Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt az orosz fogságban Viktoria Roscsina ukrán újságíró


Viktoria Roscsina
Viktoria Roscsina

Megerősítést nyert, hogy az oroszok által megszállt területen eltűnt Viktoria Roscsina ukrán újságíró meghalt az orosz fogságban – jelentették az ukrán hatóságok október 10-én.

A hírt Petro Jacenko, a hadifoglyokkal szembeni bánásmódért felelős ukrán koordinációs stáb képviselője erősítette meg az újságíró eltűnése ügyében indított belső vizsgálat után. „Belső vizsgálatot folytattunk le, és sajnos megerősítést nyertek a Viktoria haláláról szóló értesülések” – mondta Jacenko. Roscsina halálának körülményei azonban továbbra is tisztázatlanok, a vizsgálat tovább folyik – tette hozzá.

A szabadúszó riporternek, aki korábban a Szabad Európának és neves ukrán szerkesztőségeknek is dolgozott, 2023 augusztus elején veszett nyoma. Tavaly július 27-én Ukrajnából Lengyelországba utazott, onnét pedig az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területek felé tartott édesapja, Volodimir Roscsin szerint. Utoljára 2023. augusztus 3-án adott hírt magáról.

A Szabad Európát lesújtotta Roscsina halálhíre – közölte Stephen Capus elnök-vezérigazgató. „Törvénytelen bebörtönzése és tragikus halála rámutat arra a magas árra, amelyet az újságírók fizetnek azért, hogy elmondják az igazságot Oroszország Ukrajna elleni háborújáról. Tiszteletben kell tartanunk az örökségét azzal, hogy elszámoltatjuk a fogva tartóit” – írta közleményében.

Roscsina halálára Olekszandra Matvijcsuk, Roscsina barátja, a 2022-es Nobel-békedíjjal kitüntetett ukrán Polgárjogi Központ vezetője is reagált. Roscsina „ismeretlen körülmények között halt meg orosz fogságban, miközben azért harcolt, amiben hitt: a szabadságért, az átláthatóságért és a demokráciáért. A nehézségekkel szemben tanúsított bátorsága olyan tulajdonság, amelyre minden újságírónak, minden embernek törekednie kell” – áll a közleményében.

Jacenko elmondta: Roscsina halála előtt erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy kiszabadítsák az orosz fogságból, ahol legalább huszonöt másik ukrán újságíróval volt együtt. Az újságírókat vagy őrizetbe vették, vagy egyszerűen eltűntek az orosz ellenőrzés alatt álló területeken.

Andrij Juszov az ukrán katonai hírszerzéstől megerősítette, hogy Roscsinát fogolycserére keretében készültek kihozni, és a legfrissebb hírek szerint ennek előkészítéseként Taganrogból, az ukrán határ közelében fekvő orosz városból átvitték a moszkvai lefortovói fogolytáborba. Az ukrán hatóságok most próbálják megérteni, hogy mi történt az út során.

Roscsina esete rávilágít azokra a veszélyekre, amelyekkel a háborús övezetekből tudósító újságírók szembesülnek. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerint több mint száz ukrán és külföldi újságírót érintett már közvetlenül a 2022 februárjában kezdődő ukrajnai orosz invázió.

Számos ukrán újságíró van továbbra is fogságban vagy eltűntként nyilvántartva Ukrajna oroszok által megszállt területein, Roscsina halála pedig ismét felhívja a figyelmet a folyamatos kockázatra, amellyel a sajtó képviselői szembesülnek a konfliktusövezetekben.

XS
SM
MD
LG