Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A demokrácia, a jogállamiság és Ukrajna támogatása – így keresett szövetségeseket az újraválasztott Ursula von der Leyen


A demokrácia, a jogállamiság és Ukrajna támogatása – így keresett szövetségeseket az újraválasztott Ursula von der Leyen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:13:02 0:00

Az öt évvel ezelőtti vitatott legitimáció után most demokratikus támogatással bíró jelöltként állhatott az Európai Parlament elé a bizottsági elnöki posztra megválasztott német politikus. A podcastban körbejárjuk, hogyan nyerte el a centrista pártok támogatását Európa új politikai színterén.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Öt évvel ezelőtt az állam- és kormányfők jelöltje volt, mert patthelyzet alakult ki az Európai Parlament által felvetett személyekkel kapcsoltban. A befagyott álláspontok kimozdítására merült fel az addigi német védelmi miniszter neve, akit aztán nagyon szűk többséggel, mindössze kilenc szavazat előnnyel választottak meg a pozícióra.

(2) Ursula von der Leyen második jelölése már a hivatalos utat követte: ő volt az Európai Néppárt listavezetője, így sikerült demokratikusan legitim jelöltté válnia. Ezen a választáson már teljesen szabályosan, a hivatalos utat betartva indulhatott, és kihasználhatta a kampányidőszakot. Nőtt a támogatottsága is, nagyobb előnnyel szavazták meg.

(3) Az elmúlt öt évben Von der Leyen komolyan dolgozott azon, hogy elnyerje a parlamenti többség bizalmát. Ezt erősítette az európai politikában kialakult jobbra tolódás, ami nagyobb összefogásra sarkallta a centrumot. Az is Von der Leyen esélyeit növelte, hogy az előző ciklusban nem jelentkezett senki, aki komoly kihívójává válhatott volna.

(4) Kaméleon módjára képes volt minden pártcsoportnak megadni azt, amit egy bizottsági elnöktől vártak. A liberálisok a jogállami kérdésekben határozottan fellépő politikust kapták, a zöldeknek a klímapolitika pragmatikusabb végrehajtását ígérte, a néppárt programját pedig már az elejétől magáévá tette. A zöldmegállapodás, a versenyképesség és az iparpolitika volt eddigi tevékenységének középpontjában.

(5) Kampányát beárnyékolták az európai uniós vakcinabeszerzés kapcsán felmerült vádak. Ebben visszaköszönt Von der Leyen korábbi mulasztásainak mintája, a transzparencia hiánya. Most is azt kifogásolták, hogy egyrészt megtagadta a bizonyítékként használható dokumentumok, adatok kiadását, másrészt a járvány kitörésekor a vakcinagyártókkal kezdett előzetes egyeztetést nem formálisan, hanem SMS-ekben folytatta, és ezeket sem volt hajlandó teljesen nyilvánosságra hozni; a szerződéskötés azonban már szabályszerű volt. A vizsgálat még folyamatban van, nincs gyanúsítottja, és meglepő lenne, ha az újraválasztott elnök jogi elmarasztalásával végződne.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG