az északkeleti Palmares legendás, szökött rabszolgákból álló közössége használta, hogy a veszélyre figyelmeztessenek.

Leonardo Durães biztonsági őr mutatja a fotóját, miután motorozás közben egy sárkány zsinórja megvágta Rio de Janeiróban 2024. augusztus 18-án
Leonardo Durães biztonsági őr mutatja a fotóját, miután motorozás közben egy sárkány zsinórja megvágta Rio de Janeiróban 2024. augusztus 18-án

Annyira népszerű volt a sárkányeregetés, hogy a gyerekek a sárkányok idejének nevezték az iskolai szüneteket – mondta Luiz Antônio Simas, a riói kultúrára szakosodott történész a Maracanã futballstadion közelében lévő, zsúfolásig megtelt bárban a sárkányok történetéről tartott előadásán.

Évtizedekkel ezelőtt a gyerekek üvegszilánkot tettek zokniba, amit a vonatsínre raktak, hogy összetörje. Az így kapott port összekeverték ragasztóval, és a sárkány köteleire kenték – gyakran megvágták közben az ujjukat. A kézműves módszerek után ma már ipari tekercses, vékony acélzsinórt használnak, ami még jobban vág.

Az ilyen zsinórok használatára vonatkozó állami törvények eltérők Brazíliában. Rio néhány területre korlátozza a legális használatot, amelyek messze vannak a lakott területektől, utaktól és autópályáktól, míg más államokban általános tilalom van érvényben.

A riói katonai rendőrség közölte, hogy január és július között tíz embert vettek őrizetbe a város sárkányeregető törvényének megszegése miatt. Múlt héten a riói önkormányzati őrség lefoglalt nyolc orsót, amelyet egy menekülő sárkányeregető csoport hagyott hátra a Recreio dos Bandeirantes strandon, az egyik népszerű helyszínen – áll a közleményben.

Sokak szerint azonban a hatóságok hajlamosak szemet hunyni.

„A rendőrség gyakran még a bűnözőket sem állítja meg. Képzeljük el, hogy mi van, ha valaki sárkányt ereget – mondta Carlos Magno, a riói sárkányeregetők szövetségének elnöke.

Júliusban Magno a fővárosba, Brazíliavárosba utazott, hogy lobbizzon a képviselőknél a benyújtott törvényjavaslat elutasítása érdekében. A tervezet lehetővé tenné a versenyeket, de éles zsinórok nélkül, amelyek szerinte és más sárkányharcosok szerint szükségesek.

Paulo Telhada, a törvénytervezet alsóházi támogatója szerint bármilyen kivétel további életek és végtagok elvesztését jelentené.

„Az élet és a sport közül én az életet választom” – mondta Telhada az AP hírügynökségnek.

Kelly Christina da Silva messzemenőkig egyetért ezzel. Kevin fia 2015-ben halt meg, miután motorozás közben egy sárkánykötél elvágta a nyakát. A 23 éves fiú épp aznap költözött volna új, bérelt lakásába a párjával.

„Elvették a fiam életét egy játék miatt – mondta az ötvenéves Da Silva egy interjúban Rio egyik külvárosában, könnyeit törölgetve. – Már az esküvőt tervezte. Azt a pénzt, amibe a temetése került, az új lakhatására szánta.”

Da Silva csatlakozott a Cerol Kills (A sárkány öl) nevű kampányhoz, amely a riói hatóságokat a hatályos törvény betartatására, a szövetségi képviselőket pedig az országos tilalom elfogadására szólítja fel.

Magno fenntartja, hogy a vágóköteleket biztonságosan is lehet használni az erre kijelölt területeken, ahogy a fegyvereket a céllövöldékben.

„Az utcán be kellene tiltani; elismerjük, hogy veszélyes. De emberek milliói űzik ezt a sportot, és emberek százezrei élnek meg közvetlenül vagy közvetve belőle, tehát nem lehet eltörölni” – fogalmazott.

Leonardo Durães 2020-ban motorozott, amikor egy borotvaéles zsinór megvágta az állát; 33 öltéssel varrták össze – a mai napig látható a mély heg –, de támogatja a sárkányhajó-bajnokságokat, ha megfelelő helyen rendezik meg.

„Amint egy helyzet veszélyes lesz, akár halálos áldozatokkal járhat, vége a játékidőnek” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG