Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Unger Anna: Nem céloz konkrét választói csoportot Magyar Péter


Unger Anna: Nem céloz konkrét választói csoportot Magyar Péter
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:38:35 0:00

Populizmusa tankönyvi reakció – mondja Magyar Péterről a politológus, aki szerint a fővárosi Tisza–Kutyapárt–Vitézy-összefogás a pozíciók osztogatásának csapdáját hozhatja. A Fideszt nem szavazótáborának zsugorodása fenyegeti, hanem a kihívó támogatottságának növekedése és a belső infók szivárgása.

Öt gondolat a podcastból:

(1) „Az egész ország nyerte az árvízi védekezést”: Unger Anna szerint fegyvertény, hogy a veszélyre Magyar Péter reagált a leggyorsabban, a pártja által szervezett Tisza Szigetek bizonyítottak a védekezésben. Magyar személyes jelenléte és aktivitása ismét reagáló pozícióba kényszerítette a kormányfőt, akinek a homokzsákok töltése helyett a kapitány szerepe jutott, ami nem annyira látványos, és felveti a kérdést, hogy mennyire hiteles egy miniszterelnök árvízvédelmi szakemberként.

(2) „Nem vagyok biztos abban, hogy Orbán azért hagyta ki a strasbourgi utazást, mert Magyar felszólította rá”: a politológus azt mondja, az orbáni kommunikáció része, hogy mindig helytáll, ha baj van, ezzel erősítve kormányfői, államférfiúi szerepét. Ebből egyenesen következhetett az a döntés, hogy igazoltan hiányzik az Európai Parlament üléséről.

(3) „Most az a célja, hogy formában tartsa magát, és a következő választásokra időzítse a csúcsteljesítményt”: Unger Anna úgy látja: Magyar Péter arra törekszik, hogy egy az egy ellen legyen a felállás a következő választásokra. Orbán Viktor kihívójaként tekint magára, és úgy is viselkedik. Bár eddig nem hivatkozott magára miniszterelnök-jelöltként, de láthatóan egy kormánnyal szemben felálló oldalt szervez, és a tevékenysége is arra irányul, hogy bizonyítsa a rátermettségét. Ezért nem bonyolódik szakpolitikai kérdésekbe azon túl, hogy felvillantja a javítandó területeket, lásd kórházi hőmérős turné vagy a vasútihelyzet-jelentései.

(4) „A Fidesz számára nem az a fő veszély, hogy elvesz tőlük szavazókat, hanem hogy a saját táboruk nem lesz elég ellensúlyozni”: a politológus szerint nem egy konkrét választói csoportot céloz Magyar, mindenkit meg akar nyerni, amiből olyan többséget akar összehozni, amely kihívhatja Orbán Viktort. Mérlegeli, milyen hatással lehet a táborára az egyes témák megemelése, és ez alapján alakítja közösségi médiás tartalmait. Kommunikációjának és akcióinak észrevehető része már nem az új támogatók bevonzásáról szól, hiszen például a riporterek letámadásával, meg sem hallgatott kérdésekkel, saját álláspontjának sulykolásával adott interjúi is inkább a követőinek szólnak, az ő meggyőződésüket erősíti. Valószínűleg ezért is reagált rögtön a magánéletét érő legutóbbi támadásra: a volt barátnőjét támadó posztjával is a támogatóihoz szólt. Ugyanakkor nem tehette volna meg, hogy nem reagál, hiszen belépője a politikai karrierbe is a magánéletén keresztül, a volt felesége védelmében tett nyilatkozat volt.

(5) „14 év rettenetesen hosszú időtáv”: ha valaki ennyi időt tölt kormányon, akkor érthető módon utoléri a fásultság, szervezeti fáradtság, lassabban és gyengébben reagál a külvilág jelzéseire – magyarázza Unger Anna, miért érezheti Orbán Viktor recsegni a felépítményt maga körül. Szokatlan a Fidesz köreiből kiszivárgó információk mennyisége és érzékenysége is, pedig van történelmi példa hasonlóra. A thatcheri konzervatív párt esetében az évtized végére kifulladt a nyolcvanas évek lendülete, ami tanulságul szolgálhatna a Fidesz körüli tanácsadók, stratégák számára, akiket nem lehet olvasatlannak vagy tájékozatlannak mondani. A kormányzati apparátus hiányosságaira hivatkozni kevés lesz.

XS
SM
MD
LG