Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új portfólió megkönnyítheti a magyar uniós biztos duplázását


Az új portfólió megkönnyítheti a magyar uniós biztos duplázását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:14 0:00

Úgy tudni, új felelősségi területet ajánl fel a magyar uniós biztosnak Ursula von der Leyen bizottsági elnök. Bár ez presztízsben visszalépést jelentene, segítheti a második ciklusra is jelölt Várhelyi Olivért, aki nem ápol jó viszonyt a majd róla is szavazó Európai Parlamenttel.

Most már biztos, hogy az eredetileg tervezett céldátum nem teljesült, nem tudott végleges biztosjelölti névsort állítani az általa felvetett első határidőre Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke. A jelölti lista összeállítása többnyire zárt ajtók mögött történik, de azért ki-kiszivárognak információk.

Öt fontos gondolat a beszélgetésből:

(1) Első körben nem tudta teljesíteni az újraválasztott elnök, Ursula von der Leyen az előző ciklusban csodaszámba menő helyzetet, hogy az Európai Bizottság biztosainak fele nő legyen. A tagállamok jelöltjeiből összeálló nem hivatalos listán kétharmados fölényben vannak a férfiak. Nem példátlan a női egyenlőség képviselete, hiszen az elmúlt ciklusban több uniós intézmény vezetői szintjén követték ezt az arányt.

(2) Úgy tudni: az elnök megpróbált nyomást gyakorolni jellemzően a kisebb tagállamok vezetőire, hogy a női kvótára tekintettel nevezzék meg a jelöltjeiket, de ez láthatóan ellenállásba ütközött. Többször emlékeztetett arra, hogy csak akkor részesíti előnyben a női jelöltet, ha ezt a szakmai felkészültsége is indokolja.

(3) A biztosjelöltek európai parlamenti meghallgatás előtt állnak, majd a szakbizottságok értékelik a bemutatkozásukat. Ezután kerülhet sor a szavazásra: az EP dönt a személyükről. Ebben a folyamatban megjelenhet a politika is, hiszen szempont, hogy a parlamenti pártok erőviszonyai tükröződjenek a biztosi kollégiumban. Megbízható információk nincsenek, nem kizárt, hogy a kiszivárgott értesülések forrása maga a bizottsági elnök köre, aki így teszteli a különböző felállásokat.

(4) Hat jelölt már ismerős, ők az előző ciklusban is biztosok voltak, de nem feltétlenül ugyanazért a területért lesznek felelősek. Ez is a tárgyalások része, hiszen a megajánlott tárcák súlyával lehet előnyösebb pozícióba hozni egy tagállamot vagy kormányt. Ezekben a döntésekben szerepet játszhat az előző ciklus alatt nyújtott teljesítmény és az együttműködési hajlam is.

(5) A magyar kormányfő az eddigi magyar biztost, Várhelyi Olivért jelölte újra. Úgy tudni, hogy az EU bővítésével és szomszédságpolitikával foglalkozó eddigi poszt helyett a többnyelvűségi, oktatási és sporttárcát kapná. Ezek olyan területek, amelyek szinte teljesen tagállami hatáskörbe tartoznak, tehát az Európai Bizottságnak vagy a biztosnak kevés beleszólása van. Ez az ő esetében megkönnyítheti az Európai Parlament támogatásának megszerzését. Ha valóban ez lesz a feladata, akkor egy olyan területért felel majd, amely az egyik ütközőpont a bizottság és a magyar kormány között az egyes felsőoktatási intézmények alapítványi finanszírozásba adása óta.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG